Борисов: Цацаров падна в капана на червени олигарси

Лидерът на ГЕРБ се опитва с един замах да дискредитира БСП, да спаси главния прокурор и да удари Сашо Дончев

Борисов: Цацаров падна в капана на червени олигарси

Бойко Борисов се зае чевръсто с оневиняването на главния прокурор Сотир Цацаров, обвинен от бизнесмена Сашо Дончев за отправяни заплахи по време на частна среща, като изкара Цацаров жертва на червени олигарси, които му спретнали "капан" и се опитали да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. От разясненията на Борисов стана ясно, че "здравата глава" са самият той, партията му ГЕРБ и главният прокурор, а "болната глава" е БСП, чийто представител Георги Гергов е бил посредник и домакин на срещата Цацаров-Дончев в офиса му в ЦУМ. Именно поради това посредничество лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Гергов да подаде оставката си като член на Изпълнителното бюро на партията ѝ. Той пък обеща нещо като отмъщение със свои предстоящи медийни разкрития, при които "ще изплуват много скелети, ще се разберат много истини".

Този развой на събитията бе удобна топка за Борисов. В момента той се опитва с един замах да дискредитира основния си политически противник БСП, да спаси Цацаров и да удари собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, който е издател на критичния към властта в. "Сега", чийто карикатури на Христо Комарницки вбесяват еднакво и Борисов, и главния прокурор.

В създалата се ситуация двете най-големи партии ГЕРБ и БСП обаче упорито избягват да се заемат с истинския проблем – какво прави главният прокурор на необявена частна среща в офиса на Гергов и заплашвал ли е Цацаров Дончев заради в. "Сега", както и за приписваното му финансиране на Сашо Диков, Би Ай Ти и "Да, България". Цацаров обяви в официална позиция, че това не е вярно и че срещата била поискана от Дончев, който настоявал пред него да окаже натиск върху свои подчинени прокурори по проверка, свързана с дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ.

За да се разкрие истината, е нужно независимо разследване, което очевидно няма как да стане, ако Цацаров не се оттегли.

Борисов обаче не се интересува от истината, тъй като според него главният прокурор е по презумпция невинен. Той изрази увереност, че Цацаров ще даде обяснения (в тази посока).

Червените олигарси правят срещи, за да излезе виновен Цацаров

Червените олигарси правят срещи, за да излезе виновен Цацаров, коментира той в неделя по време на посещение в Ямбол и допусна някаква много по-голяма игра срещу институциите. "Надявам се, капанът срещу главния прокурор да щракне за тези, които го подготвиха", заяви Борисов.

"Сега тези червени олигарси всичко това, което направиха, прехвърлиха от болната на здравата глава проблема. Аз се надявам, че и главния прокурор, и всички ще обяснят, че червените олигарси правят капани много често, трябва много да се внимава с тях... Това и за главния прокурор е и една обица на ухото: че червените олигарси правят капани много често. Трябва много да се внимава с тях", предупреди Борисов в своя първи коментар по темата.

"Според мене това е една по-голяма игра, която се играе срещу институциите, но за всеки - обеца на ухото! По каква работа олигарси, червени, търсят институциите, правят подобни срещи, за да излезе накрая главният прокурор. А защо там са били? Защо са го викали? Какво са му давали, какво са искали от него?! Преди това имали ли са други лидери червени срещи с него?", попита той.

"Те се бяха нагласили може би да завземат всички власти, но за радост се оказа, че българският народ имаше инстинкт че вместо промяна им готвят подмяна", продължи с анализа си Борисов.

В изборите били наливани много пари, за да се върнат хората от "Мултигруп"

По думите му в президентските и извънредните парламентарни избори са били наливани "много пари", за да се върнат отново хората от "Мултигруп", назначавани преди 20 години на възлови постове между Русия и България и отговаряли за петрола, газа и раздадените за компенсаторки имоти.

"И всичко това е концентрирано в БСП - преди беше проблемът с червените мобифони и червените бабички, а сега - с червените олигарси", каза Борисов пред репортери в Бургас. "Бяха си подредили постовете, бяха си ги платили", заяви той и благодари на избирателите, че са осъзнали, че "вместо промяна им готвят подмяна".

След това Борисов се върна към една от любимите си теми за "посредниците" при доставките на газ, визирайки "Овергаз". "Пак ще напомня кой махната трите посредници за природен газ от Русия за България и защо ги е имало, като всеки е вдигал цената. Дойде ГЕРБ и това го прекратихме", каза той, допълвайки, че това са "стотици милиони пари".

Надявам се капанът срещу Цацаров да щракне срещу тези, които го подготвиха

"Надявам се, че капанът срещу главния прокурор ще щракне за тези които го подготвиха, защото ще започнат да приказват хора, които много пари са влели в президентските и парламентарните избори", продължи Борисов.

Той не уточни какво има предвид, при положение, че не настоява за независима проверка на казуса, с което остави впечатление, че Цацаров ще "щракне капанът".

"В кариерата си не съм говорил нито веднъж за дело с Цацаров", декларира той.

И увери, че нито един представител на ГЕРБ, освен когато са ги викали на разпит от прокуратурата, не са се виждали с Цацаров, което няма как да е вярно, след като самият Борисов е признавал, че всяка сряда той и някои от министрите му са се срещали с главния прокурор и с шефове на служби.

Преди тези си коментари, направени пред репортери в Ямбол, Борисов "загря" по темата с изявления пред медиите в Бургас.

В БСП има битка между червените олигарси, кой да надделее вътре в партията и балансът е много труден, заяви той.

Той припомни, че ГЕРБ е благодарна на фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", които са осигурявали всичките финансирания за семинари и за кръгли маси, за да не се налага политическата сила да търси от другаде пари. В БСП обаче явно не е било така, коментира Борисов.

Според него ГЕРБ иска и трябва да прави това, което остава за хората - южния обход на Бургас, спортната зала и пътя за Слънчев бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?