Борисов: Ускоряваме околовръстното на Божурище, за да не пъдим инвеститори

Премиерът отчита "бум на инвестиции", докато бизнесът предупреждава, че кризата е дошла

Борисов: Ускоряваме околовръстното на Божурище, за да не пъдим инвеститори

"Обещавам да ускорим всички процедури (за изграждането на околовръстния път на Божурище – бел. ред.). Веднъж трябва да спасим Божурище, втори път трябва да не отпъждаме инвеститорите." Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на дистрибуционния център на "Юск" в индустриалната зона край София. Това е четвъртият център на датската компания в света, който ще обслужва Югоизточна Европа.

За околовръстния път на Божурище Борисов говори от няколко години, за последно през юни, когато нарежда на вицепремиера Томислав Дончев и на заместник-регионалния министър Николай Нанков довеждащият път до икономическата зона да бъде изграден "най-бързо и ускорено". Към момента пътят все още е само на хартия и думи.

Премиерът отчете "бум на инвестициите в България" на фона на предупрежденията на бизнеса, че кризата е дошла в страната.

"За индустрията въпросът дали идва криза не стои. Всъщност, кризата дойде", каза също в четвъртък Васил Велев, председателя на Асоциацията на индустриалния капитал, пред БНР.

За юни НСИ отчете спад на износа с 6.4%, както и спад на индустриалното производство за юни и юли. Стопанската конюнктура за август е на минус 3.1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси, аргументира се Велев. По думите му от месеци има спад в производството и продажбите в машиностроенето, електротехниката, текстилната и мебелната индустрия.

По думите на Велев има два начина на поведение. Единият е да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата. Другият е да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Борисов: Не мога да пусна инвеститорите, защото трафикът ще блокира живота в Божурище

Премиерът Бойко Борисов обаче не вижда криза и доказателство за това е огромният интерес към индустриалната зона в Божурище.

Борисов разясни на журналистите, че има няколко огромни инвеститори, които искат да влязат в България, но той не може да им позволи, защото трафикът ще блокира работата и живота в района на Божурище.

Затова, въпреки че изграждането на околовръстния път не е евтино, трябва да се направи, за да могат да продължат инвестициите в страната ни.

"Асфалтът яде ли се, не се ли яде, със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места", каза в заключение премиерът.

Околовръстният път на Божурище ще струва 50 млн. лв.

Проектът за околовръстния път на Божурише вече е готов и изграждането му ще струва около 50 млн. лв., съобщи Борисов.

Пътят ще започва от булевард "Царица Йоанна" в София и ще преминава през индустриалната зона в Божурище, където ще се свърже със строящия се в момента скоростен път за Сърбия.

Околовръстният път ще облекчи трафика в района и ще осигури и на живеещите и работещите в Божурище нормални условия, каза Борисов.

Инвестиции за 530 млн. лв. в индустриалната зона на Божурище

Договорените към момента инвестиции в индустриална зона Божурище възлизат на 530 млн. лева и ще осигурят 1600 работни места, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

От тях най-голяма е инвестицията на датската компания "Юск". В новия ѝ дистрибуционен център са вложени над 100 млн. евро. Общата му площ е 95 000 квадратни метра, а капацитетът за съхранение на стоки е близо 125 000 палетоместа.

Това е четвъртият такъв дистрибуционен център на "Юск" в света. Той ще обслужва общо над 200 магазина в 7 държави в Югоизточна Европа - България, Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия. В него ще работят около 300 души.

Българското подразделение на датската компания отчете рекордна 2018 г. по приходи и печалба. "Юск България" отчете оборот от 43.3 млн. лв., което е ръст от над 68% на годишна база, и ръст на печалбата с над 354% до 4.5 млн. лв. преди облагане с данъци.

Компанията има 25 магазина у нас, в които работят около 300 служители и планове за отваряне на нови търговски обекти. Най-търсени на българския пазар са матраци, мебели и спално бельо.

Реализацията на проекта на "Юск" е доказателство, че България предлага привлекателна бизнес среда и дава стимули на чуждите инвеститори, каза икономическият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?