Борисов спира България за еврозоната, чака "абсолютен консенсус"

снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че управляващите "няма да насилват" влизането на България в чакалнята за еврозоната, защото народът не е напълно убеден. Той съобщи това на празненството по случай 30-годишнината от създаването на синдикалната организация КНСБ.

"Можем ли да заложим кратки срокове с нашите коалиционни партньори, без да e убеден целия народ, че това е правилно. Аз съм убеден, че (влизането в еврозоната) е правилно. Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята", каза Борисов.

Попитан по-късно от журналисти какво означава постигането на абсолютен консенсус, той отвърна, че ще се убеждават хората,че това е добри. "Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък", каза той..

Това се случва ден преди обнародването във вторник в Държавен вестник на промените във Валутния закон, за които правителството твърдеше, че са крайно необходими за влизането на страната ни в чакалнята за еврозоната - ERM ІІ.

Това е поредна по-мащабна реформа, с която Борисов се заема и която е напът да пропадне. В случая премиерът очевидно се страхува от по-смели действия в предизборна година.

Премиерът обясни, че няма държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле, но отбеляза, че "българските граждани имат притеснения от поскъпването" на живота. По думите му хората "всеки ден" ще бъдат убеждавани за ползите от влизането в т.нар. чакалня на еврозоната, която предшества самото членство във валутния съюз. "Ще се освободят "10 милиарда свободни пари от валутния резерв", които ще отидат за "транспортна инфраструктура, пенсии, доходи, иновации…", даде пример Борисов.

Явно обаче не е убеден, че ще убедят обществото."Чак когато сме готови и хората са осъзнали, тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята", добави той.

Очакването беше България да влезе в чакалнята на еврозоната (валутния механизъм ERM II) в края на април тази година. Финансовият министър Владислав Горанов често е казвал, че това ще е като подарък за рождения му ден.

Ако има някакви проблеми, те бяха създадени от самата управляваща партия. ГЕРБ промени Валутния закон, за да премахне законовите пречки пред влизането на страната в ERM II, но създаде криза на доверие. Чувствителните поправките бяха прокарани тихомълом, а когато медиите ги разгласиха, обществото бе залято от фалшиви новини и всякакви манипулации по темата за еврозоната.

Липса на достатъчно независими медии в страната и пълната неспособност на управляващите да комуникират важни въпроси доведоха до обръщането на над един милиард лева в евро, без да има реална опасност за курса на лева.

През последните няколко дни много активен в българските медии е американският икономист Стив Ханке, който е един от поддръжниците на валутния борд и се е самопровъзгласил за негов "баща", макар да не е. Той лобира много активно срещу влизането в еврозоната и плаши българското общество с гръцки сценарий, без да има предпоставки за това. България има осем пъти по-нисък дълг от Гърция (като процент от БВП).

Голяма част от българските граждани изпитват страх от поскъпване на живота, ако страната влезе в еврозоната. Тези страхове също не са адресирани от правителството.

Последното социологическо проучване на агенция "Тренд" показа, че 54% от българите искат референдум за влизането в еврозоната. Лидерът на популистката проруска партия "Воля" Веселин Марешки преди седмица обяви, че ще събира подписи за свикване на референдум за еврозоната.

Липсва лидерство

"Демократична България" коментира, че Борисов демонстрира "липса на решителност и на лидерство". "Има страх от реформи, който се заплаща с бъдещето на страната", се казва в позицията на дясното обединение.

"Демократична България" допълва, че "премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по този ключов за България и българите приоритет".

"Над милиард са обменените левове през последните седмици. С това безотговорно и непростимо изказване Борисов само ще засили паниката, за която друг виновен няма да има. Тези действия представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България", смята "Демократична България".

Коалицията настоява Борисов да разясни какво е имал предвид: "Значи ли това, че според Борисов никога няма да влезем в Банковия съюз? И чии интереси обслужва това? Очевидно на провалилите се на стрестестовете банки, които имат проблеми с осигуряването на нужния им капитал преди влизането в ERM II".

Зелен съвет за Зелената сделка

В понеделник вечерта Борисов обяви, че ще търси "абсолютен консенсус" в обществото и за Зелената сделка на ЕС. Той каза, че ще бъде създаден "Зелен съвет", в който ще влизат представители на всички институции, работодателите, синдикатите и опозицията.

"Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии – тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период", заяви министър-председателят.

Никоя партия, никой сам не може да направи една държавата да има 3-4 % ръст на БВП, само заедно можем с мощността на всички хора с повишена квалификация и с работа, посочи още той. Борисов смята, че при сегашните добри икономически показатели на страната ни през следващите години можем да достигнем 4-5 % ръст на БВП, защото вече имаме много високотехнологични предприятия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?