Борисов спря вдигането на акциза за бездимните изделия

Премиерът се вбеси, че го свързват с "Кой" и се закани на "Патриотите": Няма да оставям повече ГЕРБ да става тупан

Още на слизане от самолета в Солун Борисов обяви спирането на вдuгането на акциза

Очевидно вбесен от обвиненията в лобизъм, Бойко Борисов стопира планираното от ГЕРБ повишение на акциза за бездимните тютюневи изделия. Той е особено засегнат от факта, че една от партиите в управляващата коалиция – ВМРО, не само се обяви твърдо против двойното постъпване на бездимния продукт, но посочи, че това обслужва интересите на "Кой".

"Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи", съобщи Борисов в сряда от летището в Солун. Той обвини ВМРО, че не мислят за бюджета и определи като "огромна и жълта новина" критиките, че поправките в закона обслужват бизнес интереси.

"Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го правя", каза Борисов.

Под абревиатурата "Кой" обикновено се подразбира Делян Пеевски, който е свързан с "Булгартабак". Интересна подробност е, че няколко часа преди Борисов гневно да разграничи себе си и партията си от "Кой", депутатите от ГЕРБ подкрепиха медийния закон "Пеевски", заедно с "Обединени патриоти" и ДПС.

По думите му с отказа да се въведат промени се "прави подарък" на "Филип Морис" – единствената засега компания, която е регистрирала и продава бездимни тютюневи изделия на българския пазар.

"Председателството свърши, аз няма повече да оставам ГЕРБ да става тупан, на който сутрин няма работа, да излезе да се изказва. Много им стисках зъбите, достатъчно", обяви премиерът.

Законопроектът за изравняване на акциза на бездимните изделия с този на цигарите бе внесен от ГЕРБ и партията на Валери Симеонов НФСБ, която е част от "Обединени патриоти". Мотивът е да се съберат повече приходи в бюджета, а оправданието за внезапната промяна на акциза в средата на годината е това, че бездимните тютюневи изделия навлизат бързо на пазара и това не било предварително калкулирано. В отговор на упреците, че по този начин се лобира за производителите на цигари, шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова каза, че лобира за хазната.

Проблемът обаче е, че към момента в парламента няма мнозинство за прокарване на поправката.

ВМРО се обявиха твърдо против новия акциз

Депутатите от ВМРО, които също са в "Обединени патриоти" (ОП), обаче ще гласуват в пленарна зала твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари, обяви по-рано в сряда представителят на партията Александър Сиди. Според него внасянето на измененията е трябвало първо да бъде съгласувано с групата на ОП, а не да бъдат приканени да подпишат законопроекта "на крак в залата".

Европейската комисия, която е особено стриктна по отношение на акцизната политика, гледа по малко по-различен начин, а той е именно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното, а не както обикновено работи Комисията, посочи Александър Сиди.

Поправката защитава интересите на "Кой"

Колегата му Александър Сабанов беше още по-красноречив. "Той (законпоректът-бел.ред.) е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на Менда Стоянова - бел. ред.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че "Кой" е достатъчно да се каже в този случай", каза депутатът от ВМРО.

Борисов: Искаме реформи, а ни обвиняват за кой, майка му, леля му

В отговор на всичко това премиерът коментира: "По темата за бездимните цигари, защото се наслушах днес на големи глупости. В случая говорят и нашите коалиционни партньори. Само ще им кажа, че след 1-2 месеца започваме да гледаме бюджета. Оказва се, че освен ГЕРБ друг за бюджета не мисли. Всички говорят само колко разходи да направим. Дайте за самолети, дайте за пенсии, дайте за военни, за полицаи. Все едно държавната хазна е каса без дъно".  

"Когато не събираме пари от бездимните цигари, това е загуба за държавния бюджет. Ние ще дотираме тези чужди компании, които "Патриотите" подкрепят, като не ги събираме. Те също са вредни, затова на тях го пише", коментира Борисов, говорейки за бездимните тютюневи изделия.

"В България всеки говори за реформа, но когато някой реши да направи нещо за обществото, всеки започва: "Кой, майка му, леля му". Какво общо има с производството на цигари, в случая става дума за Филип Морис. Бедна България подарява тези пари", възмути се премиерът.

Да запомнят това – този зверски популизъм няма да излезе надобре

"Няма да сме вечни! Но да запомнят това - този зверски популизъм няма да излезе надобре. И затова ние казваме ясно и точно: Единственото, в което се заклевам, когато прочетох, не можах да повярвам сутринта, целта ни е била да си попълниме бюджета, щото веднага сега имаме на минус. Разходите отиват милиард и половина нагоре от искания, а влизаме на минус в събираемостта. Добре, приемам го. Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го правя", каза още Борисов.

"Председателството свърши, няма да оставям повече ГЕРБ да става тупан на който сутрин някой няма работа и излиза и се изказва по нас", закани се още Борисов на коалиционния си партньор.

"Много стисках зъбите, достатъчно", продължи премиерът.

Накрая повтори, че България има най-ниските данъци в Европа, най-ниското ДДС, а непрекъснато чува "дайте още милион, дайте милиард".

"Да си направят сметка и другите партии, че един ден и те ще управляват. Има си мандати, няма да сме вечни", обобщи той.

ГЕРБ е обект на остри нападки след като миналия петък внесе промени в акциза за бездимните изделия с мотива, че те също съдържат тютюн и затова трябва да се облагат като обикновените цигари. Така България ще се превърне в единствената страна в света, в която бездимните стикове се облагат като обикновените цигари и според анализатори това ще доведе до спиране на иновативна и по- безвредна за пушачите технология, а онези, които вече ползват бездимните устройства, ще си купуват стикове от съседните държави.

Към момента законпоректът се подкрепя от ГЕРБ и НФСБ. Новият акциз би повишил цената на кутия тютюневи стикове до 10 лв., почти двойно по-скъпи от традиционните цигари. В същото време в хазната ще влязат 15 млн. лв. повече до края на годината.

Засега няма твърдо мнозинство зад промените

Против промяната са БСП и ВМРО, а ДПС и "Воля" се колебаят.

"Атака" – третата партия в "Обединени патриоти", засега не е взела отношение и твърди, че ще формира позицията си след като се запознае с повече изследвания колко вредни са новите бездимни изделия.

В момента "Филип Морис" (Philip Morris) е единствената компания, която е регистрирала и продава на българския пазар бездимните си изделия IQOS. Другите големи тютюневи концерни също имат такива продукти, но все още не са стъпили у нас.

Александър Сиди от ВМРО се позова на собствения си опит на пушач, както и на изследвания, според които бездимните изделия са по-безвредни от цигарите – не само за пушачите, но най-вече за околните, тъй като не горят и не образуват дим.

Да пълним хазната, но да не е на гърба на гражданите и здравеопазването

Виждаме, че тези бездимни изделия взеха един сериозен пазарен дял и веднага бива ударен този производител с акциз, с който вдигаме цената на това изделие и съответно пушачите се връщат към конвенционалните цигари, отбеляза Сиди.

Като част от управляващото мнозинство депутатите от ОП трябва да търсят начин да бъде напълнена хазната, но хайде да не го правим на гърба на българските граждани и на здравеопазването, призова той. Няма категорични доказателства, че бездимното изделие е еднакво вредно. Не виждаме смисъл да бъдат извадени от пазара, каза Сиди. "Ясно е, че цигарите са вредни и водят до белодробни заболявания, които се лекуват много по-трудно и много по-скъпо. Като говорим за ползите в бюджета, нека да видим вредата, като върнем тези хора към конвенционалните цигари", добави Сиди.

НФСБ иска повече пари в бюджета

"Ние сме за въвеждане на контрол върху тютюневи изделия във всичките му форми", защити идеята за новия акциз Борис Ячев (НФСБ). "Като част от управляващото мнозинство смятаме, че трябва да има повече приходи в бюджета. Искаме да им пари за армията, за социалните, за здравеопазване...Тези пари трябва да дойдат от някъде", каза Ячев.
Според него въвеждането на акциза може да е с отложено действие и да влезе в сила през януари, а не от 1 октомври.

ГЕРБ посъветва "Филип Морис" да намали печалбата си

Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова посочи пред Нова телевизия, че конвенционалните цигари се облагат с 4.47 лв. на кутия при средна цена от 5.50 лв., а нагреваемите - с 1.85 лв. при същата крайна цена. Ангелова направи извода, че компанията производител има по-висока печалба от този продукт в сравнение с обикновените цигари. Според нея производителят би могъл да намали печалбата си и така да свали цената до около 8 лв. за кутия тютюневи стикове.

БСП призова да не се бърза, да се изчака проучването на ЕК

Депутатът от БСП Георги Търновалийски е на мнение, че 15 -те млн. лв за хазната са недостатъчен мотив и по-важно е здравето на хората. Законът за устройството на държавния бюджет не позволява да се правят промени в структурата на данъците при приет бюджет, заяви той, а колегата му Румен Гечев допълни пред бТВ, че ЕС в момента прави проучване, на база на което ще променя директиви. Странно е, че се бърза с акцизите, коментира той.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес