Борисов: Спрете се малко с протестите, в Давос няма баир без десет лифта

"Тамън се договорим с румънските колеги, и те влизат в ареста", оплака се премиерът

"Спрете се малко с тези протести! Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. И пак протест ще ми правят. Казвам им: "Хора, спрете се малко". Ето сега в Давос - броя, броя, броя, броя - няма баир без 10 лифта. А ние искаме едно лифтче – само едно лифтче още да има. И протести, протести, протести за един лифт".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". Основна тема на форума беше "Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал? Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина?", което не попречи на министър-председателя да вземе отношение по всички актуални проблеми, сред които и гражданските протести срещу плановете за застрояване на Пирин.

"Не считам, че хората трябва да се обиждат. Но за един лифт – аз съм им дал гаранция – една керемида повече няма да допусна да се направи. Нека да следим процеса, ако има нещо подобно, тогава излизаме на протест и ние заедно с другите", каза Бойко Борисов. Неговата "гаранция" - заявена на думи и пред Европейския парламент, обаче е в противоречие с правителственото решение по казуса, в което никъде няма гаранции, че ще строи само един лифт.

На излизане от залата, посрещнат с провокативен въпрос на "Канал 3" защо изобщо присъства на форум на "Капитал", Борисов и финансовият министър Владислав Горанов отговориха, че не се страхуват да изложат позициите си пред която и да било медия и че така разбират свободата на словото. "Аз винаги съм бил за свободата на словото. Никой не може да ми каже, че вестник "Капитал" и техните медии не са медии и като са ме поканили, аз съм длъжен да дойда и да отговаря на всички въпроси. Така разбирам свободата на словото", заяви Борисов.

Ние сме зелени, но не като някои зелени, които отвътре са червени като динята

"Против съм конфликта между зелените и една част от правителството, но за един лифт аз съм им дал гаранции. Една керемида повече няма да допусна да се направи. Ще следим процеса и ако има нещо, излизаме на протест и ние. Ние винаги сме били наистина "зелени", а не като някои зелени, които отвътре са червени – като динята", коментира премиерът.

В изказването си Борисов ту се фокусираше на сериозни въпроси, ту преминаваше към по-маргинални теми и шегички в типичния си стил.

От сутринта се занимавам с лъвчетата

Премиерът например посочи, че от сутринта се занимавал с темата за двата болни лъва, за която също се очаква да се състои протест днес. "Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни, че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват", каза още Борисов.

17 хиляди гърла вече са в класните стаи

В началото на речта си Борисов тръгна от промените в средното образование, където вече "17 хиляди гърла вече са в класните стаи. 17 хиляди гърла, които иначе щяха да бъдат или в социалните системи, или в чужбина, или в престъпността", започна той, като отбеляза, че мярката била направена "грамотно", за да няма съпротива сред родителите.

Бежанската вълна на нашата граница е нула

От образованието Борисов директно прескочи към икономиката и финансите, където "ние сме най-дисциплинираните в ЕС".

"Надявам се, че европейското общество в по-голямата си част знае, че България се отнася много сериозно относно своите ангажименти. Ето например Холандия – холандската национална телевизия няколко дни снимаше границата и видя, че бежанската вълна на нашата граница е нула и се надявам, когато го види министърът на Холандия, да се зарадва. Защото всеки ден ми докладват, че вълната е нула на всички граници. Затова България е лидер и има самочувствие - защото ние правим само правилните и верните неща", каза премиерът.

България и Македония дадоха пример

Впоследствие премиерът се впусна в темата за Западните Балкани, като обясни, че България и Македония са дали пример за добросъседство за разлика от Хърватия и Словения, чиито конфликт бил "смешен" - "за едно малко заливче, 0.06% от територията", където можело да се влезе от едната в другата държава "по бански".

Борисов коментира още, че политическият елит на Балканите усеща, че сега е моментът да демонстрираме разум и да покажем на Европа, че не генерираме проблеми, а успехи и места за добри инвестиции.

"Не обичам да деля Балканите, защото така сме свързани, че всяка една държава може да генерира такова напрежение, че да срине останалите. Само преди години нещата, които се случиха в Косово, например. Така че България и Македония действително дадоха голям пример, че и на Балканите има страни, които въпреки големите противоречия, особено на тема "история", могат да си сътрудничат и да отворят пътя си напред. И другите държави трябва да направят така", каза Борисов.

Премиерът коментира и темата за инфраструктурата на Балканите. "Каква беше оста досега – София-Истанбул, София-Белград, София-Солун и оттам нататък Балканите ги няма. Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме, основната ос, която сме длъжни да направим, е София-Скопие-Тирана-Кьолн", каза още той.

Седем пъти правим срещи с румънските колеги и след два месеца те са в ареста

Борисов изрази надежда, че в най-скоро време ще проработи и румънският модел и в Румъния ще има правителство, защото сега управляващите там непрекъснато се сменяли и нямало как да се работи. "Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца по-късно те са в ареста един по един, един по един, един по един. И тамън се договорим за третия мост и търсим финансиране за другите два, и тях ги няма, защото влизат в затвора. Сега наново трябва да правим съвещания. А третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити", заяви Борисов.

"Трябва да има ж.п. линия, да има магистрала, защото като тръгнем да правим бизнес с Албания, Македония и др., ни трябват няколко денонощия, за да се пренесе един товар. А това е прекрасна част на Европа с може би най-добрите ареали за животновъдство, прекрасно място за туризъм и страхотно място за инвестиции. Ние трябва да им предложим инфраструктура, която ще създаде възможност за инвестиции, и трябва да имаме ясен план", посочи той.

Скоро ще осъмнем с "Турски поток"

"Защото геостратегическите играчи не само са се вгледали насам, но и вече са тук, на Балканите. И съм щастлив, че моите колеги в Брюксел съзнават, че ако една част от Европа си я дадем просто ей така, няма на кого да се сърдим после, че ни е влязъл в задния двор – влиянието на Турция например, или на Саудитска Арабия, или на Китай. Не на последно място, тук са и газовите връзки – въпросът е дали България ще продължи да бъде газопреносна мрежа или ще стане само клиент. Считам, че това не е редно да го допуснем. Всички прогнози на анализаторите, че Украйна няма да бъде заобиколена, също се оказаха много грешни. И на 1 януари 2019 г. ние ще осъмнем с "Турски поток". Говориха, че руснаците нямали пари, какви ли не басни не чух. А вече над 450 км от "Турски поток" са готови. Ние като държава много добре трябва да си направим сметката и запазвайки лоялност към НАТО и ЕС, дипломатично и спокойно да защитим своя интерес. Да загубим ние транзита в полза на Турция, Гърция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би приел. А практиката показва, че там, където има газопроводи, няма и войни", каза още Борисов.

Трябва много да се доказваме, за да ни повярват

По темите за корупцията и присъединяването към Шенген Борисов се сети, че преди две години е бил в Софийския университет с една група студенти, които са били направили социологическо проучване какво излиза в съзнанието на чужденците, когато стане дума за България.

"И какво излезе - че сме стреляли по папата. Виждаме колко е тежко, когато под едно внушение се развие една тема, тя продължава да стои вече колко години във времето. На нас ни трябва много по-дълго от други държави да се доказваме, за да ни повярват. Не казвам, че сме идеални, защото има случаи, когато правим и глупости", каза Борисов.

Той даде и друг пример. Когато на посещение при него дошла президентката на Швейцария и попитала за корупцията, Борисов ѝ представил международно изследване за дела на контрабандните цигари в Европа, където България стои доста добре, а Швейцария – не. "Тогава тя поиска да преминем на друга тема", обяви премиерът.

Защо не отидох на вота на недоверие

Борисов коментира още защо не отишъл на вота на недоверие в парламента. "Защо да ходя да се обиждаме там? Не отидох заради уважението към парламента, защото съм човек и, като започнат да ме обиждат, ще забравя, че председателстваме съвета", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България