Борисов: Това ми е най-хубавият подарък - да гледам как се строи "Хемус"

На рождения си ден премиерът провери напредъка по строежа на магистралата

Борисов: Това ми е най-хубавият подарък - да гледам как се строи "Хемус"

"Това ми е най-хубавият подарък -да гледам как се строи магистрала "Хемус". Това каза премиерът Бойко Борисов, който на рождения си ден направи поредната проверка по напредъка по строежа на магистралата, която трябва да свърже София със Варна.

Проверката започна от разклона на Боаза и се излъчваше традиционно във Фейсбук профила на премиера. В "джипката" му, която управлява, се возеха заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, финансовият министър Владислав Горанов и медийният му съветник Севделина Аранудова.

"Джипката" на премиера се движи по натроешения камък и пръст на участъка от Бояза до Плевен. През цялото време Нанков му разказва как върви строителството. Премиерът със задоволство констатира напредъка. Разговорът преминава в шеги и закачки. Горанов, който е от Плевенско, се е "наместил" отзад и също е доволен.

От време на време автомобилът се спира, за да размени Борисов някоя сума със строителите. Премиерът се обръща към тях с думите - "Как е юнак, действаш ли?", "Добър ден наборе, да си жив и здрав" и т.н.

Строителите му махат. "Щом така махат, значи сме платили", отбелязва премиерът. Честитят му и рождения ден. "Нищо не съм взел да черпавам", отговаря им той.

"В скалата се прави път. Работниците са като пчелички. Бяхме тук преди месец и нещо. Има откоси по 20 метра. За Севера и Северозапада се работи на пълни обороти, както съм поел ангажимент. Другата седмица ще им покажем Ботевград – Мездра и Руженци и стартираме магистралния Монтана - Видин", изрежда инфраструктурните обекти Борисов.

"На всяка чупка правим мост. Тези мъже, където работят на тези скали, имат майки, жени и деца. Те са герои, за да карат по тези тежки скали. Това, ако спре, може да ме натъжи. После през всичко това ще се минава за половин минута и хората няма да могат да го видят. Милиони тонове земна маса и скала ще бъдат изкарани", допълва премиерът.

"Автомагистрали" вече е най-голямата строителна компания у нас

Изграждането на автомагистрала "Хемус" между София и Варна е топ приоритет на Бойко Борисов по време на третия му мандат. Той обеща пътят да е готов през 2024 г.

В момента в експлоатация са участъците от София до Боаза и от село Белокопитово до Варна, с обща дължина от около 180 км. Цялата магистрала е с дължина около 420 км. Неизградената част започва от пътен възел "Боаза" и завършваща при село Белокопитово, край Шумен.

За строител на трасето без обществена поръчка беше избрана държавната компания "Автомагистрали". Тя получи на два пъти по 1.35 млрд. лв. с ДДС за изграждането на липсващите около 200 километра. Компанията сключи договори със строителни обекти за доставка на техника и услуги. Така по този иновативен начин се изгражда "Хемус".

Днес "Автомагистрали" е най-голямата строителна компания у нас благодарение на обектите, които получава от Борисов без поръчки. Този факт отбелязва Николай Нанков по време на разходката.

Само на "Хемус" работят 3000 - 4000 строители, казва Нанков. Ако се добавят и тези, които строят магистралите "Струма" (София- ГКПП Кулата), "Европа" (София - ГКПП "Калотина") техният брой ще е десетки хиляди, това е добре платена работа, допълва той.

На всеки 10 км археолози, после музей

Освен строителите, и археолозите работят активно по трасето, средно на всеки 10 километра има археологически обект. Борисов се интересува какво намират. Разгледа разкопки в района на бъдещия пътен възел "Боаза", където е открита пещ на 1100 години.

Повечето от откритите неща са от началото на първото хилядолетие преди Христа от тракийския и предтракийския период, обяснява Нанков.

"Всичко, открито тук, трябва да се заснеме и да се съхрани. После, като мине магистралата, може да се направи музей", отбелязва Борисов.

Прибирането на реколтата бави строежа на магистралата

Строителството на магистралата се бави и заради земеделците, за да може да си приберат реколтата, става ясно от разговора между Борисов и Нанков.

"С по 15 - 20 дена се забавяме умишлено, за да може, там където има жито, да се ожъне, да се прибере, защото е грехота да не го направят", казва Борисов.

Отбелязва, че така изпълняват ангажимента си към земеделците, въпреки че земите са отчуждени.

Всички в "джипката" са доволни от видяното. Консаттират, че местното население също е доволно и оценява направеното, въпреки че се е вдигнала пушилка от багерите.

Споделяне

Още по темата

Още от България