Борисов свика извънредно комисия в НС за казуса с Доган

Борисов свика извънредно комисия в НС за казуса с Доган

Отсъствието на депутатите от ГЕРБ и БСП провали заседанието на парламентарната комисията по корупция и конфликта на интереси, на което трябваше да се гласува решение за предаване на лидера на ДПС и депутат Ахмед Доган на съд. В четвъртък комисията трябваше да вземе и решение, че Доган е в конфликт на интереси заради получените от него хонорари на стойност около 2 млн. лв. за реализирането на хидропроекти в Родопите.

Малко по-късно последва незабавна реакция на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е "помолил" да се проведе извънредно заседание на комисията от 10.30 ч. в петък.

Шефът на комисията Димо Гяуров информира, че премиерът го е уверил, че няма никакви политически уговорки с ДПС и е настоял преписката за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган да бъде разгледана още в петък, последния работен ден на НС преди лятната ваканция.

Насроченото за четвъртък заседание се провали, защото представителят на ГЕРБ в комисията Николай Коцев имал "лични причини“, за да не отиде на работа, а Борислав Великов (БСП) е в болнични. Камен Костадинов от ДПС пък напусна заседанието, защото едва днес се запознал с проекторешението.

Гяуров заподозря ГЕРБ, БСП и ДПС в политическа договорка за прикриване на Доган. "Когато човек не иска един въпрос да се реши, го отлага във времето", коментира той преди да му се обади Бойко Борисов.

Според Гяуров в доклада имало достатъчно правно обосновани изводи, които да доведат до предоставянето на преписката във Върховния административен съд (ВАС).

"Това, което се случи днес, не е случайно. То разкрива и определени дадености и нагласи в политическия ни живот и обществото“, смята Гяуров. Според него в проектодоклада на комисията имало и достатъчно данни прокуратурата да се занимае с хонорара на Доган. "Бихме могли в случая за говорим за пране на пари или търговия с влияние“, допълни той.

Неговата лична оценка, че договорите за хидропроектите, основният от които е "Цанков камък“, е че те са "смешни“ и "правно нескопосани“.

"Комисията е длъжна да приключи работата си“, допълни Гауров, който сдава председателския пост на представителя на "Атака“ в комисията.

Той би и подкрепил предложение комисията да заседава открито по казуса. "Няма причина тази тема да не бъде разисквана и на площада пред Народното събрание“, каза той.

Законът за предотвратяване на конфликта на интереси предвижда глоба от 1000 до 3000 лева, ако се установи, че има нарушение. Предвидена е и конфискация на получената облага, в случая - хонорарите за "консултантската дейност" на Доган.

В проектодоклада е написано, че общо получените суми от Доган по четирите договора, преди удържане на данъците е в размер на 1 995 830 лв. или 1 млн. евро.

"Прикрил е икономически и политически зависимости“

Любопитен е отговорът на Доган до комисията за конфликт на интереси. Той се съгласява, че по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, е публично личност, но смята, че "поетите от него задължения по договирета за поръчка не са свързани или обвързани с качеството му на "публична личност“, в частност депутат в 41-ото НС“.

"Г-н Доган смята, че видно от самите договори и техния предмет, изпълнението на същите не изисква специфични знания и умения, които да кореспондират с правомощията и задълженията му по служба. Доган напомня и факта, че законът е влязъл в сила на 01.01. 2009 г. - тоест една година след поетите от него задължения и тъй като нормите са материално правни, нямат обратно действие“, пише още в доклада на комисията, позовавайки се на отговор на лидера на ДПС.

В заключението на комисията обаче е констатирано, че "от формулираните задачи по четирите договора за поръчка, техният обхват и многообразни и специализирани знания и информация, необходими за изпълнението им, сочат категорична невъзможност да бъдат изпълнение от Доган в посочените срокове“. Допълва се още, че качественото изпълнение на проектите предполага работа на много висококвалифицирани специалисти.

"Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата ни цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира – както в декларацията си в 40-ото НС, така и в декларацията си в 41-ото НС. Възлагането му на задание, за което няма компетентност в лично качество, налага извода, че изборът ме е свързан с качеството му на лице, което заема публична длъжност“, пише още в доклада.

Прави се и друг извод – че Доган не е съобщил информация за "свързани лица“ и по този начин е "затаил истина, която дефинира частния ми интерес“.

В проектодоклада пише още, че "публичността на декларациите сочи, че по този начин Доган е укрил информация от обществото, какъвто е смисълът и предназначението на декларирането, прикрил е икономически и политически зависимости“.

През април т.г. главният прокурор Борис Велчев съобщи, че се прави проверка по обстоятелства, свързани с Ахмед Доган, като обстоятелствата се отнасят до имоти и проекта "Цанков камък".

Все още няма информация до какви заключения е стигнала проверката, но лидерът на ДПС все още има депутатски имунитет и засега не може да бъде разследван.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?