Борисов убеждава руски медии за хъба и "Турски поток" до Варна

Има инфраструктура, пари и почти е организиран транспортът на газа от Турция у нас, заявил премиерът

Борисов обяснява на руските журналисти за газовия хъб

Премиерът Бойко Борисов е уверявал руски журналисти на среща в Министерския съвет, че България разполага с необходимата инфраструктура и средства за продължаването на "Турски поток” през своя територия. , предаде "Интерфакс" в петък.

България почти е достигнала формулата за организацията по транспортиране на газа от Турция през страната, заявил Борисов пред представители на руските медии,, които са тук в рамките на Българско председателство на Съвета на ЕС по покана на външното министерство, с които той разговарял по енергийни теми.

"Разговаряхме по множество теми, от които те се интересуваха: политиката на ЕС за справяне с миграцията, постигнатите договорености по време на моята визита в Русия и разговорите ми с президента Владимир Путин и министър-председателя Димитрий Медведев, проектите "Балкан'' и "Южен поток'', както и двустранни въпроси в областта на енергетиката, културата и туризма", написа Борисов във Фейсбук.

От публикуваните в профила му снимки става ясно, че срещата е минала в задушевна атмосфера и Борисов им е обяснявал подробно за намеренията на България да строи газоразпределителен център край Варна и той да се захранва по втората тръба на газопровода "Турски поток".

Именно хъба бе основната тема на разговорите на българския премиер с руския президент Владимир Путин по време на визитата му с Кремъл в края на май. Тогава на брифинг на двамата стана ясно, че Русия, както и турският президент Реджейп Тайип Ердоган нямат нищо против втората тръба на "Турски поток", предназначена за доставки на синьо гориво до Европа, да стига до България и да захранва хъба "Балкан". Борисов описа това като голям успех, Путин бе по-уклончив, но от думите и на двамата стана ясно, че за да стане реален факт договорката, трябват конкретни преговори между руската "Газпром" и българската "Булгартрансгаз" за количествата на доставките, условията и цените.

Възраждането на "Южен поток" само от руското крайбрежие на Черно море до Варна, наречено от българския президент Румен Радев "Български поток", остава като хипотетична възможност и то само ако има достатъчно пазарно търсене на газ в Европа, обявиха преди около месец Борисов и Путин.

На фона на неясното все още бъдеще на газовия хъб, за който предстои да се завърши предпроектното проучване дали има нужда от такъв център, откъде ще се захранва, дали ще е рентабилен и колко ще струва, следващата сряда премиерът ще открие 20-километрова връзка на българската транзитна газова мрежа в участъка Недялско- Лозенец, която ще превърне в двупосочна сегашната тръба, по която България транспортира руски газ за Турция. На т. нар. лупинг се разчита да увеличи капацитета за пренос на  газ през тази тръба, като в същото време движението на суровината вече ще може да става не само то България към Турция, а и обратно. На този лупинг се разчита, че може да поеме евентуалните количества синьо гориво от втората тръба на "Турски поток", но предстои да се види какво ще се случи.

Борисов е обяснил пред руските медии, че "дори ако сега има директна тръба (Русия - България), нямаше да сме в състояние да извършим транзита, тъй като от ЕС ще ни наложат санкции". "Директивата на ЕС блокира всички транзити по море”, заявил той.

"Трябва да намерим решение, формула за създаване на газоразпределителна мрежа в България и почти сме готови с идеята. Единственият въпрос е под каква форма ще се транспортира газа?”, казал премиерът, цитиран от "Интерфакс".

"В България имаме необходимата инфраструктура и не са ни нужни пари за увеличение на капацитета. Извършват се всички процедури за подсигуряването на маршрута. Имаме повече от 13 милиарда лева във фискалния резерв. Близко сме до вземането на решение”, заявил премиерът.

Той също така напомнил, че страната има договор за транспортиране на газ през Украйна до 2030 г.

„България е силно заинтересувана да създаде газов хъб на своя територия с геостратегическа важност, тъй като там, където има газопроводи, няма войни”, заключил Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?