Борисов – символ на шизофренното отношение към борбата с престъпността

Един министър-председател, за чиято глава мафията предлага 400 хиляди евро. Процеси срещу престъпници, които завършват с нулев резултат. България има проблеми с организираната престъпност, пише австрийския всекидневник "Ди пресе" в статия, цитирана в понеделник от радио Дойче веле.

Той сякаш играе важна роля в някой гангстерски филм. Изучаващ поглед, който непрестанно търси евентуални нападатели, вдървена походка, носеща бикоподобното тяло на 51-годишния български премиер, черно облекло, заповеден тон, отсечени изречения. Наскоро излезе информация, че мафията искала да го убие и предлагала за главата му 400 хиляди евро. Каква бе реакцията на Бойко Борисов? Отговорът му бе "прекалено ниска е тази цена".

Борисов символизира като никой друг шизофренното отношение на българските политици по отношение на борбата срещу организираната престъпност.

Много негови почитатели, но и експерти, като Стефан Попов от неправителствената организация "Риск Монитор", му признават волята за борба срещу криминалните структури в страната. От друга страна обаче, българският премиер не може съвсем да се освободи от подозрението, че с действията си иска да разчисти стари сметки. Защото някогашният пожарникар, каратист, телохранител и полицай непрестанно се натъква на стари познати, които по негово нареждане попадат под обстрела на правосъдието.

Кой кого е побеждавал по време на спарингите като практикуващи карате - Бойко Борисов или Алексей Петров? Това не се знае. Но е ясно кой е победителят на обществената сцена. Защото Петров е обвинен, че е ръководил престъпната групировка "Октопод", че се е занимавал с търговия на наркотици, рекет, пране на пари и даване на подкупи. Но той не се предава и дори обяви, че на следващите президентски избори ще се кандидатира за нов български държавен глава и защо не като конкурент на сегашния премиер.

По-нататък авторката на статията се спира на град Дупница, който нарича Галевград, и разказва за братя Галеви. На изборите през 2009 г. те се опитаха да влязат в управлението на страната, за да придобият депутатски имунитет. Този опит за встъпване в политиката бе може би най-наглият в историята на България, но със сигурност не е нещо ново. Галеви не успяха да влязат в парламента, но пък получиха оправдателни присъди в началото на този месец.

В статията се припомнят проблемите на България с огромния брой неразкрити поръчкови убийства.

Премиерът Бойко Борисов е под силен натиск. Не само, че е странно да вижда как заловените от правителството му мафиоти излизат на свобода, но и собствената му сигурност виси сякаш на косъм, пише в заключение австрийският "Ди Пресе".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?