Борисов става депутат от Пловдив, Румяна Бъчварова влиза от София

Ясен е пълният списък на депутатите в новия парламент

Румяна Бъчварова, сн: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде народен представител от Пловдив, а втората във водената от него софийска листа - бившият енергиен министър Теменужка Петкова, ще влезе в 44-то Народно събрание като депутат от Търговище. По този начин бившият вицепремиер Румяна Бъчварова, която бе на седмо място в 25-ти избирателен район в София, влиза в новия парламент.

В петък партиите, които влизат в новия парламент, подадоха в ЦИК окончателните списъци на депутатите си.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който води листите във Велико Търново и Благоевград, ще стане депутат от Търново. Така заместник-кметът на Банско Александър Мацурев, кандидат от благоевградската листа, също ще бъде народен представител.

Томислав Дончев е избрал да представлява Габрово и ще освободи място за Мария Йорданова Илиева в 23 МИР в София, където Дончев също беше водач на листа. Мария Илиева е неуспелият кандидат - кмет на ГЕРБ за столичния район "Младост".

В ГЕРБ са взели решение, че ще признаят преференциалния вот за мажоритарен и няма да настояват депутати, спечелили от дублиране на номера на партията в бюлетината (11) с този на номера им в листата, да се отказват.

Така бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева не се класира за нов депутатски мандат. Тя бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен, но е изместена от двамата следващи кандидати, които са получили преференции.

В 25-ти МИР в София с преференция влиза Христо Гаджев, заел номер 11 в листата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?