Борисов убеден, че догодина ще имаме автомобилен инвеститор

Като дойде президентът Тръмп, ще го докарам тука, каза премиерът при откриване на развоен център за софтуер за електромобили в София

Борисов при откриването на развойния център, сн. МС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няколко големи автомобилни компании се колебаят дали да дойдат в България и изрази увереност, че догодина ще се появи такъв инвеститор, тъй като в този бранш страната ни само може да се гордее и трябва да го показва. При откриване на развоен център на световната компания "Вистеон Електроникс" в София, във вторник, той  видя революционния 3D i-Cockpit, покара електромобил и каза, че "колата е доста широчка и за мене". Зарадва се, че голяма част от заводите за автомобилни части у нас той ги е открил и изрази убеждение, че "като дойде президентът Тръмп, ще го докарам тука".

"Вистеон Електроникс" е водещ световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният му център в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден. 

"Ние сме готови за заводи за автомобили, в момента дори са няколко големите компании, които се колебаят коя да дойде. Убеден съм че с всичко това, което правите, догодина ще има такъв инвеститор. И куп други неща в този бранш, който у нас има над 250 завода. Само можем да се гордеем и да го показваме. И съм убеден, че като дойде президентът Тръмп, ще го докарам тука. Те бяха информирани колко много инвестиции имат американските компании в България и колко са добри българските инженери", каза в речта си при откриването на центъра Борисов.

"В началото започнахме да шием седалки, табла, в последствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера, хардуера", коментира Борисов.

"Да, притеснително е, че бяхме с най-ниското заплащане, но за това сме си виновни ние, защото от години промотираме България като страна с най-евтината работна ръка. Но вече променяме това и се наваксва", допълни той.

Премиерът отчете, че темповете, с които се развива автомобилния сектор у нас, са много добри и даде за пример новооткритите заводи за производство на автомобилни части и софтуер в Пловдив, Димитровград и Русе. Министър-председателят Борисов изтъкна и необходимостта от съвместната работа с университетите, за да има достатъчно квалифицирани инженери. "Съжалявам, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози", заяви Борисов.

"Този автомобил – най-иновативният, е създаден от българи", отбеляза министър-председателят. "Ако има как някъде да се напише "Произведено в България", предложи той на производителя, но после каза, че "и без това ние ще си се хвалиме".

Борисов съобщи, че в четвъртък у нас идват представители на оръжейни производители и "с 3D и с нещата, които правите, има голяма възможност в бронираните машини, танковете самоходните гаубици и това което ще се произвежда в България с тези триизмерни пространства и инжерените разбират огромната възможност за развитие и доставки в областта", каза още премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?