Борисов "умолява" Радев да направи с Плевнелиев преходен кабинет

Премиерът в оставка върна правителствения мандат и каза, че няма да посочва еврокомисар

"Умолявам г-н Румен Радев да седнат да направят със сегашния президент едно правителство, което да направи прехода... Радев, като излъчи правителство, може да излъчи и еврокомисар". Такъв призив отправи премиерът в оставка Бойко Борисов, след като върна за три минути връчения му от президента Росен Плевнелиев проучвателен мандат за съставяне на правителство в сегашния парламент.

Като се има предвид, че и втората политическа сила БСП възнамерява да върне мандата, а нито една от двете партии няма да подкрепи кабинет на която и да е друга партия, конституцията предвижда президентът да назначи служебно правителство. Ведната след изборната победа на Радев, Плевнелиев му предложи да съставят заедно служебния кабинет заради безпрецентната ситуация, в която отиващият си държавен глава се налага да посочи трето такова правителство в рамките на мандата си, но встъпващият в длъжност през януари нов държавен глава има право да го смени. Първоначално Радев реагира положително на предложението, но впоследствие се дръпна, заявавйки, че назначаването на служебен кабинет е право и задължение на действащия президент.

Връчването на първия проучвателен мандат за съставене на кабинет в сегашното НС стана на 2 декември, две седмици след като парламентът гласува подадената от Борисов оставка на правителството. До нея се стигна заради обещанието на премиера да се оттгели, ако неговият кандидат-президент Цецка Цачева загуби изборите, както и стана.

Плевнелиев избра пътя на политически консултации, дори свика и извънреден КСНС с парламентарните партии и правителството в оставка, в опит да ги убеди да формират редовен кабинет.

Изгледите за това обаче са нищожни, след като ГЕРБ реши да не подкрепя правителство с мандата на някой от коалиционните си партньори – Патриотичния фронт или Реформаторския блок, които изразиха готовност да формират такова. Според неофициална информация на Mediapool е почти сигурно, че Плевнелиев ще върчи третия проучвателен мандат, който е по негов избор, на Реформаторите, а те ще го върнат.

Тогава вече Плевнелиев трябва да посочи служебен кабинет. Ако ген. Радев откаже заедно да изберат състава му, много е вероятно отиващият си президент да не назначава служебно правителство, възползвайки се от липсата на законово указан срок, в който да направи това.

При този сценарий ген. Радев, след като встъпи в длъжност, ще разпусне парламента, ще насрочи извънредните парламентарни избори и ще назначи свое служебно правителство. Дотогова начело на държавата ще е кабинетът в оставка на Бойко Борисов. Това в общи линии е планът на ДПС, който се подкрепя и от ГЕРБ, макар че досега официални изявления в тази посока няма.

Предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи и в зависимост от резултата да ни подреди по друг начин - народът ще го каже, той е този, който има думата в случая, каза Бойко Борисов пред журналисти след като върна проучвателния мандат.

Той допълни, че от новия президент зависи кога да са изборите.

Борисов се обърна с апел към Радев заедно с Плевнелиев да излъчат служебно правителство: Умолявам г-н Радев, да седнат с президента да излъчат едно правителство, което да направи прехода, да определи дата за избори, да се успокои държавата, бюджет има вече, всички сфери са получили повече бюджет - така че, няма да се усети, че сме си отишли.

Попитан кой ще излъчи следващия български еврокомисар, Бойко Борисов каза, че ако Румен Радев "бъде така добър да си поеме отговорността" заедно със сегашния президент, който има месец и половина до края на мандата си, тогава служебното правителство ще излъчи и еврокомисар.

Борисов каза, че от ГЕРБ нарочно не са избрали еврокомисар, както и няма да предлагат кандидат.

Атака зове за "разум", Нинова за избори

След като Борисов върна мандата в парламента веднага БСП призоваха за избори.  "Този парламент се изчерпа, национално отговорното поведение е да отидем на избори и каквото народът каже", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна, след като председателят на "Атака" Волен Сидеров призова партиите да бъдат разумни.

Светът наистина върви в друга посока, БСП усети, че светът върви към промяна и че трябва да предложи на българския народ промяната, каза лидерът на левицата и посочи, че тази промяна се казва Румен Радев.

"БСП разбра, че народът е срещу статуквото, затова предложихме такава кандидатура - необременена от тези 25 години на преход, чист човек, който е патриот и може да пази националния интерес", отбеляза тя. Според нея това е и в основата на победата - мъдростта на партията да усети тази промяна и да я предложи на хората.

Тя посочи, че партиите трябва да се откажат от самодостатъчността си и да покажат, че могат да се променят така, както хората очакват от тях, да дават адекватни обещания, които могат да изпълнят, а не популистки.

Нинова посочи, че БСП не иска власт на всяка цена. "Няма как, когато говорите че съединението прави силата, да ни убедите, че ние тук можем да се обединим около вземането на 16 милиарда заем, нито за вземане на пръстови отпечатъци на хората в болницата, нито за унищожаването на държавното и общинското образование. БСП няма начин да влезе в този сговор", заяви лидерът на БСП.

РБ: В този парламент не може да има ново правителство

Ден след като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи нов кабинет в рамките на този мандат, въпреки първоначалните анонси на Борисов за такава възможност, за избори призоваха и РБ.

"В рамките на този парламент не може да се състави стабилен кабинет на фона на това, което вече заявиха и другите политически сили", коментира пред журналисти в НС Димитър Делчев от ДБГ.

Той съобщи, че на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок темата ще бъде обсъдена окончателно.  

"Бих предложил на колегите да върнем мандата, ако ни бъде даден, в момента, в който го получим, без да се опитваме да сформираме кабинет", заяви Делчев. Той добави, че не е ясно дали президентът ще даде мандат на Блока, на патриотите или на друга политическа сила, но било ясно, че възможностите за съставяне на кабинет в рамките на това НС са изчерпани, след като и БСП, и ДПС не желаят да участват в него.

Ние сме в тази ситуация, тъй като Бойко Борисов подаде оставка, обясни депутатът и добави: "Ситуацията, в която сме поставени - най-вероятно предсрочни избори - е причинена от ГЕРБ, Реформаторският блок винаги е готов да отиде на избори и нямаме притеснения как ще се развие тя."

Реформаторите настояват обаче до края на тази пленарна сесия да бъде приет на второ четен антикорупционният закон и единният антикорупционен орган, предвиден в него, да заработи още от началото на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България