Борисов: Трифонов не иска правителство, играта е да остане служебният кабинет

На тези избори ГЕРБ била подложена на "терор", но няма да иска касиране

снимка: БГНЕС

"Днешното изявление на Трифонов показа, че той не иска да прави правителство. Така не знам коя партия ще отиде да го подкрепи", каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод предложеното от шоумена правителство и заявката, че ще управлява сам.

По думите му "това е играта на Румен Радев – да остане служебното правителство". "Те (служебните министри- бел. ред) и затова се държат така все едно ще векуват", каза Борисов.

По думите му "няма опция" ГЕРБ да подкрепи кабинета на ИТН, макар че след изборите на 4 април Борисов предложи 10 свои "дежурни депутата" на Слави, за да има редовен кабинет.

В същото време Борисов обяви, че "най-големият номер, който може да им се изиграе - всички партии да подкрепят сега и да му блеснат всичките лъжи и задкулисия".

Бившият премиер коментира проектокабинета на Трифонов така: "Това връщане на кадрите на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове, които са зад тях - помните как бушуваха срещу мен, когато бях главен секретар".

"Това правителство навремето беше на НДСВ и на ДПС, аз бях единственият случаен и то защото Царя ми вярваше (…) Видя, че с тея всичките лобита няма да се оправи", коментира Борисов наблюденията си от царското правителство, в което той беше главен секретар на МВР.

Той обаче има добри впечатления за предложения премиер Николай Василев, който бе вицепремиер и министър в правителството "Сакскобургготски":

"Като видях Ники Василев днеска - бях дете аз (всъщност Василев е 10 години по-малък от Борисов -бел.ред.), още марширувах по плаца (…) Аз с Ники Василев винаги съм имал добри отношения, дори когато беше най-тежко за нас, той говореше разумно".

Наскоро бившият премиер сподели и спомена си, че бил дете, когато Бойко Рашков се изявявал като главен прокурор. Разликата във възрастта им е пет години.

Кабинетът 7/8 бил като конкурс по полиглоти

Лидерът на ГЕРБ каза още, че след представянето на проектокабинета на Слави Трифонов остава с впечатлението, че ще се ходи на някакъв конкурс по полиглоти. "Аз съм обиколил света по три пъти навсякъде. Навсякъде дори да знаят езика, говорят с преводачи, защото всички пишат. И това не е важно", добави той.

Според него изказването на Трифонов било добре написано, но шоуменът не го прочел добре, защото пропуснал министър: "Когато светът е "Зелена сделка", ние нямаме обявен министър на екологията".

"През следващите дни ще наблюдаваме ситуацията и коя от партиите ще се почувства като лека жена, която е повикана и без условия да отиде", добави Борисов и със задоволство отбеляза: "Най са ми интереси сега как ще се примъкнат "Да, България".

"Демокрацията замина"

"Демокрацията замина – има един ботуш, който ни стои на главите", каза Борисов в обобщение на вчерашния предсрочен вот, който се очертава партията да загуби за първи път от 12 години.

"Два месеца стържене, арестуване, десетки хиляди наши симпатизанти бяха задържани, беше им забранено да гласуват, да се занимават с изборна работа. Фирмите, където ходехме, можехме да не става известно – веднага идваха данъчните. Хората се плашеха от това, което диктатурата на Румен Радев наложи", посочи Борисов.

"Ние добре, че сме живи при тоя терор на Рашков. То това е голям късмет, бе. Наще хора се радват, бе. Цяла нощ звънят и викат: "Оцеляхме", каза той.

На въпрос дали е имало заплахи срещу него, Борисов отговори, че "през цялото време викаха, че ще ме викат на разпит" и "в комунистическо следствие, ако те вкарат вътре, не се знае как ще излезеш".

ГЕРБ ще иска данни за техниците, които са поддържали машините в деня на вота, тъй като партията смята, че е имало манипулации. Борисов попита как данните на ЦИК за ГЕРБ и ИТН в един момент са се обърнали.

"Бойко Рашков дава интервюта в партийната телевизия на Слави Трифонов, докато събират гласовете в ромските махали", коментира той.

Според него изборните нарушения са били толкова много, а избирателната активност – толкова ниска, че, ако вотът бил организиран от ГЕРБ "щяхте да ни съсипете". Твърденията му за изборни нарушения не се потвърждават от МВР, прокуратурата и наблюдателите на вота, а за ниската избирателна активност се смята, че единият проблем са летните отпуски, а другият – превенцията срещу купените гласове.

"Но това не е важно"

Според него резултатите са манипулирани, за да спечели ИТН, но "това не е важно" и ГЕРБ няма да иска касиране.

"Тази тяхна избрана ЦИК от 07:30 часа вече минава 17:00 часа , още нямат краен резултат, броят два процента. От 20 часа снощи до 07:30 са изброили 95.22%, а оттогава досега не могат да преброят два процента и половина", каза Борисов.

По думите му след изявлението на Трифонов ИТН станала първа сила със същите проценти, които ГЕРБ имала преди това: "Не че има значение бе, Слави, нямат значение някакви десети. Ако мислиш, че така си ни бил..."

През годините досега преброяването на резултатите е отнемало значително повече време, но сега заради засиленото машинно гласуване процесът тече по-бързо. Все пак обаче в секциите с под 300 избиратели се гласуваше с бюлетина.

След всичко, което изприказва за изборни нарушения, сплашване и пр., Борисов обяви, че няма да "прави кеф" на никого и няма да обжалва изборните резултати.

"Няма да предлагам кабинет, ще предлагам кабинет"

Борисов първо обяви, че ако не се реализира мандатът на ИТН, ГЕРБ няма да се опитва да състави правителство. След това обаче му бе припомнено, че през април обяви, че е безотговорно "вторият и третият да не се опитат да съставят правителство", той смени мнението си и каза, че ще предложи кабинет. "Ще предложа кабинет, който отсега всички са казали, че не искат, само за да ти угодя. За един ден ще го направя", каза той на Полина Паунова от "Свободна Европа". Борисов добави, че отново Даниел Митов ще е кандидат за премиер, ако мандатът отиде при тях.

Борисов не съобщи дали този път ще се откаже от депутатското си място, както направи през април. "Първо трябва да мина да си успокоя хората по страната", каза той.

Как започват Междузвездни войни

Борисов многократно се подигра на идеята на Трифонов България да изпрати в НАСА двама свои астронавти, както и един от Северна Македония.

"Горе са в орбита българин и северомакедонец. Знаете ли как започват междузвездни войни?", каза бившият премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?