Борисов успокои след размириците: Бежанският натиск сега е най-нисък, откакто е започнал

Премиерът с последен "подарък" към софиянци – пусна бул. "Черни връх"

Снимка: БГНЕС

Ден, след като властите окончателно овладяха реда в бежанския лагер в Харманли, премиерът в оставка Бойко Борисов реши да смени обичайните си в последно време апокалиптични прогнози за потенциална миграционна вълна от Турция и назряваща война с успокоение към обществото, че от началото на конфликта в Сирия сега е най-нисък натискът по границите ни.

„В момента натискът е най-нисък от всички времена, откакто е започнал миграционният натиск. Съвсем други процеси течат. Вчера говорих за тех, така че не искам... знам, че няма да ни пуснете булеварда (по телевизията – бел.ред.). Познавам ви добре“, беше краткият му коментар за напрегнатата ситуация в страната, след като откри предсрочно изцяло обновения столичен бул. „Черни връх“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък добави, че няма никакви поводи за притеснения за бежанските центрове на територията на Столичната община, тъй като "навсякъде има патрули на полицията, включително и в централната градска част".

Явно придържайки се към този успокояващ тон Борисов пропусна предупрежденията за „прииждащи мигранти“ и „мятане на ракети и бомби“, които все по-често правеше в последните месеци и се впусна в откровения за завлдялото го напоследък недоумение от загубата на партията му на президентските избори.

„Днеска виждам новия президент, пленуми, всичко е там, има си достатъчно възможности да се справят, така че ще дойде време, когато всички ще си направят изводите, но... Ние, т‘ва, което съм обещал – и за софиянци, и за общината, сме го направили до едно. Повече не мога да им кажа. И ми харесва т‘ва, което сме направили, и колкото и да беше протестен вот, все още не мога да го разбирам, не го разбирам и сигурно няма и да го разбера. При това село, което заварихме, т‘ва, което се направи... Сигурно дни наред ще мисля и колкото по- питам, толкова по- не могат да ми отговорят“, сподели лидерът на ГЕРБ.

Връщайки се назад във времето, в което се занимаваше с охранителен бизнес, Борисов се възторгна от цялостния инфраструктурен подем на страната, белязъл управлението му.

„Какво да не ми харесва, като знам тука какво беше... като ходих във фирмата едно време като работих. Просто неузнаваемо. А България – още по-хубаво, в България още по-хубаво – два дена ходя всяка нощ и се връщам до Харманли – песен. „Тракия“, „Марица“ – всичко направено, Хасково, Димтровград, площади, кръгови – всичко!“

По повод новооткрития обновен участък на бул. „Черни връх“ в София той коментира, че това е „за последно един добър подарък за софиянци“.

„Ако е било лесно, да са го направили още по времето на Тодор Живков. След всеки пленум и след всеки конгрес да са правили по един такъв булевард, ако е било лесно“, добави Борисов.

„Мога да кажа на софиянци: освен всичко, което виждате, са подновени и канализацията, осветлението, и всички комуникации под земята, защото и те са на близо 30-40 години. Да им е честито, по план беше за Коледа, успяха да се справят по-рано“, обърна внимание на медийната аудитория отиващият си премиер.

И оползотвори предоставеното му ефирно време с обобщение на останалите завършени проекти в София: „Северната скоростна тангента е готова и я ползват. Отделно дадохме пари да си направят съдединителните връзки и обходите за тръби. Сега щяхме да започнем пътя за Младост, но г- (Корнелия) Нинова като дойде ще го направи...“

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?