Борисов успокоил, че отпадането на клас “прослужено време“ “не е тема в момента“

Валери Симеонов се извини, че е изразил лично мнение и обеща да не се повтаря

Добавката за "прослужено време” остава, стана ясно след извънредната среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов в четвъртък, а вицепремиерът Валери Симеонов се извини публично за изразеното лично мнение в полза на отпадането ѝ. През последната седмица идеята получи широк обществен отзвук, като бяха изразени както мнения в нейна подкрепя, така и заплахи за протести от страна на синдикатите, ако тя се реализира.

“Без някой да го е искал от мен, лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми... Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря“, каза Симеонов след срещата.

“От срещата при премиера разбрах, че това което коментираме, а именно добавката за професионален опит и стаж, не е темата на България в момента“, каза от своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

“Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието и здравеопазването“, заяви той. „Затова от следващата седмица ще търсим конкретните теми, в които социалните партньори и бизнеса заедно с нас да дадем най-добрите решения, за да бъдат тези реформи придвижени в следващите години в рамките на това управление“, каза Димитров.

Той коментира, че класът прослужено време в стария му вид го няма от 2007 година и е бил заменен с добавката за професионален опит и стаж, която по думите му е “доста по-различна“.

“Очакваме в приоритетите на кабинета за следващите 4 години да видим ясна визия за увеличение на доходите на българите и на тези, на които плаща кабинетът, тоест на 450 хил., на които плаща с нашите данъци“, заяви лидерът на “Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той заяви, че ако “тези ключови въпроси бъдат добре адресирани и сложени на масата, лятото сигурно ще бъде по-мирно, а ако не бъдат 0 есента сигурно ще бъде по-гореща“.

“За една част от тях, за учителите чухме, за останалите не сме. Естествено да чуем и какво ще прави кабинета по-нататък, така че да стимулира частния сектор и увеличението на доходите да бъде ясна цел, увеличението на пенсиите и сериозна ревизия за социалното подпомагане“, каза Манолов.

“На мястото на правителството бих се притеснявал от това, че поне 2 от работодателските организации са пряко свързани с политически сили, душмани на правителството“, коментира още Пламен Димитров. “Ако трябва да се търси някъде нещо, то не бива да бъде търсено в нашите среди“, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България