Борисов: Собствен нефт и газ ще осигурят 5-6 млрд. долара

Сондажният кораб за находището "Хан Аспарух" потегля до дни от Бургас за четиримесечни проучвания

Ако бъдат открити находища на нефт и газ в дълбоките води на Черно море, 5-6 милиарда долара ще останат в страната ни и ще бъдат разпределени и за социални дейности. Това заяви премиерът Бойко Борисов при официалното представяне на сондажния кораб Noble Globetrotter II, нает от консорциума между френската "Тотал", австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" за проучване на находището "Хан Аспарух" в крайбрежните ни води.

Плавателният съд пристигна на пристанището в Бургас, откъдето след дни ще отпътува за Варна, за да започне първия дълбоководен сондаж в терена за изследване на потенциалните обеми на находището и дали е икономически оправдано да започне търговски добив.

На церемонията по официалното представяне на сондажния кораб присъстваха още вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместникът ѝ Жечо Станков, както и министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда и водите Ивелина Василева. Присъстваха и посланиците на Франция и Австрия и представителите на дипломатическата мисия на Испания. Домакин на събитието бе Кзавие Фожрас, управител на консорциума "Тотал Е&П България".

Борисов коментира, че България е можела да добива свой природен газ и нефт и вместо да плаща милиарди долари годишно, може да ги инвестира в социални дейности и отделно да продава енергийните суровини. Той посочи Румъния за пример, която е намалила вноса на тези ресурси до 10 процента, а останалото е собствен добив. Премиерът изрази надежда проучванията да са успешни

"Ако намерим нефт или газ, това ще има голямо значение за страната към пътя на България за енергийна независимост”, каза Кзавие Фожрас. Към момента в Черно море има 10 дълбоководни сондажа, като само два от тях са открили залежи от газ в Румъния.

"Дълбоководната част не е проучена и това е голямо предизвикателство за нас. Морската нефтена индустрия не е добре развита. Рискът да не намерим газ или нефт е голям”, посочи още представителят на "Тотал".

Ако бъдат открити въглеводороди ще започнат изследвания на тяхното качество и количество, които могат да продължат и 10 години, уточни Фожрас и допълни, че до първия добив има много време.

Сондажът "Полшков-1” е един от двата, които ще бъдат извършени в блока "Хан Аспарух", за да дадат повече информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в Блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация, обясниха от консорциума.

Четири-пет месеца ще продължи работата на сондажния кораб, който е нает от американската фирма "Нобъл Дрилинг Холдинг". Той има техническите възможности да сондира до 3 000 м воден стълб, дълъг е 190 метра и разполага с писта за хеликоптери на борда си. Екипажът му е от 180 души.

Енергийният министър Теменужка Петкова отново посочи, че основен приоритет на правителството е диверсификацията на източниците и на маршрути на енергийни ресурси и този път минава през изграждането на междусистемните газови връзки и собствения добив на суровини.

"Надявам се след не кратко време да се поздравим с местен добив, който ще даде възможност на България да диверсифицира източниците и маршрути за доставка на енергийни ресурси”, каза министърът. Тя припомни, че инвестицията на консорциума в проучването на блока е 260 млн. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?