Борисов смъмрил военния и външния министър заради американските танкове

"Да не се правим на най-големите ястреби"

Борисов смъмрил военния и външния министър заради американските танкове

Премиерът Бойко Борисов свали каквато и да е вина от себе си за разминаванията в правителството за предстоящите съвместни учения у нас с американска техника, като обясни великодушно в сряда, че малко е смъмрил военния и външния министър, защото са "тръгнали след събитията".

"След като се чу, че ще има танкове, ние тогава тръгнахме да обясняваме защо и как. Министрите са длъжни да ме информират ", каза Борисов в отговор на парламентарен въпрос.

По думите му в подобни случаи те трябва веднага да се явят в парламента и да обясняват от трибуната какви са ни ангажиментите.

В същото време той заяви, че стои зад своите министри и зад казаното от тях.

Той потвърди, че в страната ще влязат само 14 американски танка, които ще участват в общо учение на наша територия.

"Не е приятно да се разхождат танкове и гаубици"

"Ако сме малко по-умерени в изказа, далеч съм от мисълта да се правим на най-големите ястреби, ще е от полза. Но и в такива моменти трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС. На никоя държава не ѝ е приятно да се разхождат танкове и гаубици на нейна територия", каза Борисов.

Той коментира още "безспорно международната обстановка е кризисна, дори по време на Студената война не е била такава".

"Тогава имаше ясно регламентирани граници и двата пакта си знаеха местата. Сега се намираме в условия на финансови и икономически санкции и контрасанкции. Към днешна дата се носят огромни пасиви от всички с това дрънкане на въоръжения, защото нито тези 14 танка имат съществен принос или биха представлявали заплаха”, обясни още премиерът.

По думите му обаче към момента няма нищо тревожно "нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия".

"С никой не се караме и няма да си обявяваме война”, заяви Борисов.

"Не виждам от всичките ми срещи да има тема на напрежение, която да касае България. Не сме троянски кон да правим нещо различно. Водим балансирана политика. Що се касае за Ислямска държава – не е много хубаво да се говори за терористите публично”, каза още той.

Ненчев иска мерки срещу дезинформацията

По-рано в сряда военният министър Николай Ненчев обясни, че след като завършат ученията в България американските танкове ще бъдат прехвърлени в Румъния.

Ненчев не вижда никакво разминаване на правителствено ниво около случая и отдаде създалата се истерия на "определени кръгове, политици и журналисти".

Кръговете, които стоят зад тази истерия, са същите, които обясняваха, че ще разполагаме ядрени ракети в Шабла, каза той.

"Тези кръгове, които непрекъснато дезинформират българското общество. Струва ми се, че вече е време и прокуратурата да вземе отношение по този въпрос, защото не може обществото да бъде подлагано на този тип отношения от страна на заинтересовани политици и журналисти. ", каза Ненчев пред бТВ.

По-рано той отдаде спекулациите по темата на хибридната война, която Кремъл води у нас.

До момента обаче Ненчев отказва да каже какви мерки са предприели или трябва да предприемат българските служби, за да противодействат на тези действия.

Той обяви още, че "никога и под никаква форма не е бил изненадан" от американското изявление, че у нас ще бъде разположена тежка техника.

Миналата седмица американският министър на отбраната Аштън Картър обяви в Талин предстоящото разполагане на американско оръжие в България и още пет страни от Централна и Източна Европа, а българският му колега Николай Ненчев заяви, че София не е уведомена и официално искане не е постъпило. Впоследствие Ненчев се коригира и посочи, че става въпрос за "дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности" и "не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?