Борисов уверил Плевнелиев, че има воля за реформи

Снимка: БГНЕС (архив)

Премиерът Бойко Борисов уверил в петък президента Росен Плевнелиев във волята на кабинета да работи за стабилност и реформи и че по някои от тях вече има предприети конкретни действия. Това е станало по време на отделна среща между двамата след приключването на разговора на държавния глава с представители на партията ГЕРБ в рамките на политическите консултации, които той проведе с всички парламентарно представените партии.

Информацията за срещата между президента и премиера дойде от пресцентъра на държавния глава. Според нея Плевнелиев отново е заявил, че изпълнението на стратегията за съдебна реформа е ключово с оглед постигането на напредък във всички други сектори и за създаване на предпоставки за инвестиции, икономическо развитие и за възстановяването на доверието на гражданите.

Бойко Борисов пък откроил постигнатото по отношение на реформата в сектор "Енергетика“. С приетите промени в Закона за енергетиката беше приключен първият етап на реформата, с цел да се намали дефицитът в системата, като очакваният ефект е 350 млн. лева. До месец юни се очаква законодателна инициатива за финализиране на втория етап на реформата за пълна либерализация на енергийния пазар.

Правителството продължава работата по промени в Закона за енергийната ефективност, както и с целенасочени действия за гарантиране на енергийната независимост на страната чрез добив на енергоресурси от собствени находища и чрез ускоряване на изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави.

Още в следващите дни конкретна реализация ще намери постигнатият на Консултативния съвет за национална сигурност при президента политически консенсус за завършване на реформата в сектор "Сигурност“ чрез пакет от четири законопроекта, информирал още министър-председателят. Това са законите за Служба „Военна информация“, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, както и общ Устройствен закон за службите.

Премиерът Борисов уверил, че реформата в сектора ще бъде проведена и за първи път от 25 г. специалните служби ще работят по ясни правила и решително ще се подобри координацията между тях.

Продължават също така усилията на управляващите по отношение на реформите в образованието и здравеопазването.

Премиерът припомнил също така поетия ангажимент до края на март т. г. да бъде предложена промяна в модела на пенсионната система, като през текущата година на дневен ред ще бъде пенсионната реформа и намирането на устойчив и справедлив модел за гарантиране на пенсиите на гражданите.

Президентът и премиерът се обединили около позицията за максимално ускоряване на проектите с европейско финансиране в рамките на приключващия програмен период 2007-2013 г. и за силен старт на новия програмен период до 2020 г., за да може българската икономика да се възползва максимално от европейската солидарност.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?