Борисов убеждава евродепутат да не иска спиране на парите за България

Неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов „запретна ръкави” и се нае с трудоемката задача да разубеждава германски евродепутат, поискал спиране на парите от еврофондовете за България. В присъствието на журналисти в кабинета на кмета във вторник се проведе видеоконферентен разговор по този въпрос с Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП).

Според евродепутата през последната година страната ни не се справя в борбата с корупцията, а съдебната ни система не работи ефективно. 

България е пълноправен член на ЕС и гражданите ѝ със сигурност могат да разчитат на европейската солидарност, но не можем да разделим гражданите на България от правителството. Надявам се българските партии да се ангажират с тези проблеми и да накарат правителството да действа. Ако това не стане се надявам българските граждани да си изберат ново правителство, аргументира се Манфред Вебер.

Като обясни, че „и ние се надяваме” и че „българските предприемачи, обществото и общините чакат  “глътка въздух” от еврофондовете”, Борисов поде атака срещу управляващите.

Първо той посочи, че София е извадена от програмата на екоминистерството до 2014 година. Второ “ние не сме виновни, че дълго време не беше избран министър на икономиката и енергетиката на мястото на подалия оставка”, каза той. Според него като нация сме изстрадали присъединяването към ЕС и сме загубили много от затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Все пак неформалният лидер на първата политическа сила от последните избори се надява двата реактора да заработят отново някой ден.

Кметът разбирал загрижеността на евродепутатите за случващото се в България, но смята, че това искане ще е наказание за обикновените граждани, а не за правителството.

След виртуалния диалог говорителят на червените общински съветници в София Антон Кутев заяви пред „Дарик”, че на следващата сесия ще бъде поставен въпроса с какви пари е платен видеоконферентния разговор.

Кутев смята, че кметът е извършил закононарушение, като е провел разговор, в който не са засегнати само проблеми на града, а са отправяни и призиви за сваляне на правителството.

„Това са политически изяви. Ако беше станало в централата на ГЕРБ нямаше да има проблем. Не случайно Законът за местното самоуправление забранява на кметовете да са водачи на партии, а Борисов се изявява точно на такъв, но от кметския пост", обясни общинският съветник.

Споделяне

Още от България