Борисов щял да подкрепи и ДСБ-кандидат за конституционен съдия

СДС обсъжда нова номинация и какво да прави с депутатите, които не застанаха зад Петър Стоянов

Борисов щял да подкрепи и ДСБ-кандидат за конституционен съдия

Премиерът Бойко Борисов даде заявка за подкрепа от страна на ГЕРБ както на нова кандидатура на СДС за конституционен съдия след отстраняването на Венета Марковска, така и на претендент от страна на ДСБ,  макар партията на Иван Костов да няма намерение да излъчва свой човек за Конституционния съд, след като предложената по-рано Екатерина Михайлова не събра достатъчно подкрепа в парламента.

Борисов обясни още, че не очаква скандал с избора на нов главен прокурор по подобие на този с приетата за конституционен съдия от парламента и бламирана от президента Венета Марковска

Ако СДС  може да реши вътрешните си проблеми и да издигне кандидатура за конституционен съдия, ГЕРБ ще ги подкрепи, заяви премиерът Бойко Борисов в неделя по повод отказа на президента Петър Стоянов (1997-2002) да бъде номиниран за член на КС, след безпрецедентното разделение на ръководството на СДС и депутатите на партията в парламента.

Борисов: Не искам да се меся на Синята коалиция

Когато разговарях с лидера на СДС, не съм коментирал кой да е техният кандидат, посочи Борисов. Попитан може ли да подкрепи и кандидатура на ДСБ, той заяви: ”Г-жа Екатерина Михайлова идва при мен. Казах ѝ, че впечатленията ми от нея през годините и като кандидатура са, че е прекрасна кандидатура на ДСБ. Лично при мен беше в кабинета ми, и съм ѝ го казал. Но аз не искам да им се меся, защото те, без да им се меся, се нападат в тази посока, а това на никой не помага".

От Националното ръководство на ДСБ заявиха, че по въпроса ще има заседание на ръководството на партията в понеделник, на което се очаква да се изработи общо становище и ще има коментар.

Новата номинация за конституционен съдия ще бъде обсъдена и от Национален изпълнителен съвет на СДС, съобщи председателят на сините Емил Кабаиванов. По думите му първоначално СДС не е обявил свой човек за Конституционния съд, за да не пречи на Екатерина Михайлова, чиято кандидатура бе издигната, но не получи подкрепата на мнозинството. Той определи за смешно и несъстоятелно обвинението, че е влязъл в сделка с ГЕРБ за номинацията за конституционен съдия.

"С кандидатура като Петър Стоянов, и по начина, по който направихме тази стъпка абсолютно публично, открито, не може да става дума за никакви договорки”, каза още лидерът на СДС.

Изключването на депутатите от СДС – на втори план

"Когато партията реши, че ти не представляваш идеите на СДС, това дали депутатите ще бъдат изключени или не, вече е на втори план. Това е най-тежката политическа и морална присъда, която може да получи един политик от своята партия”, коментира той, цитиран от агенция "Фокус”.

"Спрямо подкрепата на депутатите, или неподкрепата им, след решението на Националния изпълнителен съвет, ще се определя кой остава в СДС и кой служи на други интереси, различни от тези на СДС, кой работи срещу СДС. На утрешното заседание ще се обсъждат действията на депутатите – вече не знам дали да ги нарека - от СДС. Утре партията ще им даде своята оценка. Моята оценка е, че те не са седесари, но партията ще им даде най-категорична оценка утре”, добави Кабаиванов.

Според него върху решението на Петър Стоянов по някакъв начин е повлияло "това, което разиграха БСП, Иван Костов и няколко наши депутати -от това личи колко са и депутати от СДС”.

И тримата кандидати за главен прокурор прекрасни професионалисти

В същото време министър-председателят коментира, че не се притеснява от подобен скандал като с Венета Марковска  покрай предстоящия избор на главен прокурор.

 "В Брюксел не може да си представите колко положително се гледа на това, че в България институциите сработиха, че парламентът отмени решението си за г-жа Марковска, че има трима и то – много добри - кандидати за главен прокурор, че има конкурсно и състезателно начало, както и предложението, за което не съм сигурен дали ВСС го прие, по жребий да се изслушват кандидатите за главен прокурор”, каза Борисов.

По думите му и тримата кандидати за прокурор  - Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева, са прекрасни професионалисти с изключително добри биографии. Убеден съм, че когото и да изберат от тях, ще бъде добър главен прокурор, заяви той.

Премиерът коментира темите в Етрополе, където присъства на откриването на обновина улична мрежа с пари от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България