Борисов уволни правителствен пиар, ударил ръката на журналистка

Любомир Методиев се извини, а журналисти събраха подписи в негова защита

Любомир Методиев. Сн.: Фейсбук

Правителствената информационна служба (ПИС) уволни във вторник служителят си Любомир Методиев по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Причината – в края на миналата седмица един от пиар екипа на Борисов удари журналистка в Пловдив. Изненадващо обаче журналистическата гилдия написа писмо до премиера да го върне на работа, а той обяви, че ще го стори, ако репортерката от Пловдив прости на Методиев.

Съобщението на информационната служба на кабинета не дава яснота каква е точната причина за отстраняването му, доколкото се споменава само, че той е поднесъл "публично извинение", но въпреки това ПИС не можела "да си позволи да бъде обвързвана с този инцидент".

"Подобно поведение и отношение към представителите на медиите е неприемливо и е в противоречие с принципите на работа на Правителствената информационна служба", добавят единствено от Министерския съвет (МС) без да изяснят детайли по темата.

Съобщението за уволнението на Методиев бе предшествено от призив от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), в който вече бяха посочени конкретни подробности по случая.

Всъщност става въпрос за конфликтна ситуация между правителствения пиар и кореспондентката на "Монитор" Елена Крумова по време на посещението на Борисов на могилата "Малтепе" край пловдивското с. Маноле в събота, където археолозите откриха уникална царска гробница.

Според разказите на присъствалите журналисти тогава Методиев опитвал да ги помоли да оставят премиера насаме с ръководителя на разкопките доц. Костадин Кисьов, но Крумова се възпротивила и понечила да се снима с пиара, а той я ударил през ръката. Впоследствие тя се разплакала и тръгнала към колата си.

Самият Методиев първоначално твърди, че не я е удрял, а само е "отбил" ръката ѝ с ръка. Впоследствие обаче поднесе извинението си към Крумова в личния си профил във Фейсбук, където уточни, че действието му е било напълно неволно. Веднага след уволнението му във вторник пък, той вече твърди под коментар на свой приятел, че е бил "сготвен".

"Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев чрез профила му в социална мрежа, в което той твърди, че действието е било неволно и "микрофонът отхвръкнал от ръката му". Тази версия противоречи на свидетелствата на множество журналисти от други медии. Колегите на Крумова, присъствали на място, са били толкова възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това едва ли щеше да се случи при неволно деяние. Извинението на Методиев е дошло едва след забележката, отправена му от премиера", написаха по-рано във вторник от АЕЖ.

От журналистическата асоциация посочиха още, че това не е първият случай, в който пролучават сведения за грубо отношение, проявено от въпросния служител към репортери, отразяващи събитие на МС.

"През март по време на срещата ЕС – Турция във Варна, с нас се свързаха представители на немски медии, за да се оплачат от грубо отношение от въпросния чиновник. Германските журналисти и българските колеги, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за солидарност с турските журналисти в затвора. Представителите на немски медии сложили от символичните акредитационни карти с имената и снимките на задържаните турски колеги и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се провеждаше срещата. Това предизвикало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил журналистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет", разказват от АЕЖ.

От организацията уточняват, че тогава са се свързали с Методиев, който "не отрече инцидента, но каза, че не е заплашвал немски журналисти". Германските колеги обаче останали възмутени от поведението му.

"Този предходен случай обаче показва, че Методиев е склонен да изпуска нервите си срещу журналисти, въпреки че получава заплатата си точно за да помага на представителите на медиите да информират обществото", завършва позицията си Асоциацията на европейските журналисти в България.

Изненадващо обаче по-късно през деня във вторник при изслушването си в парламента премиерът Бойко Борисов получи подписка в подкрепа на служителя си в пресцентъра.

В резултат от разговора премиерът заяви, че журналистическата гилдия трябва да излезе с позиция, ако иска да подкрепи Методиев. И разказа за случката.

"Такова нещо да е направил, аз не вярвам, той е кротък човек. Но след като го вдигат на такова ниво, че едва ли не моят пресцентър ходи да бие журналисти, нямам избор. Говорете си в гилдията", призова Борисов.

Журналистка обясни, че логично говорят с него - все пак той е взел решението за отстраняването на Методиев. Борисов уточни: "Напишете ми някакво писмо в защита, да имам да пратя на европейски... Той страда момчето..."

Борисов уточни, че не е бил на мястото на инцидента, при който, според журналистката от в. "Монитор" Елена Крумова, Любомир Методиев я бил ударил с микрофон, за да ѝ попречи да стигне до премиера. Причината за отсъствието на Борисов било, че по-рано друга журналистка - "от една пловдивска медия" - припаднала заради високите температури.

"Целият проблем беше, че една ваша колежка припадна. Беше 43 градуса сигурно, а ние изкарахме един час навън. Момичето припадна, пратихме НСО да я занесе долу. В този момент... аз на галено му викам Шиши, на галено, не обидно. Това, което от него знам, е че тя (Крумова, бел. ред.) отива после и иска да се снима с него, щото бил Шиши. На всички им беше топло, вода течеше от него", обясни Борисов.

Премиерът слязъл с НСО да провери състоянието на момичето и като се върнал му съобщили за инцидента.

По-късно - в края на пленарния ден, Борисов получи подписка от журналисти в защита на служителя си. И заяви на медиите: "Дай да видим подписката. Да не се карат началниците... все някой ще ви издаде, от толкова камери. Да оставим Любо на работа? Карах го да се извини, той отиде да посети това момиче, което е пострадало. Ще се опитам да се съобразя с вас, но всичко минава и през нейното изявление да приеме извинението".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?