Борисов ще търси сметка от МВР за пасивност към изборната търговия

Борисов ще търси сметка от МВР за пасивност към изборната търговия

Ден след победата на парламентарните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще потърси сметка за пасивността на МВР във връзка с купуването на гласове. Според него не може медиите да разкриват такива схеми за 30 минути, а министър Михаил Миков да не знае какво се е случило.

"Ще се срещнем с ръководството на МВР, ще видим какво са направили. Ако се работеше активно, трябваше да има поне 500 арестувани", заяви в понеделник столичният кмет Бойко Борисов, който снощи обяви официално, че ще оглави новия кабинет.

Същия ден по обвинение за купуване на гласове бе арестуван зам.-министърът на Министерството на извънредните ситуации Александър Филипов, който е от квотата на НДСВ, но партията се разграничи от него, защото работел за друга партия.

Още в сряда Борисов ще се срещне и с ръководството на прокуратурата, за да обсъдят реформата в правосъдието. Бившият главен секретар на вътрешното министерство гарантира, че след сформирането на бъдещото правителство,действията на МВР, ДАНС и прокуратурата ще станат значително по-ефективни.

"Ще премахнем политическия чадър над тяхната работа. Винаги съм бил в добри отношения с ДАНС. Агенцията ще заработи много по-добре. Досега заради схемата 3:5:8 те нямаше къде да пипнат без да засегнат някой. Проблемите на съдебната система трябва да си ги решава съдебната система", коментира Борисов.

Освен темите за правоохранителната и правосъдната системи, лидерът на ГЕРБ изрази надеждите си, че неговата партия все пак може да постигне пълно мнозинство. Настоящите данни на ЦИК при 100 процента обработени протоколи от страната и чужбина обаче сочат, че формацията ще има 116 мандата при необходими 121 за самостоятелно мнозинство. Окончателните резултати ще бъдат обявени на 9 юли.

"Аз и сега имам съставено правителство. Въпросът е да имаме крайни резултати от изборите и да чуя какво мислят и другите партии”, заяви Борисов.

Веднага след вота той обяви, че ще закрие Министерството на извънредните ситуации и ще премахне постовете на министъра по европейските въпроси и на вицепремиера по еврофондовете. Политическото решение за това бе взето още преди изборите. Борисов не изключи да има и други съкратени ресори.

Той обеща бързо възстановяване на спрените от ЕС еврофондове за България, за което трябва да съдейства и прокуратурата. "Тези, заради които бяха спрени фондовете, трябва да си търсят друга работа", добави лидерът на ГЕРБ.

Освен това заяви, че основен приоритет на управлението му ще е изграждането на метропръстени и магистрали. Той обеща до 15 дни след съставянето на новото правителство ще бъде подновена работата по магистралите "Тракия", "Люлин" и "Струма".

Борисов даде ясно да се разбере, че бъдещата управляваща партия няма да посочи досегашният български еврокомисар Миглена Кунева за нов мандат в Европейската комисия. "Г-жа Кунева избра своя пост и той е евродепутат", поясни лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?