Борисов "уточнил" с "Булгаргаз" да не спира газа на шуменското парно

Борисов "уточнил" с "Булгаргаз" да не спира газа на шуменското парно
Независимо че не е платила борчовете си към "Булгаргаз", "Топлофикация-Шумен" ще продължи да получава природен газ, макар и в намалени обеми, и след 5 януари, стана ясно във вторник от съобщение на шуменската областна администрация.

В сряда изтичаше крайният срок за изплащане на 2.3 млн. лв. от дълга за 15.5 млн. лв. на общинското дружество към държавната "Булгаргаз", след което при липсата на превод подаването на суровината щеше да е напълно прекратено.

В решаването на проблеми обаче се включи премиерът Бойко Борисов, който приел областния управител на Шумен Димитър Александров и председателя на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Шумен. Двамата изложили обстоятелствата около кризата с "Топлофикация-Шумен" и Борисов провел разговор с изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. В него било уточнено, че поради извънредните обстоятелства, въпреки неплатежоспособността на “Топлофикация”-Шумен, подаването на природен газ към шуменското дружество ще бъде запазено в настоящите количества и след 5 януари. Борисов подчертал, че това се налага, за да не страдат децата, учениците и гражданите на Шумен.

Офанзивата на държавната газова компания по събиране на вземанията от шуменското парно започна дни след Коледа, когато снабдителят предприема действия по спиране на газопродаването. Те обаче са възпрепятствани от кмета на града Красимир Костов, който издава заповед да не се допускат служителите на газовия оператор "Булгартрансгаз". Последваха разговори по проблема и общината съобщи, че са платени 300 хил. лв. по дълга от избрания инвеститор в топлофикацията "Титан Пауър", но от общественият снабдител опровергаха това. Оставането на града на студено обаче се отложи до 5 януари като само бяха намалени подаваните количества природен газ до 1000 куб. м в час.

След сегашния разговор на Борисов с Гогов положението на практика се запазва, като продължава да е неясно дали и кога топлофикационното дружество ще плати борча си..

В понеделник Общинският съвет в Шумен реши да се опита предоговаряне на условията за разсроченото погасяване на дълга си към "Булгаргаз" и да се увеличи срокът за изплащане от 5 на 10 години. Същевременно дружеството ще засили опитите за събиране на неплатените сметки от клиентите си. Сред длъжниците му били и общински структури, които имат да плащат 300 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?