Борисов: Тодор Живков бе гарант за "доброто развитие на България"

Борисов: Тодор Живков бе гарант за "доброто развитие на България"

На символичната дата 10 ноември премиерът Бойко Борисов заяви от Берлин по адрес на президента Първанов, БСП и служителите на ДС, че е "крайно време 20 години след промените тези хора да излязат от властта, да се ометат и да се престане с генерираните скандали".

Откакто стана министър-председател, Борисов все по-смело говори за забрана на БСП. "Грешка е, че партията на социалистите не е забранена, защото те са правили атентати в църкви и са избивали хора", заяви той на 18 октомври т.г., като добави, че "БСП ни дърпа назад и ще дърпа държавата, докато я има".

Всичко това означава, че в последните месеци той е претърпял качествена метаморфоза, защото неговият професионален път, поведението и изявленията му през годините са били по-различни.

През лятото, когато Бойко Борисов стана министър-председател, в руското интернет-пространство се въртеше усилено телевизионна документация, заснета от компанията "Совершенно секретно" през 2008 г., в която бъдещият български премиер се изказва повече от благосклонно за българския комунистически диктатор Тодор Живков.

45-минутният филм под заглавие "Тодор Живков – титан на отминалата епоха" поразява дори за руските публицистични мащаби със своята лъжливост и хвалебствен тон към бившия първи секретар на БКП. Филмът е изграден на интервюта с близки до Живков лица – члена на политбюро Григор Стоичков, внучката Евгения Живкова, зетя Иван Славков и дългогодишния московски наместник в София Шарапов. Пространно е дадена думата и на самия Живков, който красноречиво оправдава своето регентство и се жалва от преследванията, на които "днес" е подложено неговото семейство.

Ни в клин, ни в ръкав след кадрите от разгонването с танкове на Пражката пролет през 1968 г. на екрана се появява симпатичната физиономия на представения като кмет на София Бойко Борисов. Той споделя: "...аз мисля, че Живков направи максимума за да се развива добре България и в същото време да няма такива тежки инциденти както в Чехия, в Унгария, да загинат хора..."

Това се говори за един от най-безскрупулните диктатори в Европа, опустошил България и участвал в затриването на десетки хиляди от най-добрите ѝ дъщери и синове. Питам се дали на внука, чийто дядо по собственото му признание е бил пребит от комунистите, не е известно, че ако има нещо, за което Живков да се е погрижил "да се развива добре в България", това са преди всичко лагерите на смъртта, сметките на червената номенклатура и външният дълг на държавата...

Преди почти две години писахме за друго събитие, което поразклати вярата ни в доброто, в устойчивостта на политическите координатни системи и на геостратегическите оси.

Става дума за връчването от страна на руския посланик в София Потапов през 2007 г. орден "Михаил Ломоносов" на тогавашния софийски кмет. При това нито националността на ордена, пристигнал макар и не по газова тръба, но от самото сърце на нашата велика северна благодетелка, още по-малко неговото название – на името на покойния световен енциклопедист - бяха причината за нашето смущение.

Просто орденът, както се разбра тогава, бил учреден от аморфната организация "Национален комитет за обществени награди" в Русия. При по-внимателно вглеждане се оказа, че комитетът е 100-процентов продукт на прославилата се Академия за безопасност, отбрана и правен ред (АБОП). За тази академия е писано много, знае се, че тя бе създадена и ръководена от висши кадри на КГБ/ФСБ и интересите и дейността ѝ съвсем не са платонически. Междувременно академията бе разпусната и с нея се зае руската прокуратура, обвинявайки я в самоуправство и в злоупотреба с държавни символи и правомощия.

Изразихме на времето силната си надежда, че Бойко Борисов, който "се стреми да влезе убедително в ролята на политик, предан на западните ценности на демокрацията и гражданските права, няма да задържи орден от номенклатурата на АБОП, една академия, сред чийто орденоносци са последният шеф на КГБ и пучист Крючков, търсеният като военнопрестъпник Караджич и покойният диктатор на Туркмения Ниязов..."

Петимно очакваме от тогава до сега да чуем, че Борисов е повикал при себе си посланик Потапов и го е помолил с присъщия си твърд и мъжествен глас да си прибере ордена, който не приляга на един приятел на САЩ и на западните политически и човешки ценности.

Споделяне

Още от България