Борисов спря още обществени поръчки, зад които прозира Пеевски

Поради съмнения за непрозрачност и високи цени се удря спирачка на "фабриката" за паспорти на МВР, както и на проекти във Варна

Борисов спря още обществени поръчки, зад които прозира Пеевски

По нареждане на премиера Бойко Борисов се спират обществени поръчки за над половин милиард лева. Едната е на Югозападното горско стопанство за 95 млн.лева за изграждане на горски пътища, в която участват фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златева. Другата е за близо половин милиард лева без ДДС, които МВР щеше да изхарчи за ново предприятие за лични документи. Спират се и големи поръчки на община Варна, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след правителственото заседание в сряда.

Разразилата се сеч става два дни след като по разпореждане на премиера бе прекратен търгът за магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения" (според обясненията на Борисов), че спечелен от фирми, свързани с Пеевски и Златев. Цената на поръчката бе близо 1 млрд. лв. с ДДС.

Финансовият министър каза, че се спират поръчки, в които се използват държавни, а не европейски средства, което обаче противоречи на факта, че държавното предприятие за изработката на нови лични документи бе планирането да се финансира предимно с европейски пари.

Новият почин на Борисов съвпадна с новината, че Европейската комисия е готова да прекрати мониторинга на Румъния, която е успяла да овладее корупцията по върховете на властта, за разлика от България.

Борисов за спрените поръчки: Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва

Да се спират обществени поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда. След заседанието финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред репортери, че са прекратени поръчки за около 600 млн. лева. Сред тях са поръчката за нови лични документи на стойност 500 млн. лв. на МВР, поръчка на Югозападното горско стопанство за изграждане на горски пътища за 95 млн. лв., поръчки за благоустройството на Варна и Златни пясъци и други.

Публикуваме стенограмата от правителственото заседание:

Още

Мотивът: Да отпаднат съмнения за прозрачността

"Има дебат, че трябва да се спрат още няколко рамкови поръчки, като идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага", коментира Горанов мотива за прекратяване на поръчките.

"Тези очаквания не трябва да са самоцелни и рационални, говорим за подобряване на прозрачността, тъй като се изказаха съмнения относно начина, по който са възлагани тези поръчки", каза още министърът.

"Иначе поръчки постоянно ще има, тъй като, знаете, че общественият ресурс се разходва само през Закона за обществените поръчки. Прегледахме най-големите, може да предложите и други теми, но това е като реакция от засиления обществен интерес и коментари за политически цели на най-големите поръчки – в случая "Хемус" и българските документи за самоличност", допълни той.

Спрени са и обществени поръчки на община Варна, каза Горанов, но не посочи за какво са те и на каква стойност.

Новите лични документи ще се правят в печатницата на БНБ

По думите му поръчката за личните документи ще се преструктурира по нов начин , така че държавата да се ангажира с тази дейност и цената да е по-ниска.

Решението да се създаде държавно предприятие, собственост на МВР, което да изработва личните документи в собствена печатница в София, бе взето на 1 февруари. Тогава зам.-министърът Красимир Ципов (ГЕРБ) обясни, че парите за създаването му ще дойдат основно от европейските фондове, само една пета от финансирането ще е от държавния бюджет.

Финансовият министър каза, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, където по информация на БНБ ще отпадне доста сериозна техника и капацитет и ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще е към министъра на финансите, а след това към МВР. С този ресурс ще постигнем по-оптимална цена при изработването на личните документи, обясни още Горанов.

От публикуваната по-късно през деня стенограма от заседанието на МС става ясно, че Бъчварова трябва да възложи обществена поръчка за срок до една година за следгаранционна поддръжка на съществуващата централизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства, всички документи. Тя също така трябва да определи нов модел за централизирано персонализиране на българските лични документи.

Гаранция и за личните данни

Бойко Борисов от своя страна допълва, че спирането на сегашната процедура за документите е "най-прозрачният, най-чистият вариант, все пак е поръчка за 500 милиона". По думите му се е преценило, че е по-добре тази дейност да се прави с инструментите на държавата, тъй като това ще е гаранция за самите лични данни. "Няма да ги предоставяме, да не ме разберете грешно, че съм против, подценявам или се съмнявам в чуждите или европейски компании, но националната сигурност по този начин се гарантира, според мен, най-добре. Разбира се там, когато има някаква дейност, вие ще прецените кое може и кое не може да се аутсорсва впоследствие", заключава премиерът.

Първоначалният вариант, описан в закритата от кабинета обществена поръчка, включваше изграждане на ново предприятие за печатане на лични документи, което централизирано да върши тази дейност. Според досегашния договор със "Сименс – България" ЕООД тази дейност се извършваше във всички 28 области, а не само в София.

Откриването на въпросния търг бе провокирано от изтичащия в средата на април 7-годишен договор със "Сименс – България" ЕООД, който бе на стойност 116 млн. евро. Огромната разлика между общата цена на двете поръчки бе по няколко причини – новият договор трябваше да е за срок от 11 години и да включва почти всички дейности по изпълнението му. Досега от "Сименс – България" ЕООД не участваха пряко в процеса по изработване на лични документи, а доставяше консумативите и поддържаше машините. Новото задание допълнително се оскъпяваше и заради обстоятелството, че голяма част от консумативите в момента се доставят по отделни поръчки.

Поръчката за горските пътища с фирми, които (не) са на Пеевски

Поръчката за горските пътища, обявена от Южноцентралното държавно предприятие, не предвижда използването на европейски средства, пише в обявлението ѝ. По принцип обаче за нови горски пътища и рехабилитация на стари е предвидено финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

По информация на Mediapool обаче поръчките са спрени след разговор в Европейската комисия, която е дала ясен знак, че не желае средства от еврофондовете да отидат в определени икономически групировки.

За спирането на поръчката за горските пътища мотивът е като за тази за "Хемус" – съмнения за свързаност на Пеевски и Златев с двама от участниците в процедурата.

Едната компания е "Водстрой 98", създадена с кредити от Корпоративна банка, чийто собственик Цветан Василев миналата година я посочи като "марионетка" на Пеевски, който разпределя поръчките в строителния бранш. Официалният собственик Иван Мирински отрича фирмата да е контролирана от Пеевски.

Другата компания е "Джи Пи", която бе сред участниците в консорциума за част от спряната поръчка за участъка от "Хемус". Валентин Златев преди ден заяви, че ако някой извади документи, че притежава "Джи Пи", ще признае. В строителния бранш твърдят обаче, че двамата всъщност стоят зад двете компании.

Сред участниците в процедурата е била и фирмата "Хидрострой", за която се твърди, че е на бившия пътен шеф Велико Желев.

Общо двадесет са били участниците в поръчката за горските пътища, която е била обявена на 8 октомври 2015 г., научи Mediapool. Нейният предмет е проектиране, авторски надзор и строителство на нови трайни горски пътища и транспортна техническа инфраструктура към тях; проектиране, авторски надзор и основен ремонт на съществуващи трайни горски пътища, и проектиране, авторски надзор и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, съобразно с нуждите на Южноцентрално държавно предприятие.

Поръчката е за срок от 48 месеца с прогнозна цена от 95 млн. лв. без ДДС. Тя е била обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията на 3 ноември 2015 г. от "Водстрой 98", според която има извършени нарушения при обявяването на обществената поръчка от директора на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян Ботьо Арабаджиев. По неясни причини фирмата оттегля жалбата си няколко дни по-късно и КЗК излиза с определение от 22 декември поръчката да продължи.

Заради жалбата на "Водстрой 98" срокът за подаване на офертите е изместен и са отворени на 28 януари 2016 г. Подадени са около 20 оферти, казаха от държавното предприятие пред Mediapool. Комисията по избор на изпълнители се председателства от зам.-изпълнителния директор на държавното предприятие Ивайло Исаев и до момента е заседавала само веднъж.

Финансовият министър не потвърди, че "Водстрой 98" е на Пеевски, който от своя страна отрече участие в поръчките за строежа на магистрала "Хемус", които бяха спрени преди два дни.

Горанов би искал по-ниска цена за "Хемус"

Искам "Хемус" да го изградим на максимално добра цена и ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време, коментира още Горанов. Според него високата цена, постигната при последния търг, е свързана с изграждането на много тунели и виадукти, които оскъпяват трасето. За съжаление проектирането ще отнеме най-малко две години, което ще забави този проект, коментира още министърът.

Преди ден регионалният министър Лиляна Павлова даде да се разбере, че новият търг за магистрала "Хемус" ще бъде обявен до две седмици с нова по-висока прогнозна цена – 750 млн. лв. без ДДС за 60 км. Прогнозната цена на правителството преди първия търг беше 434 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес