Борисов: Темата "министри" до момента не е отваряна -те най-лесно се слагат и махат

Преговорите при президента приключиха, ГЕРБ получават мандат за кабинет на 27 април

Темата "министри" до момента не е отваряна, нито едно физическо лице не е обсъждано по мое настояване. Министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат. Такъв коментар направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник за актуалното състояние на преговорите с "Обединени патриоти" (ОП) за бъдещото правителство. Той се изказа след консултациите при президента Румен Радев, който проведе срещи с петте парламентарни сили преди да връчи мандата за правителство на ГЕРБ. Това ще се случи в четвъртък, 27 април.

"Програмата, начинът, механизмът, по който ще действа правителството. Министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат. Затова тях - последно. Даже им казах - най-добре на 3 май", каза Борисов какво е заявил на ОП.

Той даде да се разбере, че не се радва особено на перспективата за води трето правителство.

"За съжаление отново ни се падна кръстът. В случая и "Обединени патриоти" са с нас, защото само това като формула гарантира стабилно управление, каза Борисов. И обясни, че заедно със заместника си Цветан Цветанов са запознали президента с тежките преговори.

В една много сложна вътрешна и международна ситуация по волята на народа сме длъжни да направим правителство, защото всякакви други формули, дори математически не излизат, каза той.

Поздравления от президента и "прах в очите" от БСП

"Приехме поздравленията на президента за успешното представяне на партията на изборите, убедителната победа така, както навремето ние го поздравихме“, каза Борисов. "За разлика от много други, ние отчитаме успехите и приемаме неуспехите с достойнство. Чух от нашите колеги от опозицията , че щели да помагат по важни за страната теми. Пореден популизъм, поредно хвърляне на прах в очите", възмути се той.

Самият Радев коментира по-рано пред репортери, че се надява новото правителство да изкара пълен мандат като посочи, че това зависи изключително от неговата работа и от организацията на работата в парламента. Държавният глава каза още, че за всички конструктивни предложения, идеи и програми на новото правителство, кабинетът може да разчита на неговата подкрепа.

Консултациите при държавния глава приключиха във вторник след последователните му срещи с БСП и ГЕРБ.

Борисов бе видимо раздразнен от изявленията на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която на излизане от президентството обвини ГЕРБ и "Обединени патриоти", че са "отстъпили от намерението си както да се направи минималната пенсия от 300 лева, така и да растат доходите на хората".

Бойко Борисов се възмути, че БСП обещавали да бъдат конструктивна опозиция, а това очевидно нямало да се случи.

"Твърдението на опозицията, че ще помагат по важни теми е прах в очите и пореден популизъм", каза той. И посочи, че една от най-важните теми в държавата е председателството на Съвета на ЕС. "Затова предложихме най-конструктивното - да се обединим около тази тема. Отговорът го чухте преди половин час. Каква конструктивна опозиция?“, попита Борисов. Той добави, че още не е заглъхнало ехото от победата на предсрочните парламентарни избори на ГЕРБ и е започнало да се говори за предсрочни. Борисов определи поведението на БСП като безотговорно и допълни, че "за съжаление на ГЕРБ се е паднала тежестта да управлява".

БСП предложи Радев да свиква КСНС за демографската катастрофа и бедността

По-рано отново от президентството Корнелия Нинова обясни пред журналисти, че на срещата между социалистите и президента Радев не е обсъждано участието на сегашния служебен вицепремиер по европредседателството Деница Златева в кабинет на Бойко Борисов. Тя допълни, че за БСП това е принципен въпрос и припомни, че имат политическо решение, че няма да участват в голяма коалиция поради различията в програмите. Това означава и да не участваш персонално в кабинет чрез членове на БСП, а Деница Златева е и член на ръководството на партията, посочи Нинова.

Според Нинова вътрешните теми, по които трябва да се търси национално съгласие, са демографската катастрофа и за обедняването на българските граждани. "По външни теми отново потвърдихме позицията си, че ние също ще търсим и ще подкрепяме национално съгласие по тема "Национална сигурност" и по тема "Председателство на Европейския съюз"", каза Нинова

Тя допълни, че ГЕРБ и патриотите отстъпват от предизборните си програми, затова БСП ще бъде опозиция. Лидерът на БСП съобщи, че по нейна инициатива Румен Радев ще свиква КСНС за демографската криза и бедността, но той ще си реши кога и как.

Борисов заяви, че от ГЕРБ са заявили на президента, че ще изчистят всички детайли в коалиционното споразумение и ще проиграят всички възможни конфликтни ситуации по време на едно управление, за да може да бъде стабилно в рамките на 4 години.

По думите му темата "министри" не е отваряна.

Споделяне

Още от България