Борисов смята, че може да се намери изгодно за всички решение за Калиакра

Момент от неделната среща във Варна, сн. БГНЕС

Министър председателят Бойко Борисов смята, че чрез преговори може да се намери решение, което да защити интересите на всички, замесени в казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ - и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, които попадат в забранителното решение по "Натура 2000" на Съда на Европейския съюз.

Мнението си премиерът изрази на среща в неделя във Варна, на която присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на транспорта Ивайло Московски, кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и засегнатите браншови организации.

До срещата се стигна, след като в събота премиерът нареди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". Министърът го направи, но преди това земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от протестираха срещу заповедтаи блокираха пътища в района, защото според тях заповедта заплашва да унищожи поминъка им.

От казаното от Борисов на днешната среща във Варна, разпространени от информационните агенции, не се разбира къде той вижда възможното решение и на какво се основава оптимизмът му.

„Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес и ние трябва да вземе едно решение, което на днешната среща се опитваме да е такова, че да не увредим ничии интереси – и на тези данъкоплатци, заради, които трябва да дадем толкова пари и съответно вие като стопани на имотите си. Това е целта на срещата“, каза Борисов днес.

От друга страна обаче, той подчерта, че „тук не става въпрос сега да приемаме нещо“, защото „ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2002, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено“.

“Въпросът е, ако отменим заповедта до септември какво следва, ако не е я отменим, а предприемем някакви действия какво следва? Ние имаме правителство, имаме засегнати, имаме неправителствени организации, хубави, лоши, това са хората, които преговарят“, продължи премиерът, след което предложи във вторник в 11.00 часа всички да се съберат отново в София и да намерят решение. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме. Отдавна тези процедури и процеси са приключили“, заяви още премиерът Борисов.

"Във вторник започваме отначало. Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът. Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ", заяви Бойко Борисов.

Той съобщи, че „още сутринта“ е бил потърсен малтийският еврокомисар Кармену Вела, който щял да бъде поканен да посети района, за да види на място цялата ситуация и да се увери, че "ние по никакъв начин не сме съсипали природататам", че „тя си е зелена, хубава, плодородна, развита и за инфраструктура знаете колко неща се направиха.

След това премиерът призова присъстващите да проявят разбиране екоорганизациите: “Да не си ги правим врагове, а да опитаме на масата на преговорите и едното и другото мнение да чуем, защото тяхната помощ в Брюксел ще ми е много нужна“, добави той.

След което представи нова интерпретация  на любимата си тема за парите, които неговите правителства платили заради грешките на предишните.

"Аз съм бил кмет, знам какво иска населението, и затова сме и тука, защото яйцата на грабливите птици, се люпят тука, при нас. Миналата година, се излюпиха АЕЦ "Белене“ – милиард и 200 милиона лева платихме, а милиард и 300 милиона за двете американски централи. А по-предишната, година, когато дойдохме, ни се излюпи КТБ. 3 милиарда и 700 милиона лева. Значи за две години предишното правителство сме платили към 6 милиарда и 700 милиона живи пари и сега да се излюпят още да наливаме. А от едната страна искаме да вдигаме доходите. Сега Варна се задушава – целият трафик от "Хемус“, от аерогарата, който идва за вас, пак за Добруджа. Защото ти, като затвориш пътя, на твоите приятели от другата страна с хотелите им спираш бизнеса. Аз го разбирам, затова се вдигнахме на пожар веднага да дойдем и да решим как тези яйца да ги хвърлим в морето, да ги изядат рибите по възможност“, каза Борисов.

Накрая той обяви, че “основната цел на днешното занятие е постигната“. „Оставяме в миналото оня ден и се връщаме да преговаряме, и то не да преговаряме, защото сме различни страни. Аз благодаря, защото очаквах доста по-неразумни изказвания, но съм много приятно изненадана не само от толерантността, но и разбирането на проблема“, каза премиерът.

В петък Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" обвини Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че представя манипулативно информацията за забраната за строителство в защитената зона "Калиакра" и че там не може да се извършва земеделска дейност. Целта според еколозите е е да се настрои обществото срещу европейската мрежата "Натура 2000".

Коалицията настоя Министерството на околната среда и водите да се съобрази със съдебното решение и "да не се опитва да прави политически сделки с когото и да е било в полза на олигархични кръгове в България".

Екологичната организация припомния, че решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в зоната "Калиакра" от европейската екологична мрежа Натура 2000 от строителството на ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно - в нарушение на европейските директиви, унищожени са ценни степни местообитания и са поставени в риск мигриращите птици. Съдът задължава България да демонтира и възстанови степите на мястото на построените генератори и голф игрището, но министърът на околната среда Нено Димов твърди публично обратното - че решението не предвижда премахване на изграденото до момента.

Природозащитниците обясниха, че всъщност разписаните от МОСВ минимални ограничения в зона гарантират единствено да няма бъдещо застрояване и разораване на крайбрежните степни местообитания от т.нар. понто-сарматски степи в района на морския бряг - ивица между 100 метра и 3 км.

"МОСВ и негови служители преднамерено разпространяват невярна информация, че не може да се извършва земеделска дейност, с цел настройване на местните хора срещу мрежата Натура 2000, предизвикване на абсолютно безпричинни протести, отклоняване на общественото внимание от реалните виновници и проблеми на района и по този начин да стане невъзможно предприемане на истински крайни мерки за решаване на проблема - разрушаване на незаконно построените ветрогенератори и голф игрище", заяви коалицията.

Според нея ставащото е "замазване очите на обществеността и местните хора", което се прави „в полза на нарушителите на закона".

Споделяне

Още по темата

Още от България