Борисов: Управляващите готвят метеж срещу президента

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че управляващите явно се готвят да свалят президента с метеж. Така той тълкува параграф от Изборния кодекс, който е изпратен за становище до Венецианската комисия към ПАСЕ, но не фигурира в проекта за Изборен кодекс, който БСП внесе в парламента и сега се гласува на второ четене.

Става дума за параграф 12, който предвижда възможността през май т.г. да се проведат едновременно избори "3 в 1" за Европарламент, за Народно събрание и за президент.

"Чета параграф 12-ти от проекта за Изборен кодекс, който е изпратен до Венецианската комисия. В него се казва "при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители". Това е нечуван скандал, защото с този текст управляващите явно подготвят държавен преврат. Президентските избори са 2016 година. А говорейки за избори 3 в 1, означава, че БСП, ДПС и “Атака” очакват до май месец президентската двойка да бъде дискредитирана. Какъв сценарий тече в държавата? След като ГЕРБ беше свален с метеж, сега се готви същото и за президентската двойка", написа Борисов в четвъртък на стената си във Фейсбук.

Мая Манолова от БСП, която е вносител на изборния закон и ръководеше комисията по подготовката му, вече обясни, че въпросният текст (параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби) е част от доклада на предишната временна комисия, която излезе с проект през октомври миналата година. По думите ѝ въпросният параграф е имал за цел само да опише различни хипотези. Текстът не присъства във внесения от БСП проектозакон и не се обсъжда от депутатите.

Президентът Росен Плевнелиев обаче също не споделя това мнение. Преди ден той излезе с позиция, според която "изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план".

"Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс, и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси, са впрегнати и държавни институции", посочи Плевнелиев.

Той обърна внимание, че този проект "съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени". "Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове", посочи още Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?