Борисов убеждава евродепутат да не иска спиране на парите за България

Неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов „запретна ръкави” и се нае с трудоемката задача да разубеждава германски евродепутат, поискал спиране на парите от еврофондовете за България. В присъствието на журналисти в кабинета на кмета във вторник се проведе видеоконферентен разговор по този въпрос с Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП).

Според евродепутата през последната година страната ни не се справя в борбата с корупцията, а съдебната ни система не работи ефективно. 

България е пълноправен член на ЕС и гражданите ѝ със сигурност могат да разчитат на европейската солидарност, но не можем да разделим гражданите на България от правителството. Надявам се българските партии да се ангажират с тези проблеми и да накарат правителството да действа. Ако това не стане се надявам българските граждани да си изберат ново правителство, аргументира се Манфред Вебер.

Като обясни, че „и ние се надяваме” и че „българските предприемачи, обществото и общините чакат  “глътка въздух” от еврофондовете”, Борисов поде атака срещу управляващите.

Първо той посочи, че София е извадена от програмата на екоминистерството до 2014 година. Второ “ние не сме виновни, че дълго време не беше избран министър на икономиката и енергетиката на мястото на подалия оставка”, каза той. Според него като нация сме изстрадали присъединяването към ЕС и сме загубили много от затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Все пак неформалният лидер на първата политическа сила от последните избори се надява двата реактора да заработят отново някой ден.

Борисов гарантира, че пратениците му в Европейския парламент и лично той ще направят всичко възможно, за да се осветят корупционните схеми и обществото да се задейства, за да започне правителството да си изпълнява задълженията и да не се стигне до финансовите санкции. В заключение той посъветва Вебер да се търсят чрез ЕП инструменти за влияние върху кабинета и за подобряване на работата му, а не да се спират парите, които реално трябва да подпомогнат българските гражданин.

Кметът разбирал загрижеността на евродепутатите за случващото се в България, но смята, че това искане ще е наказание за обикновените граждани, а не за правителството.

След виртуалния диалог говорителят на червените общински съветници в София Антон Кутев заяви пред „Дарик”, че на следващата сесия ще бъде поставен въпроса с какви пари е платен видеоконферентния разговор.

Кутев смята, че кметът е извършил закононарушение, като е провел разговор, в който не са засегнати само проблеми на града, а са отправяни и призиви за сваляне на правителството.

„Това са политически изяви. Ако беше станало в централата на ГЕРБ нямаше да има проблем. Не случайно Законът за местното самоуправление забранява на кметовете да са водачи на партии, а Борисов се изявява точно на такъв, но от кметския пост", обясни общинският съветник.

Споделяне

Още от България