Борисов "спасява" Русия от черноморски фронт срещу нея

Според премиера Турция отказвала да й връщаме бежанци, Анкара не потвърждава да се е оттеглила от договора

Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че Анкара е спряла да изпълнява споразумението за реадмисия на мигрантите, но призова това да не се обвързва с решението му България да не подкрепи инициатива за създаване на съвместна военноморска флотилия между Турция, Румъния и България, която да противостои на руското военно присъствие в черноморския регион.
 
"Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но е факт, че от 200 бежанци, които сме искали да бъдат върнати, за всичките сме получили отказ", заяви  Борисов и добави, че ще търси "всички дипломатически възможности" да изясни ситуацията. 
 
Все още няма официална позиция на Турция, но дипломатическото представителство на Анкара у нас отрече пред "Дневник", че турската страна се е оттеглила от договора. Според неофициални данни на МВР броят на бежанците, които Турция не е приела обратно, не е 200, а около 30.
 
Борисов заяви, че “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция". Според него това би довело до военен конфликт, който той няма да допусне. 
 
Министър-председателят направи съвместно изявление с президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев след извънредна среща между тримата по повод тиражираната в някои медии неофициална информация, че се готви флотилия между Турция, Румъния и България, която да противостои на руското военно присъствие в черноморския регион. 
 
"Винаги съм казвал, че искам да виждам в Черно море платноходи, яхти, големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия", посочи Борисов.
 
Той обясни, че официално е отказал да подкрепи инициативата на Румъния за общ флот в Черно море, а президентът Росен Плевнелиев допълни, че подобни разговори са възможни само в рамките на НАТО.
 
"Да, нашите румънски колеги повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива за военно сътрудничество в областта на морската отбрана. И тук искаме да внесем яснота – това може да бъде инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на формата на НАТО. Тази инициатива по никакъв начин няма да се различава от всичко друго, което ние правим в НАТО – става въпрос за учения, става въпрос за координация, става въпрос въпрос за действия на ротационен принцип", каза президентът Плевнелиев. 
 
Той настоя да се спрат всякакви спекулации, че "ще се правят флотилии с някого, насочени срещу някого" и допълни: "България не е част от подобни идеи и предложения."
 
Борисов: Русия много ще я заболи 
 
Премиерът от своя стърана допълни, че "Русия може да е много нервна към други, но много ще я заболи, ако се направи от нас".
 
"Повтарям, когато е било за икономическите ни интереси, твърдо съм заставал и съм защитавал българската позиция. Твърдо защитавам НАТО и ЕС, но тази граница не трябва да се преминава. Това е поне моето мнение. Ако народът мисли друго, ще ме свали", заяви още той. 
 
Шумно демонстрираната му защитата на руските интереси съвпадна с официалното решение на Международния арбитраж в Женева България да плати около 600  млн. евро на руската "Атомстройекспорт" заради спрения проект за АЕЦ “Белене“.
 
"Флотилията, яхтите, туристите, мир и любов"
 
Борисов каза, че България не може да подкрепи общ черноморски флот, но е готова на непрекъснати съвместни учения с Румъния в Черно море. 
 
"Изведнъж почвам да чувам, че се говори за флотилия. Флотилия означава ние да присъединим българските кораби, румънските кораби, към Турция, към турските кораби", продължи той. 
 
“Казах му на румънския президент и преди седмица на моя колега Чолош – българо-румънски учения всеки ден можем да правим, на Шабла – на ракетните учения, ако искат да дойдат, на всеки кораб военен ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме, но между България и Румъния – съседи сме, можем да си правим това. С другото вече пряко отиваме към военен конфликт. Тези, които са ястребите, не виждам дали ще си пратят синовете там”, каза Борисов.
 
Само ден по-рано - в сряда, президентът Плевнелиев и военният министър Ненчев публично подкрепиха инициативата на Румъния за общ флот и заявиха, че двете страни могат заедно да повдигнат темата на предстоящата среща на върха на Алианса във Варшава в началото на юли.
 
Борисов коментира, че ако министрите на отбраната и външните работи са давали напразни надежди, без да го информират ще имат проблеми. 
 
"Ще ги пратя на кораб, да воюват те", посочи Борисов. 
 
Инициативата на Румъния за засилване на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море тепърва предстои да се обсъжда на Срещата на върха на Алианса във Варшава в началото на юли. Според конвенцията от Монтрьо бойни кораби на нечерноморски държави могат да стоят в акваторията не повече от 21 дни и така засилването на НАТО в района може да се случи само с непрекъсната ротация или с ревизията на документа. 
 
"Има такова споразумение още от много отдавна. Освен това, казах и на румънските колеги вече два пъти. Аз искам на Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор и толкова инвестиции направиха, и частният капитал, и България, в тези курорти", заяви Борисов. 
 
България приема общ флот само в рамките на НАТО 
 
"Колкото до нова инициатива в морската отбрана, България ще я подкрепи само във формат НАТО. Няма сензация и нещо ново. Флотилии срещу никого не правим. Единни сме, говорим ясно и открито", заяви държавният глава.
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев увери, че не е поемал подобни ангажименти по време на срещата с колегите си от страните членки на НАТО, която приключи на 15 юни в Брюксел и казал на румънския си колега, че София настоява тази тема да се разглежда само в контекста на НАТО. 
 
След срещата в Брюксел бе обявено, че на територията на Румъния ще бъде разположена нова мултинационална съюзническа бригада, в която ще участват Румъния, България, Турция и САЩ.
 
Страната ни ще се включи във военното формирование с до 400 военнослужещи.
 
"Действително имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия – нещо, срещу което възразих и помолих, че ако се разглежда този въпрос, той да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО. Тоест никакви други ангажименти извън този контекст не сме поемали и не сме водили разговори за изграждане на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България", каза Ненчев.
 
В крайна сметка Бойко Борисов обобщи:
 
"Премиерът и президентът на Румъния повдигнаха темата за флотилия. Позициите ни с президента и военния министър са идентични. Има граници. Има ястреби, които искат да са на гребена на вълната. Тяхна си работа. Съвместната флотилия е отхвърлена и от трима ни на срещата. Никой няма съмнение в пронатовските ни позиции. Ние сме миролюбива страна. Искаме спокойствие, проекти по морето и туристи искам да виждам, а не да е арена на военни действия.".
 
По думите му "тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна, ако се зададе по море, след  като затворят Егейско и Средиземно".
 
"Отсега ви го казвам, за да го знаете - истински се надявам, че с нашите си сили ще успеем да се справим", допълни Борисов. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?