Борисов ще зарадва с по-високи заплати и университетските преподаватели

Кабинетът отпуска 50 млн. лв. за "най-голямото увеличение" на възнагражденията през последните 30 години

Снимка: Правителствена информационна служба

С Бюджет 2021 г. държавата ще осигури 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Образованието е основен приоритет на правителството, подчерта Борисов.

От 2017 г. насам кабинетът четири пъти увеличи заплатите на учителите в средното образование, но за пръв път сега централизирано се съобщава за вдигане на възнагражденията във вузовете.

Не е ясно дали ходът има отношение към антиправителствените протести. Преди повече от месец преподаватели в Софийския университет подкрепиха протестите и се обявиха за оставката на правителството на Борисов.

Увеличението, което е обсъдено на срещата при премиера в сряда, е във връзка с изменението на Закона за висшето образование от февруари, съгласно което правителството ще определя минималната заплата за академичната длъжност "асистент". Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка.

"Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години", изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

"Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. "Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос", подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?