Борисов търси оправдание за бъдещ разпад на ГЕРБ в натиска на новите управляващи

Партийният лидер: "Най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ, имахме грешки в управлението и в кадровата политика"

Борисов търси оправдание за бъдещ разпад на ГЕРБ в натиска на новите управляващи

Всички кметове на ГЕРБ, общински и областни координатори, както и парламентарната група събрал във вторник вечер в зала 6 на НДК лидерът на партията Бойко Борисов. Целта на срещата била формацията да бъде “подготвена” за опозиционния си период и за възможните сценарии, пред които ГЕРБ може да се изправи. Ръководството на партията се притеснило и от сигналите за деморализация и напрежение сред лидерите и членовете по места.

“Борисов ни предупреди какво ни чака, но най-вече посланията бяха към кметовете, защото виждаме, че на местно ниво вече има пропуквания”, обясниха пред Mediapool депутати, участвали в срещата.

 

В последните две седмици двама областни лидери на ГЕРБ декларираха, че напускат постовете си.. Пръв това обяви зам.-областният управител на Пловдив и координатор на ГЕРБ в район Източен Георги Игнатов, а дни след това областният управител на Стара Загора Недялко Недялков заяви, че партията е пред разцепление. В сряда пък кметът на Стара Загора – Живко Тодоров си подаде оставката като областен лидер на ГЕРБ.

 

От думите на Борисов станало ясно, че той очаква масово спиране на европроекти по общини, с което новите управляващи щели да притискат кметовете на ГЕРБ. “Очаква се подобен натиск да има, затова той трябва да подготви хората. Ние досега в опозиция не сме били, затова не се знае и колко ще останем в партията”, обясниха депутати.

 

"Ако ние се издъним, много дълго няма да има дясно - другите не могат да се обединят или ще ги купят", казал Борисов.


Той бил спокоен за единството на парламентарната си група, но признал, че се притеснява за кметовете - можело да се огънат, ако ги натиснат много силно. Той настоял да ходят при него за всяко нещо и заключил: "Най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ. Имахме грешки в управлението, но и в кадровата политика."

Борисов опровергал слуха, че се е договорил със Станишев БСП с 10 от депутатите на ГЕРБ да искат импийчмънт на президента и лидерът на ГЕРБ да се кандидатира за държавен глава наесен.

 

Въпреки това обаче Бойко Борисов се опитал да окуражи партийците си. "Обратното броене за кабинета "Орешарски" започна много бързо", обявил на срещата във вторник той.

 

Началото на юли – нова среща

 

Подобна среща, според запознати, няма да остане единствена. Лидерът на партията обмислял още една подобна сбирка в София на всички местни ръководства на ГЕРБ, както и на представителите на партията в местната власт. Събранието щяло да се случи в началото на юли, след като минат изборите във Варна.

 

“Дотогава ще е горе-долу ясно кои ще са първите атакувани от БСП общини”, казаха депутати. “Вече и ДПС и социалистите ходят в почивните дни и се опитват да привлекат хора от партията към тях, а други на най-ниско ниво в местната администрация са заплашени от уволнение”, обясняват от ГЕРБ, мотивирайки твърдението, че формацията им всъщност не се разпада от само себе си, а от “набези” на новите управляващи.

Споделяне

Още по темата

Още от България