Борисов си сбъднал мечтата като полицай и генерал, но е готов и за премиер

Борисов си сбъднал мечтата като полицай и генерал, но е готов и за премиер

Столичният кмет Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ е с най-високо доверие според сегашните социологически проучвания, обеща да поеме отговорност и да стане министър-председател, ако получи достатъчно гласове на изборите това лято.

В петък той гостува в сутрешния блок на Нова телевизия, където сподели, че вече е постигнал житейските си мечти.

"Значи, вижте, аз в личен план съм си постигнал в кариерата това, което примерно всеки човек би искал да има. Моята мечта навремето е била да стана генерал, да стана полицай и аз имах тази възможност мечтата да си я изпълня. Сиреч, казано на жаргон, моята лична, его или краста съм си я...начесал... постигнал съм си успеха, ако щете дори и в политиката, като политик на годината в класации и каквото и да било, всичко това ми е минало и въобще не ме ласкае, не ми е важно", каза Борисов в отговор на въпрос готов ли е стане премиер.

"Какво значи да станеш премиер? Кой премиер досега е останал с добро в историята на България, за да се блазниш да станеш премиер на всяка цена?", запита риторично Борисов и сам си отговори: "Ще ти сложат снимката в МС след това да те гледат, е, голяма работа".

Помолен за по-категоричен отговор, Борисов каза, че "резултатите от изборите ще отговорят на този въпрос и тогава ще седнем с колегите, ако това е вярно, което е център-дясно, и ще подготвим едно правителство, което да е максимално добро за България, и ще преценим. Пак зависи от вота на хората, ако той е едноличен, много важен, голям, в наша полза, тогава, естествено, че ще търсим начин да удовлетворим и очакванията, защото те ще са към мен".

Ако евентуална коалиция център-дясно не събере мнозинство за свое правителство, тогава мандатът ще бъде отстъпен на БСП, която се очаква да е втора политическа сила в следващия парламент.

Според сценария, развит от Борисов, в този случай ГЕРБ ще излезе в опозиция, а правителството на БСП и ДПС ще бъде свалено на стотния ден "с първия вот на недоверие, защото ще имаме в парламента опозиционните партии повече, отколкото БСП и ДПС заедно."

"А на г-н Станишев му пожелавам приятно прекарване с коалиционен партньор само ДПС", каза Борисов, като отбеляза, че тогава лидерът на БСП няма да се радва на сегашния комфорт, защото ще има мощна опозиция.

Така лидерът на ГЕРБ за пореден път отрече вероятността да управлява заедно с БСП, макар че генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес преди ден направи изказване, в което не изключи подобен вариант. Борисов разясни, че Лопес е имал предвид подобни коалиции в страни като Германия и Австрия, но подчерта и изявление на лидера на ЕНП, че не се намесват във вътрешните работи на партиите членки.

"Те много добре знаят, аз съм ги запознавал на среща на върха с нагласите, с очакванията на българския народ, и знаят, че за един месец при една коалиция с БСП ГЕРБ ще падне на нивото на царската партия", разясни Борисов.

Според него истинският проблем е избирателният закон, който трябва да се промени и да стане като в Гърция и други държави, където първата партия получава и гласовете на по-малките партии и ѝ се дава право да управлява. В сегашната ситуация всяка партия получава места съгласно изборния си резултат и така влизат повече политически играчи, което създава необходимост от създаване на коалиции.

Според Борисов "всички българи осъзнаваме колко пагубна е думата коалиция, как размива отговорността сред хората".

Той смята, че лансираните хипотези за съюзяване на ГЕРБ и БСП се прави с цел да бъдат разочаровани привържениците на неговата партия и да се отдръпнат, което обслужва социалистите. "Защото, вие видяхте и социологията, 80-90 процента от електората на БСП мразят Доган, мразят царя и са за коалиция с ГЕРБ. Техните хора, като чуват тези сигнали, казват - е, те нашите с Бойко ще се оправят накрая, така че гласуваме си", поясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?