Борисов угоди на Първанов за инвалидните добавки

Дни, след като правителството одобри подоходен критерий за отпускането на добавки за хората с увреждания, президентът Георги Първанов съобщи, че се е договорил с премиера Бойко Борисов този текст да отпадне.

Първанов каза пред журналисти, че отпадането на подоходния критерий може да стане между двете четения на поправките в Закона за интеграцията на хората с увреждания. С тях се въведе месечна целева помощ за хора с трайни увреждания, с която да бъде заменена интеграционната добавка. Предвиждаше се помощта да се отпуска при прилагане на подоходен критерий – до 350 лева на член от семейство, но да се взема предвид и степента на намаляване на работоспособността.

Според държавния глава обаче политиката на интегриране на хората с увреждания трябва да става не на база техните доходи, а въз основа оценка на тяхното увреждане.

"Имаше доста сериозни преговори. Този проблем беше поставен за първи път на тристранната среща с министър-председателя и председателя на Народното събрание. Тогава заявих категорично, че ако се възприеме новото законодателство, което включва замяната на интеграционните добавки със социални помощи, което е по-лошо – въвеждането на подоходен критерий на тези помощи, аз ще наложа вето", припомни Първанов.

По думите му след това е разговарял със социалния министър, а днес и с премиера, с когото са се договорили този текст да отпадне.

Мотивът на правителството за въвеждането на подоходния критерий бе, че чрез него ще се осигурят по-високи помощи за най-нуждаещите си и средствата няма да бъдат давани на хора без нужда.

Споделяне

Още от България