Борисов си запушва ушите за СРС-скандала, Цветанов обвинява опозицията

Лидерът на ГЕРБ: Не слушам, не чета, не гледам, не се интересувам

Сн. БГНЕС

Главните герои в безпрецедентния скандал с незаконното подслушване Бойко Борисов и Цветан Цветанов демонстрираха ясно в събота, че смятат да игнорират напълно случващото се около тях. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред медиите в Симеоновград, че е забранил да му се говори за пространство за СРС-ата. Той обясни, че ”не е чул нищо, не слуша радио, не чете вестници, не гледа телевизия и като цяло не се интересува” от скандалите, които тресат цялата държава.

Преди него Цветан Цветанов обяви в Хасково, че става дума за компроматите срещу ГЕРБ, които са дело на опозицията, защото тя ”няма реална програма и платформа, как ще се развива България след изборите”.

Вече втори ден двамата не са дали отговор на множеството висящи въпроси, предизвикани от изтеклия запис на разговор в къщата на бившия премиер в Банкя. Те показват нагледно търговията с влияние между лидера на доскоро управлявалата партия и градския прокурор на София Николай Кокинов.

В него участва и разследваният за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов, който се опитва да извлече някаква информация в своя полза от Кокинов. Прокурорът от своя страна се опитва чрез влиянието на Борисов да бъде прекратено дисциплинарното производство срещу него. В разговора става дума още, че бившият премиер е ”назначил” сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Тези теми са обилно гарнирани с цинизми. В момента прокуратурата проверява автентичността на записите, а Кокинов вече подаде оставка от ръководния си пост. По неофициална информация записът е направен на 15 април.

”Моите колеги (в ГЕРБ) имат забрана да ми говорят за това – какво излиза в българските медии. Имат забрана. Само знам, че и в моята тоалетна ме подслушват”, каза Борисов, цитиран от „Фокус”. Вече втори ден той играе ролята на жертва на скандала и напълно игнорира обвиненията срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване. В отговор на въпрос на журналисти, Борисов каза, че очаква още компромати.

”Очаквам. Защото сега само по малка нужда са ме записали… очаквам голямата да дойде преди изборите. Но на никой българин не му го пожелавам. И на вас, госпожо. Защото след това ще ви дойдат във вашата къща. Защото, ако не ги отразите добре, ако ви бъдат сърдити, или ако бъдете обективна журналистка, може да го сложат и във вашата тоалетна. И да видиш колко е неудобно пред колегите. Като поруган си. В дома ми са ми слушали тоалетната. Тези, които искат да ме защитават в Брюксел, българските демократи”, каза Борисов.

”Всеки човек си има личен живот; всеки си има душичка и сърце. Ако ви запишат и дадат твоя език - с мъжа, с детето, със свекърва, и го пуснат само него… Твоите колеги ще кажат – ама как може? Ние за теб такова мислехме, такава мила душичка си, а така говориш…”, се обърна лидерът на ГЕРБ към журналистика, която му зададе въпроса. Причината е изключително циничния език на премиера, който лъсва от записите. Той повтори, че темата за флашки и подслушвания не интересува хората. Борисов допълни, че докато давал един час автографи никой от хората не го е питал за флашки или подслушвания.

Не съм нареждал подслушването

Преди това в предаването ”На светло” с Люба Кулезич пред ”Нова телевизия” той каза, че не е нареждал подслушване на Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

Предаването бе впечатляващо с журналистическия стандарт, наложен от водещата, която в продължение на цял час не попита Цветанов за коментар по множеството висящи въпроси, възникнали от срещата на тримата в Банкя. Кулезич си заслужи похвалите на Цветанов, който я нарече ”обективен и добър журналист”.

Цветанов говори основно за това кои биха могли да са кукловодите, атакуващи предизборно ГЕРБ. Той разкри, че не се бил клел в децата си, за да докаже на Бойко Борисов, че е подслушвал незаконно всички членове на бившето правителство. Точно това обясни, лидерът на ГЕРБ в четвъртък.

"Не, не, това мисля, че беше малко повече от това, което каза премиерът. Лидерът знае, че когато кажа нещо, би трябвало да ми има доверие, защото всичко което съм правил досега, той знае, че нито за миг не съм излязъл извън пределите на закона", поясни  Цветанов в разговора с Кулезич. За сметка на това разговора останаха доказателствата за потресаващата търговия с влияние, която ГЕРБ върти със съдебната власт и тоталната ченгеджийница в страната.

Цветанов обясни, че виновни за незаконното подслушване са Сергей Станишев, Иван Костов, Алексей Петров, Емил Димитров, Държавна сигурност, както и Преходът като цяло. Той съсредоточи атаката си срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Бившият вътрешен министър държеше да уточни, че за последно се е виждал с Мирослав Найденов на рождения си ден - 8 април. Това е точно седмица преди да се състои скандалния записан разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов в къщата на бившия премиер в Банкя. В писмото до медиите, в което бяха и записите, се твърди, че записът е направен по поръчка на Цветанов.

"Искахме да се съберем в един от последните дни преди кампанията. Поканихме и него (Найденов). Ще ви кажа защо. Поканих го, защото разбрах, че съпругата му е поискала развод и реших да го подкрепя в труден момент. А когато каня гости, каня и половинките му. Той дойде сам", каза Цветанов.

Бившият вътрешен министър обясни, че никой не може да го държи в зависимост. Същото важало и за Бойко Борисов.

"Цветан Цветанов не клекна пред никого и никога няма, защото искам, когато се прибера вечер вкъщи, да мога да погледна децата си в очите", продължи прочувствените обяснения Цветанов.

"В началото на прехода беше създадена изкуствена опозиция и отпред беше сложен Иван Костов. Винаги има задкулисно говорене. Всички политици, които са били в управление, винаги са държани с компромати и са имали някаква зависимост. Имаше един скандал Мишо Бирата и какво се доказа? Виждате, че всичко е прекратено. Лице, което отива при премиера и записва разговор между трима, как си го обяснявате? Политиците дискредитираха специалните служби. Когато няма закон, всеки може да очерни някой. Аз дори не знам каква им е целта? Те се насочиха към мен и после към Бойко Борисов. В БСП тепърва ще започнат проблемите след изборите", твърди той.

Според него срещу всички политици, които са били на възлови позици, е имало компромати. Тези неща излизат в общественото пространство, защото в момента големият проблем за политическите опоненти на ГЕРБ е, че те нямат политическа платформа и програма.

"Те знаят, че ГЕРБ ще спечели изборите. Затова основното лице, което трябва да започнат да компрометират, е Цветан Цветанов", смята той. Според думите му, ако ГЕРБ не е на власт, всичко в държавата ще се разпадне, защото останалите партии тепърва ще се сблъскват с проблемите и ще създават необходимите връзки.

Споделяне

Още по темата

Още от България