Борисов: След няколко месеца ще изпреварим Румъния

Премиерът и министрите няма да участват в предизборната кампания

Борисов: След няколко месеца ще изпреварим Румъния

Премиерът Бойко Борисов направи оптимистично предположение, че след няколко месеца България ще изпревари Румъния, постигайки напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Той възлага големи надежди на най-новата национална стратегия за борба с корупцията, която не предвижда създаването на независим разследващ орган по т.нар. "румънски модел", тъй като това би означавало тя да се ръководи от прокурор, който не е под контрола на главния прокурор.

"Преди година и половина, когато бях премиер, за Румъния имаше на всеки шест месеца мониторингов доклад, а за България на година и половина. Румънците ни догонваха и ние искахме да бъдем отделени от тях за Шенген. Сега какво се случи – да ни дават Румъния за пример", разказа премиерът по време на посещение във Варна.

"Гарантирам ви, че след няколко месеца те отново ще бъдат зад нас”, подчерта Борисов.

Той омаловажи внесения от депутатите му законопроект за промени в съдебния закон, с които на практика се бламира министърът на правосъдието, като каза, че очаквал проектите да са дори четири.

"Аз отговарям пряко за правителството и гарантирам, че то работи в изключителен синхрон, комфорт, взаимоуважение, разбирателство, толерантност и дисциплина”, увери премиерът.

"Ние сме перфектен екип и ни е радостно да се видим, не го правим по принуда. Парламентът е друга работа. В тази сложна коалиция, която беше създадена, трудно ще има нужда от баланс, особено преди местните избори, където всяка партия ще си гони своите цели. Ние решихме министрите, включително и аз, да не участваме в предизборната кампания”, каза още Борисов.

"Аз агитирам за ГЕРБ, министър Москов за ДСБ, но сега само със свършената работа - всяка една партия иска да покаже, че при нея са най-добрите експерти и в един момент става конкуренция и в парламентарните групи, кой ще доминира в Парламента и тук говорим чисто партийно”, допълни премиерът.

"Исках всичко да стане по-бързо и ви гарантирам, че до седмица министър Иванов ще вкара законопроекта в Народното събрание. Ние сме парламентарна република и депутатите са нашите работодатели и се надяваме те бързо да приемат закона”, каза още Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?