Борисов търси спасение и джурка ситуацията, смята Дончева

Борисов търси спасение и джурка ситуацията, смята Дончева

"Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси".

Това каза лидерът на "Движение 21" и адвокат Татяна Дончева пред БНР по повод лансираната от премиера идея за свикване на Велико Народно събрание и нова конституция.

"Тези покани за дискусия са направени, за да се дискутира, без да си подава оставката", каза още тя.

"Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша. Мисля, че и Христо Иванов ще стигне до това заключение. ВНС, което да се свика до три месеца от разпускането на сегашното, не е лоша идея“, каза Дончева.

Тя подчерта, че за да се свика ВНС е необходимо 2/3 мнозинство в сегашния парламент, който трябва да вземе решението. "Такова мнозинство ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение", отбеляза Дончева.

Според нея Бойко Борисов трябва да подаде оставката на правителството, но без да поставя условия.

По думите ѝ трябва да се върви към предсрочни избори, служебен парламент, към възможности за честни избори и "мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати".

"Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в Конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания", добави Дончева.

Юристът смята, че трябва да вземе решение за премахването на института на ВНС. "Това, което пречи, е фигурата на ВНС. Вече никой няма съмнение, че България няма да става монархия", каза тя.

"На Бойко Борисов му липсва чувство за реалност и разбиране защо се случват протестите", посочи Дончева и добави, че според нея протестът трябва да продължи "да натиска" за оставка на кабинета.

"Има пиари и други, които го съветват, за да може да ритне топката в друго поле. Същевременно да печели време. Целта – оставка на Борисов, отстраняване на това правителство и оставка на Гешев не бива да бъде снемана", каза още тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?