Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Стабилността на държавата се дължи само на моите здрави нерви

26 коментара
Снимка: БГНЕС

„Михаил Миков е прав, че стабилността е крехка. В момента тя се дължи само на моите здрави нерви .”  Това каза министър-председателят Бойко Борисов в събота вечер във Велико Търново, цитиран от агенция „Фокус”. Там той говори на откриването на Третата политическа академия на „Жени ГЕРБ”, а отделно направи и пространно изказване пред журналисти.

Както винаги в подобни случаи Борисов се изказа по всички актуални въпроси – от вътрешната политика на правителството и междупартийните отношения, през скандала с ваксините до международното положение. Основен фокус и отправна точка (макар и не винаги директно споменавана) за повечето му изказвания обаче станаха оценките и критиките, отправени от излязлата в опозиция ДСБ и нейния лидер Радан Кънев. И по-специално казаното от него по-рано в събота по време на националното съвещание на партията.

 „Оттам нататък ще видят какво е разпад на държавата за една година, но няма да бъда удовлетворен, че ще соча няколко човека като виновници за това, защото нашата държава ще се разпада”, продължи премиерът мисълта си за крехката стабилност. „Нашите измислени проблеми в момента, с които се опитват да ни късат нервите, са повод за техните политически проекти”, добави той.

„С цялото ми уважение към г-н Лозан Панов, но той беше избран от този ВСС в този мандат на това правителство с правосъден министър, излъчен от това правителство. Двата най-големи съда в България ВКС и СГС имат ново ръководство, което за радост и Радан харесва”, посочи Борисов, смесвайки темите и задочните си отговори към лидера на ДСБ и председателя на Върховния касационен съд.

Оказва се, че в България битката не е кой да управлява, а кои партии да се нарекат най-силната опозиция, каза той. "За да те нарекат силна опозиция, тактиката е да нападнеш Борисов и ГЕРБ", уточни премиерът.

Той посочи все пак, че не се сърди на Радан Кънев, защото е бил предупреден от него за подготовката на новия политически проект и за невъзможността му да заеме лидерска позиция в Реформаторския блок заради сянката на ГЕРБ. "Харесвам такъв подход - да дойдеш и да кажеш.", отбеляза Борисов.

ГЕРБ е партията балансьор в държавата

"Преди една година беше различно. Тях ги беше страх да не направим правителство, да минат местните избори и тогава ГЕРБ в по-добра кондиция и сила да отидеме на парламентарни избори и да си увеличиме мнозинството”, продължи той, очевидно имайки предвид отново ДСБ.

„Аз съм дал не само думата си, а и до ден днешен виждате, че си я спазвам с цената на много нерви. Само мога да им пожелая успех, макар, че трудно мога да обясня на моите и на нашите министри, когато им се дават такива противоречиви оценки, а и на активистите на ГЕРБ да си затварят устата, за да не им го кажат в очите”, добави премиерът.

„Ние сме партията балансьор в държавата. Преди беше обратното - ДПС най-малката партия балансьор между големите БСП, СДС и НДСВ. Сега е обратното. Много малки партии и една голяма.И ние сега трябва да преглъщаме обиди и да пазим баланса в обществото, защото трябва да има някаква стабилност. Ако аз днес използвам това съвещание и кажа и аз не искам да си цапам ръцете с други министри или с други партии. Не ми харесва това, което правят. Я и ние да си вървим по нашия път. А държавата кучета я яли?!”, продължи Борисов.

„Пожелавам им приятна игра”

„Ако вотът на недоверие на БСП, ДПС, „Атака” и ДСБ мине логиката е те да съставят правителство, пожелавам им приятна игра. Това, което предлагат, е антилогично”, каза премиерът, въпреки че ДСБ няма нищо общо с планирания от БСП и ДПС вот на недоверие за политиката в здравеопазването. „Днес нито веднъж не споменаха на тази конференция (съвещанието на ДСБ – бел.ред.) БСП. Само ГЕРБ. Само ние сме виновни. За кое сме виновни? За 97-98% усвояване на еврофондовете и 3% ръст на икономиката”, посочи Борисов. „От кое да се срамувам”, попита той и добави, че „финансовите и икономически показатели на държавата от години не са били толкова добри”. „Ако ще ходим на 2 в 1 (на избори – бел.ред.), днес е моментът. Няма кой да излезе на политически дебат с нас”, коментира Борисов.

Изреждайки за пореден път „успехите” на правителството си, той пак стигна до магистралите с твърдението, че „ако беше лесно Тодор Живков щеше да е направил много магистрали, а не само 40 километра. ГЕРБ сме направили над 300”.

„Максимум да се подкрепи Москов”

Споменавайки готвения вот на недоверие, премиерът стигна и до проблема с ваксините, като заяви, че той „е абсолютно изкуствен и е абсолютно извън ГЕРБ”. „Има някакви внушения от вън, че едва ли не ние го правим това на Москов. Трябва да знаем, че с Москов така сме се сработили, а и от години се познаваме още от Столична община”, обясни премиерът и енергично продължи да зищатава здравния си министър. По думите му, ваксините, за които той бил говорил и турския премиер, са били доставени, за да може в екстремна ситуация държавата да има готовност да реагира. Сестрата на Борисов, която е лекарка, също подкрепяла Москов, въпреки че навремето заради него като общински съветник не могла да стане шеф на общинска болница.

 „Сега вот ако има ГЕРБ без отсъствие всички депутати и групата се надявам, Десислава Дариткова, всички, които са там, нашите доктори и всичко, което е останало им напомнете, какво правиха едно време и съответно максимум да се подкрепи Москов ви моля, защото това е и мое дело”, призова премиерът. „Аз не мога да разгранича, че някои министър дали е Ненчев, дали е Митов, дали е Павлова или Горанов или работи от свое име или правителството или ние не участваме в тези взимания на решения не е честно и не е правилно. Който иска да го прави, аз не мога. За мен всичките са ми мили скъпи и са ми равни”, допълни премиерът.

Той оприличи правителството на „младо семейство”, до което от едната страна е тъщата, от другата - свекървата. „Радан Кънев е в случая като свекървата - моите са много хубави. Външни работи, отбрана и здравеопазването са много хубави, ама чуждото - ужас. Аз как да изляза, за да не се скараме със свекървата”, заключи Борисов.

„В пазарлъците за правителство ние няма да участваме”

 „Онзи ден говорих, ще го кажа и на вас. Ако и ние като Радан си се подготвяме за президентските избори или ДПС, след 3 месеца трябва да има служебно правителство. Какво ще е то? Вече на президента му свършва мандатът”, продължи Борисов задочния си диалог с лидера на ДСБ.

„ Вие виждате за електронното управление колко трудно събрахме гласовете. Това ще отиде някъде април-май там някъде да са изборите. Правителство не може да се направи, защото с резултатите от местните избори нищо не се е променило толкова – те са били преди 1-2 месеца. Започват едни пазарлъци за правителство, което ние няма да участваме, разбира се. И просто няма да се състави правителство или ще се състави някакъв тип „Орешарски”. То няма да се състави, защото след  2-3 месеца –на 25 октомври мисля, че са президентските избори. Всяка партия ще тръгне на чисто – сама, за да ѝ е по-лесно”, разви мисълта си премиерът. И попита какво ще се случи през това време с общините и с държавата. „Те понеже знаят, че ние сме отговорни, че и от Европа няма да ни дадът да тръгнем – ГЕРБ на избори, защото сме на второ място по усвояване на Еврофондове”, добави той. И се похвали, че „към 20 януари имаме с 200 милиона лева повече събрани приходи, отколкото към 20 януари 2015 година”. След което запита кога е щяла държавата да даде на пенсионерите за всеки празник допълнително надбавки към пенсиите в размер на над 150 милиона лева, ако той беше тръгнал „по пътя на ДСБ”.

„Водим войни с ДПС”

Водим войни с ДПС за Никола Козлево, Самуилово, Кубрат и Исперих, обяви Борисов. „Това са действително войни, защото другите партии просто ги няма там - там са ГЕРБ и ДПС”, добави той, след което разви тезата си за отношенията с ДПС и етническите отношения в държавата.

 „Понеже ние, зачитайки баланса да бъде стабилна все пак държавата, обградени с бежански вълни отвсякъде, преди всичко на мюсюлмани, водим този баланс, сме принудени да слушаме всеки ден измишльотини. Хванат някъде една истина, че някъде нещо е станало и почват да го веят като знаме”, посочи той, имайки отново предвид ДСБ.

„Аз съм благодарен и на партията, и на всички вас, че ми вярвате, че този баланс в момента е просто необходим. Много е изгодно да говориш срещу ДПС, и ние сме го правили разбира се, когато бяхме в опозиция. Дори аз съм минавал добрия тон, когато съм се изказвал срещу Ахмед Доган. Ако ние ги притиснем по начина, по който говорят нашите приятели и партньори, да ги изчегъркаме и изстъжем, пред една джамия ще излязат 10 хиляди души и Си Ен Ен и „Ал Джазира” ще снимат 24 часа. Обзалагам се, че ще дойдат всички телевизии в света денонощно да го предават”, продължи премиерът. После се върна към спомените си от т.н. възродителен процес. По думите му, ако тогава Варшавският договор и НАТО не са били достатъчно силни, Косово щеше да е тук, в България. „Тези хора си играят с нашите чувства. Всичко това с Радан Кънев и с Атанасов сме си говорили много пъти на дълго и на широко, особено с Радан – той ми знае страховете и начина на мислене. Истински се надявам, че каквото и да прави, винаги ще има като мен едно на ум, че не трябва да минава границата. Аз границата няма да мина, ако могат и те да не я минават, ще е добре за държавата”, каза Борисов.

Незабавно да се затворят границите

Голяма част от изявлението му бе посветена на темата за Европа и бежанците. Незабавно трябва да се инвестира, така както ние инвестираме в ограждания, за да се затворят границите на ЕС, посочи той.

 „Така както САЩ са направили, така както арабският свят са направили и да се приемат само хората, които действително имат нужда и бягат от войната и действително живота им е застрашен. Икономическите мигранти се приемат по друг ред със „зелени карти”, както е в Америка и Канада”, каза Борисов. „За мен има едно неизвестно, кога ще затворим границите”, добави той.

Според него все пак ЕС ще намери решение. „Винаги намира решение, защото това е най-мощната икономика, това е най-старата демокрация. Светлини години е Европа над всички останали”, посочи той. По думите му „сега е по-тежко и по-лошо, отколкото по времето на Студената война – такава омраза, негативизъм и несигурност в света никога не е имало”. След като изреди кризите, тлеещи в близост до българските граници, той заключи: „Остава ние да стискаме зъби и да се опитаме да си запазим тази много крехка стабилност”.

„ Не сме свалили доверието си от Росен Плевнелиев”

Не сме свалили доверието си от Росен Плевнелиев, той също би могъл да бъде пак наша кандидатура, каза Борисов. Той се надява до май - юни да не се повдига темата за президентските избори. „В момента ГЕРБ има 40-50 лидери в партията, имена, всеки със своята тежест. Ако преди 10 години бях сам, сега имаме хора, които партията намери, обучи и издигна. Те със своя талант, труд, честност и морал си затвърдиха позициите в обществото и се ползват с висок рейтинг”, каза Бойко Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #26

  ами като Миков ти e "прав", а Радан ти е крив, къде изобщо си тръгнал да се показваш пред хора и да си мислиш, че изобщо си адекватен за нещо, бе, пожарникар-премиерино...

 2. Коментарът е изтрит в 11:30 на 25 януари 2016 от автора.
  #25
 3. анита хегерланд
  #24

  "Рискът се отнася до ОТКЛОНЕНИЕТО на един или повече резултати на едно или повече бъдещи събития от тяхната очаквана стойност. Технически, стойността на тези резултати може да е позитивна или негативна." Като разгледате горната реклама на американската академия в с.Лозен, разбирате че американският ред и английската точност минават през българското село и това не може да се промени.

 4. lisav
  #23

  инвеститор: съветник на премиера ни поиска € 500 000 рушвет за "Химко" Това станало, преди да го купи... знаете кой http://clubz.bg/33583-us_investitor_poiskaha_ni_€_500_000_rushvet_za_himko

 5. lisav
  #22

  инвеститор: съветник на премиера ни поиска € 500 000 рушвет за "Химко" Това станало, преди да го купи... знаете кой http://clubz.bg/33583-us_investitor_poiskaha_ni_€_500_000_rushvet_za_himko

 6. Мони_deactivated_1480055728
  #21

  Такава "стабилност" НЕ ИСКАМ ПОВЕЧЕ: US инвеститор: Поискаха ни € 500 000 рушвет за \"Химко\"Това станало, преди да го купи... знаете койhttp://clubz.bg/33583-us_investitor_poiskaha_ni_€_500_000_rushvet_za_himko

 7. Недочелият и Винету нащ премиер Боко от Банкя говори за "железни нерви" но прави обратното. Трепери от страх, заплашва с хаос, ако той не бил на власт и сам се потупва по рамото ;-) Страх лозе пази, но времето тече...

 8. Sgt. Pepper
  #19

  Тикво, аз пък да ти кажа, че ако си на тоя пост все още, това се дължи единствено на моите здрави нерви.

 9. Васил Здравков
  #18

  Честно ви казвам, с висше образование и 3 чужди езика съм, но нищо не разбрах от тирадата на Борисов. Явно "матриялът" ни е много лош щом гласува за него.

 10. Дани
  #17

  Много здрави нерви, колкото въжетата на Титаник. Знаем какво стана с него, същото очаква и теб с тази разлика, че никой няма да се сети за теб.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.