Борисов: Стига сме хабили време с Гърция, ЕС да се занимае и със Северна България

"Никакви компромиси и отлагане, да си направят реформите"

Дейвид Камерън и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви срещу каквито и да е компромиси за Гърция и се възмути, че се "хаби" толкова много време за обсъждането на проблемите ѝ.

"Северна България продължава да бъде най-бедна в ЕС, а не Гърция. Ако има тема на този Европейски съвет, по-добре да е тази, отколкото да се занимаваме всеки ден с проблема на Гърция. Всъщност ние всички имаме проблеми като държави, но за нас все не остава време, защото дневният ред до нощите отива с Гърция", заяви Борисов, който пристигна в Брюксел за участие в заседанията на лидерите от Европейската народна партия и на Европейския съвет.

По думите му от пет-шест години, при няколко поредни гръцки министър-председатели, Европейският съвет харчи часове да се занимава с едно и също нещо. Освен думите, че трябват нови и нови пари, че някога ще се направят реформи, друго не сме чули.

Борисов коментира още, че в телевизионните репортажи от Гърция хората там казват, че живеят по-добре, отколкото в България.

"Сега ще хабим време да се занимаваме пак с тях. Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят", добави министър-председателят, цитиран от БТА.

Той посочи, че страната ни е направила "всичко необходимо клоновете на гръцките банки у нас да не създадат проблем, макар че когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно".

Борисов направи изявлението си, докато в Брюксел текат напрегнати преговори между Гърция и международните ѝ кредитори в опит да се намери изход от дълговата криза. Атина е длъжна да плати на Международния валутен фонд (МВФ) 1.6 млрд. евро идния вторник или да обяви фалит.

"Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 милиарда има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина. Категорично съм против отлагане и компромиси. Мисля, че и другите, особено новите държави в еврозоната, също ще бъдат доста ощетени, самите те са по-бедни от Гърция, а ще трябва сега да дадат пари да ги подкрепят. Съжалявам, че и днес толкова време ще се изразходи само в една посока. Харчат се огромни пари за едно и също нещо години наред", посочи премиерът.

Той коментира още, че България вече е свикнала с проблемите на съседите си.

"Ние сме свикнали - колко години бивша Югославия се разпада на едната ни граница. Сега на другата - Черно море, Крим, Украйна и война, добави той. Всички искаме да помогнем на Гърция, българите нямаме интерес тя да фалира, да се срива. Напротив, колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е регионът. Не можем да искаме да сме островче на стабилност, а около нас да има проблеми непрекъснато", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България