Борисов си пожела 20-30 млрд. куб. м газов транзит

Откри обновена компресорна станция в Ихтиман и обяви старта на разширението на газохранилището в Чирен

Борисов разгледа модернизираната компресорна станция край Ихтиман

През следващите години да имаме 20-30 млрд. куб. м природен газ, който да минава през България, се пожела премиерът Бойко Борисов при откриването във вторник на реконструираната компресорна станция край Ихтиман. Той обяви, че инвестициите в газопреносната мрежа, която ще си остане на 100 процента държавна собственост, и в интерконекторите със съседните държави се правят, "за да бъдем конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори, зад мен да стои най-добрата в региона газопреносна система, за да отстояваме позицията си България да бъде газоразпределителен център“.

Премиерът обяви още, че "другата седмица започваме разширяване в Чирен ( на газохранилището – бел. ред.), за което се говори от десетилетия, но не знам защо не се правеше". Веднага обаче обясни, че "не се правеше, защото ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтиния газ през лятото и през зимата ще ни е по-евтино". "Няма да купуваме скъп газ толкова много, а ще си напълним газохранилището през лятото”, заяви Борисов и каза, че сондите за разширяването на капацитета за нагнетяване на синьо гориво в газохранилището са готови и "другата седмица може и това да видите".

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов допълни, че благодарение на новите сондажи в Чирен, от следващата година дневният капаците за добив на съхранен газ ще бъде повишен от сегашните 4.2 млн. куб. м на над 5 млн. куб. м дневно.

В момента в газохранилището в Чирен има около 430 млн. куб. м газ и в момента се нагнетяват още количества, тъй като в момента цената на суровината е е с 30 процента по ниска от началото на годината, обясни Гегов пред журналисти.

Добрата новина, по думите на Гегов, е, че преди около десет дена дружеството е внесло проекта за финансиране пред Европейската комисия. Неговата стойност надхвърля 200 млн. евро.

В края на словото си Борисов пожела "успех на всички и да имаме 20-30 млрд. куб. м газ през следващите години, които да минават през България”.

Още три компресорни станции ще се модернизират

Модернизацията на компресорната станция "Ихтиман" е част от проект за реконструкция на четири от шестте компресорни станции по мрежата за транзитен пренос на природен газ през територията на страната ни за Турция, Гърция и Македония. Той трябва да приключи до края на 2016 г. и за четирите станции са предвидени 104 млн. евро.

Изпълнител на обекта в Ихтиман е "Главболгарстрой“, а цената на реконструкцията – 17.7 млн. евро. В реализацията на проекта за разширение на наличната площадка и инсталиране и въвеждане в експлоатация на нов газотурбинен компресорен агрегат е участвала и американската компания "Солар Тюрбинс" като производител и доставчик на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. Станцията в Ихтиман е част от трасето на преминаващия през България газопровод за Гърция и Македония.

Съгласно договора на България с "Газпром" до 2030 г. руската компания е длъжна да осигурява до 18 мрд. куб. м природен газ годишно за транзит до Турция, Гърция и Македония, като в последните години транспортираните количества през българска територия са около 14-15 млрд. куб. м годишно.

Борисов обясни още по време на откриването на компресорната станция, че "с днешния капацитет, който вече постигаме с тези 10 мегавата на новия компресор, и със старите около 20, ние можем да избутаме милиарди куб.м. газ. И това се случва, когато се решава откъде ще минават газовите трасета по света. Това е изключително важен коз за нас по време на преговорите“, заяви премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира по време на церемонията, че инвестициите в газопреносната мрежа на страната са инвестиции в националната сигурност на Югоизточна Европа.

В откриването на компресорната станция участваха още посланикът на САЩ Родерик Мур и заместник-секретарят по международната търговия на САЩ Кенет Хаят. Мур акцентира върху особеното значение на планираната междусистемна газова връзка на България с Гърция за България, която "дава добри възможности за страната ви да диверсифицира своите газови източници". "Той не е много скъп и почти веднага ще ви предостави потенциални източници на газ от Азербайджан, от други източници и може би в бъдеще дори и от Северна Америка или други части на света“, заяви Родерик Мур, цитиран от БГНЕС.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес