Борисов спрял банковата криза след есемес от Станишев и разговор с шефа на БНБ

Закани се да каже "какво каза Искров, какво Орешарски и как се караха"

Бойко Борисов с управителя на БНБ Иван Искров. Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се самообяви за "спасител от банковата криза", обясни как точно е направил това – с телефонно обаждане до шефа на БНБ Иван Искров след есемес от Сергей Станишев.

 

"Всеки ден навиват с цялото си нахалство, че Борисов е създал банковата кризата – това са подли хора, на черното викат бяло и вървят напред и си вярват”, коментира той в парламентарните кулоари в сряда.

 

Той направи интересен коментар за внесеното от БНБ предложение за промени в НК, което предвижда затвор за "вредно говорене за банките": "Две седмици се говори за банки и тогава нямаше никакъв проблем. Може би да дадат списък за кои банки може и за кои не може".

 

След което разказа хронологично как е спасил ситуацията.


"Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам. Станишев ми написа есемес: "Моля те да се чуеш с Искров", и аз ги набрах, за да има единство и да не се възползва никоя партия", сподели бившият премиер.

 

Тогава той пратил при Искров финансовите експерти на ГЕРБ, без да конкретизира кои са и какви точно предложения са направили.

 

Помолен да покаже есемеса от Станишев, Борисов отказа с уговорката, че той "не е Бареков".

 

Той обаче заплаши, би разкрил друго: "Ще кажа всичко – какво каза Искров, какво Орешарски и как се караха. Само да внимават – една думичка да се произнесе, толкова са виновни и нацапани".

 

Запитан как се е справила държавата с банковата криза, Борисов посочи, че тя още не е свършила, но когато се зарадвал, че е отминала, БСП го връщали към нея изказвания, които го обвиняват за създалата се ситуация.

 

"Има вложители от банки, които чакат да дойде 21 юли. БСП се държат така, сякаш не са довели до всичко това. Седмици наред те създаваха проблеми в банковата система. Понеже разбрах, че Мая Манолова пак се е упражнявала по мен, нека не забравя, че Станишев ми писа и ме моли да разговарям с Иван Искров в събота да пратя своите експерти там, да бъдем заедно, да преодолеем кризата и аз направих абсолютно всичко. Когатo толкова се радвам, че отмина, защото това са парите на хората, вместо да замълчат, те отново ме връщат към тази тема, като се опитват от болната глава да прехвърлят на здравата” коментира бившият премиер.

 

Бойко Борисов гореше пожара с бензин със своите изказвания

 

По -рано в сряда Мая Манолова (БСП) каза пред бТВ, че на консултациите при президента в неделя бил приет планът на БСП за изход от банковата криза.


"Бойко Борисов гореше пожара с бензин със своите изказвания", коментира тя. И разказа как "десни експерти, близки до Реформаторския блок", и Асоциацията на банките в България приели плана на БСП за излизане от банковата криза.

 

"Предложението на ГЕРБ щеше да блокира банковата система и десетки фирми. Всичко това ще стане ясно скоро", загатна Мая Манолова, като отказа други подробности освен тези, че ГЕРБ са искали въвеждането на банкова ваканция, идването на МВФ, тегленето на заем и смяната на финансовия министър.

 

Според източници на Mediapool предложението е било направено от представителите на ГЕРБ и ДПС и имало подкрепа от страна на шефа на БНБ.

 

Без да уточнява какво е предлагала неговата партия, "спасителят" Борисов повтори, че "всички сме потърпевши от това пагубно управление“.

 

"Никой няма да ме спре да разкажа всичко...Няма да го разкажа"

 

"Никой няма да ме спре да разкажа всичко, което е ставало по БНБ с всичките експерти. Няма да го разкажа, защото всички поехме ангажимент, че заставаме зад банковата система, зад нейните предложения, подкрепяме, за да не създадем проблеми на хората. Аз мълчах, мълчах. Те от сутрин до вечер се упражняват по мен", възмути се Борисов.

 

"Вчера банковата асоциация пусна съобщение специално, защото им се обадих – Левон, Искров, Цеко, всичките”, заяви още той, имайки предвид шефа на "Булбанк" Левон Хампарцумян, управителя на БНБ Иван Искров и съсобственика на ПИБ Цеко Минев.

 

Във вторник Асоциацията на банките в България (АББ) разпространи съобщение до медиите, в което изразява своята "благодарност към президента, ръководителите на всички политически партии, БНБ и всички институции, участвали в консултациите при държавния глава на 29 юни, за твърдата им и ясно изразена решителност и готовност да се обединят в името на гарантирането на банковата и финансовата стабилност в страната".

 

Борисов, срещу когото има внесен сигнал, че е подбуждал банкова паника, настоя преди ден в негова защита да реагират "банковата система, Асоциацията на банките", "включително главният прокурор да каже, как се борих да не се получи срив в банковата система".

Местан: Банковата система не може да зависи от съюз или разлом между две лица

Далеч по-сдържан в коментарите си по темата бе лидерът на ДПС Лютви Местан, който продължава да се прави, че партията му и по-специално депутатът Делян Пеевски и доскорошният му бизнес партньор Цветан Василев нямат нищо общо със случващото се.

"ДПС беше с много ясна позиция по банковата криза, достатъчно отговорна, участва активно при преодоляването на притесненията, защото не бива да говорим за криза. Дадохме своя принос за постигането на съгласието, но само толкова. Няма да влизам в конкретика, защото това би означавало да направя това, което помолих и другите политически сили да не го правят, да не партизираме постигнатото съгласие", каза пред журналисти Местан.

След което продължи: "Въпросът е интересен от друга гледна точка. Ще припомня, че някои знакови фигури в българския бизнес аз продължавам да не ги познавам, продължавам да не съм ги виждал физически. Ако довчера проблемът беше в твърденията за съюз между определени хора, сега проблемът е в разлома между тях. Банковата система не може да зависи от подобно нещо.

"Предлагам оттук-нататък да се придържаме към тона на становището, до което стигнахме след консултациите в президентството. Връщането назад няма да допринася за окончателното успокояване на българските граждани и фирми относно стабилността на банковата система”, добави лидерът на ДПС.

"Идеята за съгласието при политическата среда, в която разгръщаме концепта за съгласието, влиза в интересен контакт с политическата среда", посочи Местан във връзка с това дали е възможно постигане на съгласие до разпускането на парламента.

"Преди избори обикновено средата е по-емоционална, по-нагнетена, по-изкушаваща към политически сблъсъци. Струва ми се, че се случва нещо достатъчно интересно с положителен знак – точно в такава среда ние говорим с езика на съгласието. Дано да успеем да го съхраним. Най-малкото ние няма да станем причина този тон да се понаруши. А дали ще се запази – позволете да остана със съмнение именно заради много устойчивите рефлекси, на които българските политици сме в плен от много години”, допълни Лютви Местан.

На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде депутат в следващия парламент, Местан заяви: "Това е въпрос от компетенциите на първо място на местните структури. Знаете какви са правилата при нас. Не сте регистрирали случай на парашутисти от много години насам”.

Твърденията, че самият Местан ще бъде махнат от лидерското място в ДПС след изборите, той коментира така: "Посрещам с усмивка подобен тип врачувания. Не знам кой е авторът. Сещам се за едни, които прогнозираха минимум три мандата за АБВ, най-много два за ДПС”.

 

Междувременно депутатът от БСП Антон Кутев, срещу когото също има сигнал, че е раздухал паниката около ПИБ с телевизионно изявление, че някои се "опитват да съборят още една банка", заяви в сряда: "Ако трябва да поема отговорността, заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото те имаха бая по-сериозни изказвания от моите ".

 

Въпреки това обясни, че не се чувства виновен за банковата паника и може да бъде последният човек, който е виновен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?