Борисов сменя ръководството на ГЕРБ

Борисов сменя ръководството на ГЕРБ

На Национално събрание във вторник ГЕРБ избира зам.-председатели на партията, както и нови членове на изпълнителната и контролната комисии. Ще бъдат направени и промени в партийния устав.

Смяната на лидера Бойко Борисов не е на дневен ред. Неговият мандат обаче изтича по-късно тази година, което означава, че ГЕРБ вероятно ще проведе още едно Национално събрание, на което да преизбере Борисов или пък за пръв в историята си да избере друг на този пост.

Сега събитието ще се проведе онлайн, а обяснението за решението е "епидемиологичната" (епидемиологията е клон на медицинската наука – бел. ред) обстановка. Така обаче лидерът на партията Бойко Борисов за пореден път ще избегне среща с политически репортери и въпросите им. Вероятно той ще изнесе реч пред актива на ГЕРБ, а от нея се очаква да се разбере какъв ще е курсът на партията.

Тръгват ли си Фандъкова и Николов?

За свикването на Националното събрание бе съобщено преди месец и оттогава неофициално се заговори, че Борисов смята да се раздели с двамата си зам.-председателите в ГЕРБ - кмета на София Йорданка Фандъкова и този на Бургас Димитър Николов.

Пръв за тези рокади проговори Томислав Дончев. На въпрос дали наистина Фандъкова и Николов ще се разделят с постовете си, той отговори, че в ГЕРБ предстоят промени "и то не фасадни промени, а смели промени".

След това самият Борисов обяви, че предстоящите смени в ръководството на ГЕРБ са породени от незадоволителните изборни резултати в райони, където партията е била най-успешна, а правителството е инвестирало милиарди. Като пример посочи София, Стара Загора и Бургас.

"По никакъв начин не съм свалил доверието нито от Фандъкова, нито от Митко Николов, но с тях заедно и с Изпълнителната комисия трябва да си отговорим на този въпрос – защо при най-много направени красиви, безспорни неща и с успех на местните избори се получи това? За себе си не зная, може би недостатъчно сме обяснили, не достатъчно показали, недостатъчно били активни по време на кампанията в тези градове. Ще си направим анализ", каза той на 14 април.

Около седмица по-късно Борисов намекна, че ГЕРБ няма да издигне Фандъкова за нов мандат като кмет на София.

На парламентарните избори на 4 май ГЕРБ за пръв път загуби вота в столицата. От преизбирането ѝ за кмет на столицата през 2019 г. Фандъкова избягва да говори по партийни въпроси и публичните ѝ изяви, включително интервюта пред медиите, са лишени от характерния за активистите на ГЕРБ патос за успехите на управлението. След вота Фандъкова все пак се обяви на няколко от "работните срещи", които се провеждаха в хола на Борисов и се излъчваха онлайн. Това пък породи съмнения, че тя все пак ще остане заместник на Борисов в партията.

Още рокади

Очакваните промени в Изпълнителната комисия вероятно няма да са особена изненада. Вероятно с постовете си в нея ще се Красимир Велчев и Менда Стоянова, които дълги години бяха народни представители и част от ръководството на партията, но на последните избори не бяха издигнати за нов мандат в парламента и се оттеглиха от активната политика.

В Изпълнителната комисия са още вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатите Пламен Нунев, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, както и Тодор Тодоров - местен лидер в Силистра.

Недоволството на Борисов от резултатите в Стара Загора предизвика съмнения, че и Живко Тодоров ще се раздели с поста си в ръководството на ГЕРБ.

Вероятно в Изпълнителната комисия ще останат Дончев и Дариткова. Според източници от ГЕРБ обаче позициите на Дариткова са силно разклатени. Тя бе лидер на парламентарната група на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, заменяйки на поста изгонения Цветан Цветанов. В След изборите през април т.г. и формирането на 45-то Народно събрание обаче, изненадващо за шеф на групата бе определена Десислава Атанасова, а нейни заместници станаха Александър Ненков и Тома Биков. Депутати от партията твърдят, че Борисов не бил доволен от Дариткова, която не защитавала позициите на ГЕРБ по достатъчно агресивен и настъпателен начин.

Вероятно поради тази причина тя мина на задните банки и остана почти незабележима през 9-те пленарни заседания на отиващия си парламент, докато Десислава Атанасова, Тома Биков, Александър Ненков, Маноил Манев и други техни колеги даваха всичко от себе си в отпора срещу анти-ГЕРБ партиите.

Предишните шефове на ПГ на ГЕРБ са били част и от изпълнителната комисия.

Не е известно също така дали с партийните постове няма да се простят Пламен Нунев и Цвета Караянчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?