Борисов твърди, че ще има смяна на синдик в КТБ, те не знаят

Държавата подпомага "хикс банки, за да не паднат", обяви премиерът

Снимка: БГНЕС (архив)

Единият от двамата синдици на "Корпоративна търговска банка", която е в несъстоятелност, ще бъде сменен. Това заяви в ефира на Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов, побързайки да се застраховка със завършек на изречението с "доколкото знам".

За Mediapool от отдел "Публични комуникации" в КТБ обясниха, че не са чували за подобни намерения. За да бъде сменен синдикът, трябва да се събере Управителният съвет на Фонда за гарантиране на депозитите в банките (ФГДБ), който е най-големият кредитор на обявената в несъстоятелност КТБ. Синдиците бяха назначени за постоянни именно от ФГВБ. Лазар Илиев и Росен Ангелчев управляват банката от 25 март, след спешните законови промени, с които квесторите на БНБ бяха известени от синдиците с цел да се "спре разграбването" на активи от потъналата КТБ.

"Аз мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно през фонда за гарантиране, Министерството на финансите. Даже сега единият синдик там ще го сменят, доколкото знам", обяви Борисов, но запитан защо се налага това, отказа да "му дава квалификация", защото "има кой да му даде".

"Правим абсолютно всичко да съберем и развалим всички цесии, да приберем парите, които са били по един или друг начин прехвърляни навън. Знаете, че наехме една от най-големите в света компания да преследва парите до крайната им цел", продължи премиерът.

Той увери, че знае истината за КТБ, която от малка банка се разраствала постоянно. "По мое време тя беше в състояние, че ако дръпнехме парите, щяхме да предизвикаме фалита. И ние и в момента подпомагаме хикс банки като държава, за да не паднат. За да са стабилни и да е стабилна банковата система", отговори Борисов на вметката на водещия, че КТБ е растяла и по време на първия му кабинет.

"Ако тогава бях дръпнал парите от КТБ, просто това щеше да се измести една година назад", смята премиерът. Според него е нямало да се стигне "до този конфликт", ако плавно са теглени депозитите и през ФГВБ са чистени добрите от лошите кредити.

Междувременно синдиците на КТБ съобщиха, че списъкът с кредиторите, който бе публикуван в Търговския регистър във вторник, вече е достъпен за всички. Досега той можеше да се изтегли само срещу сертификат, който се издава от Агенцията по вписванията. На практика от петък започва да тече 14-дневният срок, в който кредиторите могат да правят своите възражения в писмена форма пред синдика.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?