Борисов тушира протеста на животновъдите с уволнения

Сблъсък с полицията и искания за оставка на целия кабинет пред МС

След като в петък земеделският министър Румен Порожанов се зарече да не отстъпва пред исканията на протестиращите овцевъди и козевъди, определяйки ги като нереалистични, за няколко дни правителството започна да ги изпълнява едно по едно в опит да тушира общественото напрежение около чумната зараза по овце и кози в Югоизточна България.

Очевидно провокиран от изнервения протест пред сградата на Министерския съвет (МС) в сряда, премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност заместника на Порожанов Цветан Димитров, както настояваха протестиращите. Решението на премиера е взето след срещата на земеделския министър с представители на протестиращите, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов е разпоредил още Порожанов да освободи и шефовете на дирекциите "Животновъдство" и "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" - Златка Възелова и Георги Праматаров, както и съветника на министъра си Бойко Синапов.

Животновъдите настояваха за оставките на тримата, без Синапов, твърдейки, че те са отговорни за приемането на спорната Наредба 3, довела до разцепление в бранша. Именно чрез нея се разпределят около 120 млн. лв. годишно от еврофондовете за животновъдния бранш.

Напрежението идваше от чл. 23 за доказване на млеконадоя от животните, който поставяше в неравностойно положение представителите на бранша. За т.нар. племенни животни, които са местни породи, нямаше изискване за доказване на млеконадоя. Имаше и други недоразумения като доказване на млеконадой от агне или шиле при условие, че те не дават мляко, обясниха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

В крайна сметка спорният текст беше отменен от Върховния административен съд и вече не е в сила. Заради него обаче стотици животновъди са загубили субсидии от Кампания 2017 и Кампания 2018 и по тази причина сега искат да бъдат компенсирани с по 20 лв. държавна помощ по "де минимис". В същото време Държавен фонд "Земеделие" първоначално им даде 5 лв., а след старта на протестите увеличи ставката на 7 лв. В сряда за пореден път Порожанов обяви, че искането на протестиращите е неизпълнимо, защото трябва да се извадят допълнително 25 млн. лв., които няма от къде да бъдат осигурени.

За Бойко Синапов протестиращите твърдят, че е в конфликт на интереси, заради отпуснатите му от земеделското министерство около 30 хил. лв. за организиране на животновъдно изложение.

Междувременно протестът срещу евтаназирането на заразени с чума овце и кози в Странджа бързо прерасна в антиправителствена демонстрация. С викове "Оставка" първо срещу земеделския министър Порожанов, а след това и срещу премиера Борисов и целия му кбинет около 1000 души блокираха за няколко часа движението пред МС.

Протестът бе организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която по думите на Порожанов представлява не повече от една трета от овцевъдите и козевъдите в страната. Организаторите обявиха, че протестът не е политически, заради съмненията на управляващите, че зад него стои БСП. Сред протестиращите обаче се появи лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Моята мисия е да си защитавам народа", обясни Нинова присъствието си на площада заедно със свои съпартийци, както и с представители на партия "Възраждане". Там и бившият служебен премиер Ренета Инджова. Сред протестиращите имаше и майки на деца с увреждания.

Протестът на НОКА беше обявен срещу политиката на земеделското министерство в овцевъдството и козевъдството. Асоциацията настоява за по-високи държавни компенсации за ниските цени на млякото, по-справедливо разпределение на европейските помощи сред животновъдите и по-големи обезщетения за избитите заради чумата животни.

На протеста дойдоха десетки животновъди от районите на Ямбол и Бургас, където бяха хуманно евтаназирани около 4000 овце и кози. "Ние не просим пари г-н Борисов, искаме това, което ни отнехте", носеха се викове под прозорците на Борисов. Жена, чието стадо е било избито, сподели, че не е била допусната от жандармерията и животните са умъртвени без тя да присъства.

Към тях се присъединиха и работещите от екарисажа в Шумен – около 80 души, които са без работа, след като БАБХ им е отнела лиценза. По техни думи именно заради това заразените животни не се изгарят, каквато е практиката, е се заравят, което крие риск за разпространение на заразата.

Протестът започна мирно в 12 часа с речи на двамата съпредседатели на организацията - Симеон Караколев и Иван Станков, който е бивш служебен министър на земеделието от кабинета на Марин Райков и депутат от АБВ. После продължи с искане на оставката на Румен Порожанов.

Около 13 часа протестиращите дадоха 15 минути на премиера Бойко Борисов да излезе и да разговаря с тях. След като 15-те минути изтекоха, те призоваха всички мъже да отидат пред полицейския кордон, а жените да минат назад. Тогава мъжете започнаха да блъскат полицаите. Полетяха знамена и бутилки към Министерския съвет. След няколко минути напрежение униформените успокоиха обстановката и до по-сериозни сблъсъци и арести не се стигна.

Протестиращите изляха гюмове с мляко и палиха вълна и кожи на бул."Дондуков". Малко по-късно блокираха движението и по бул."Цар Освободител".

Малко преди протеста правителството официално увеличи помощта по де минимис само за овцете и козите в областите Ямбол и Бургас, които са под карантина и чиито стопани нямат право да продават млякото. Вместо първоначално одобрените от Държавен фонд "Земеделие" 20 лева допълнително, те ще получат 40 лева.

Управляващите обаче не се съобразиха с искането за останалите собственици на овце и кози в страната тази помощ да бъде увеличена на 20 лв. За тях ДФЗ първоначално отпусна 5 лв., а след това я увеличи на 7 лв. Помощта се дава заради ниската изкупна цена на млякото, която в момента е около 1 лв. за литър.

Това е неизпълнимо искане, което ще струва на бюджета около 25 млн. лв., които няма откъде да бъдат осигурени, коментира земеделският министър Румен Порожанов.

По думите му евтаназираните животни са оценени високо от държавата – най-малко 250 лв. за овце и кози под селекционен контрол и по 190 лв. за останалите.

Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която протестира пред Министерския съвет. Тя представлява до 25-30 процента от сектора в страната, всички останали не споделят тяхната позиция, каза Порожанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?