Борисов уверил Плевнелиев, че има воля за реформи

Снимка: БГНЕС (архив)

Премиерът Бойко Борисов уверил в петък президента Росен Плевнелиев във волята на кабинета да работи за стабилност и реформи и че по някои от тях вече има предприети конкретни действия. Това е станало по време на отделна среща между двамата след приключването на разговора на държавния глава с представители на партията ГЕРБ в рамките на политическите консултации, които той проведе с всички парламентарно представените партии.

Информацията за срещата между президента и премиера дойде от пресцентъра на държавния глава. Според нея Плевнелиев отново е заявил, че изпълнението на стратегията за съдебна реформа е ключово с оглед постигането на напредък във всички други сектори и за създаване на предпоставки за инвестиции, икономическо развитие и за възстановяването на доверието на гражданите.

Бойко Борисов пък откроил постигнатото по отношение на реформата в сектор "Енергетика“. С приетите промени в Закона за енергетиката беше приключен първият етап на реформата, с цел да се намали дефицитът в системата, като очакваният ефект е 350 млн. лева. До месец юни се очаква законодателна инициатива за финализиране на втория етап на реформата за пълна либерализация на енергийния пазар.

Правителството продължава работата по промени в Закона за енергийната ефективност, както и с целенасочени действия за гарантиране на енергийната независимост на страната чрез добив на енергоресурси от собствени находища и чрез ускоряване на изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави.

Още в следващите дни конкретна реализация ще намери постигнатият на Консултативния съвет за национална сигурност при президента политически консенсус за завършване на реформата в сектор "Сигурност“ чрез пакет от четири законопроекта, информирал още министър-председателят. Това са законите за Служба „Военна информация“, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, както и общ Устройствен закон за службите.

Премиерът Борисов уверил, че реформата в сектора ще бъде проведена и за първи път от 25 г. специалните служби ще работят по ясни правила и решително ще се подобри координацията между тях.

Продължават също така усилията на управляващите по отношение на реформите в образованието и здравеопазването.

Премиерът припомнил също така поетия ангажимент до края на март т. г. да бъде предложена промяна в модела на пенсионната система, като през текущата година на дневен ред ще бъде пенсионната реформа и намирането на устойчив и справедлив модел за гарантиране на пенсиите на гражданите.

Президентът и премиерът се обединили около позицията за максимално ускоряване на проектите с европейско финансиране в рамките на приключващия програмен период 2007-2013 г. и за силен старт на новия програмен период до 2020 г., за да може българската икономика да се възползва максимално от европейската солидарност.

Споделяне

Още по темата

Още от България