Борисов срещу Първанов за ръководството на спецагенцията

Борисов срещу Първанов за ръководството на спецагенцията

Лидерът на ГЕРБ и новоизбран столичен кмет Бойко Борисов изненадващо излезе с остри критики към президента Георги Първанов, като повод за това стана предвидената законова разпоредба той да назначава ръководителя на новата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) към Министерски съвет.

“Когато има за какво да се критикува г-н президента, аз го критикувам. Ако се реши да се проведе референдум и хората преценят България да се превърне в президентска република тогава може – сега не. На ключови места стоят хора на президента Първанов, особено в съдебна власт. Измества се тежестта. България е парламентарна република и отговорността се носи от премиера”, заяви Борисов.

Според него прави сериозно впечатление, че постовете на главен прокурор и председател на Върховния касационен съд са заети от хора, които са били  помощници на президента Георги Първанов.

“Това може да е един от начините тройната коалицията през президентската власт да си гарантира, че за седем години няма да бъде преследвана за корупция от следващите, които ще дойдат на власт”, заяви във вторник пред Mediapool Бойко Борисов. Той обаче уточни, че “изключително много уважава” главният прокурор Борис Велчев и има “прекрасни впечатление от работата си с него”.

Борисов, който още при учредяването на партия ГЕРБ преди година забрани на своите хора да коментират президента, досега се е въздържал да напада Първанов.

Бдителността на Борисов към правомощията на държавния глава вероятно се е засилила след местните избори, на които ГЕРБ спечели най-много гласове и даде заявка за предсрочни парламентарни избори и поемане на държавното ръководство. Но дори и да няма такива, ако сметките на Борисов да стане премиер след редовните избори през 2009 г. се сбъднат, той няма да има думата за ръководството на ключовата мегаагенция по сигурността.

В момента депутатите от БСП спорят дали само шефът на ДАНС или и неговите заместници да се назначават с президентски указ.

Парламентарен контрол

Според лидера на ГЕРБ, след като премиерът и вътрешният министър носят отговорността за управлението на държавата и за борбата с престъпността, то те трябва да имат право на цялата информация от новата агенция, а контролът върху нея да се осъществява от парламента.

“Всичко това е парламентарна работа и президентът няма място в нея. Ако един ден аз имам властта да решавам, в комисията, която ще контролира дейността на тази агенция от 5 човека – трима ще бъдат на опозицията. Не може управляващите да бъдат контролирани от управляващи, защото властта е основният източник на корупция”, заяви пред Mediapool Борисов.

Още при първите публични анонси за създаване на подобна структура, лидерът на ГЕРБ категорично се обяви против изваждане на структури от МВР и определи този ход като опасен. “На последните два вота сме първа политическа сила, а досега нито веднъж не са ни попитали за реформата в системите на сигурността и съдебната система”, добави той.

Гръб

В същото време лидерът на ГЕРБ обвини СДС и ДСБ, че с отказа си да управляват заедно с него в София, са показали, че помагат на тройната коалиция. Преди ден Борисов обяви, че е предложил на Владимир Кисьов да стане председател на Столичния общински съвет, но от “Алианс за София” са отказали.

“Всеки дори малко компетентен управленец знае, че кметът, без помощта на правителството по ключовите въпроси, няма как да се справи. Аз предложих на ДСБ и СДС да бъдат мой гръб в София, а след парламентарните избори да управляваме заедно, но вместо да приемат и заедно да свалим тройната коалиция, те умишлено се опитват да тласкат ГЕРБ към общи действия със партиите от тази коалиция”, добави Борисов.

По думите му обаче този “сценарий” няма да бъде реализиран и ГЕРБ ще се яви и победи самостоятелно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?