Борисов: Сигурен съм, че България ще влезе в "чакалнята" за еврото през юли

Децата и внуците на ДС работят, но ние го приемаме с усмивка, защото сме демократи, заяви премиерът

Борисов: Сигурен съм, че България ще влезе в "чакалнята" за еврото през юли

"България ще влезе в "чакалнята" за еврозоната през юли. Сигурен съм. България е в отлична икономическа форма." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум, с който беше отбелязана 25-ата годишнина от дейността на фондация "Конрад Аденауер" в България.

България си постави график да влезе в т. нар. Валутно-курсов механизъм II (ERMII) през юли 2018 г., когато лидерите на еврозоната поеха ангажимент присъединяването на страната в ERMII и в Банковия съюз да стане в един и същи ден.

Според Борисов сега собстановката е подходяща за сериозната стъпка.

"Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите са ни на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата - под 5%. Всъщност само тези, които не искат да работят, не работят. Огромен фискален резерв. Защита на външните граници. Нула миграция," заяви премиерът .

Най-ранният технически срок за въвеждане на еврото е 2022 г., заяви финансовият минситър Владислав Горанов. Според него е по-реалистично това да се случи през 2023 г.

По време на речта си Борисов не пропусна да разкритикува и опозицията. Той заяви, че ГЕРБ нямало да позволят на БСП отново да фалират банки.

"Демокрацията дава правото на смяна на управниците, но няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме. И от фондацията не са прави, че Държавна сигурност (ДС) си е отишла. Напротив - сега са децата и внуците на ДС. Даже по-силно работят сега. Но ние сме демократи и приемаме тези неща с усмивка", заяви той.

Премиерът си спомни и как за първи път се е видял с немския канцлер Ангела Меркел.

"Историята е тъжна, защото НДСВ се опитаха да блокират ГЕРБ като партия. Спомням, си че шефът на Европол ме заведе в Берлин и за първи път срещнах Ангела Меркел. Тя ме гледа и казва: "Учудвам се. На себе си се учудвам, защото ти си един кмет на един град в Европа, а аз съм канцлер на най-голямата държава в Европа. Ти дори не си шеф на партията си, но за България трябва полицай и затова ще те подкрепям". Но аз казах, че "Конрад Аденауер" не искат да ме срещнат, и тя вика, че сега ще ме приемат. И се срещнах с Герхард - д-р Герхард Валерс, заместник главен секретар и ръководител на Отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация "Конрад Аденауер" - дал съм му отчет по всяка една тема. И стана така, че днес най-тъмносините в Европа да дойдат и да благодарят на България за това, което е направила", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България