Борисов уволнява шефката на Агенцията за закрила на детето заради тормоза в детски дом

Общината дава директорката на център "Хризантема" на прокуратурата

Уволнената шефка на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева

Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето заради липсата на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания “Хризантема“ в Габрово. Бившата зам.-кметица на Сливен Кънева оглави агенцията по време на второто правителство на Борисов през 2016 г.

Временно агенцията ще се оглавява от досегашния заместник-председател д-р Валентин Димитров. Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на Агенцията за закрилата на детето и по-специално на наблюдението и контрола върху специализираните институции за отглеждане на деца.

За бруталното насилие над деца и младежи с увреждания в дома “Хризантема“ стана ясно преди два дни след изтекли видеоклипове, заснети от социален работник между 2016 и 2017 година, които обаче излизат наяве едва сега заради междуличностен конфликт.

Видеоклиповете показват как служители в дома за деца и младежи с увреждания заплашват и удрят настанените с крясъци и обидни думи. От обясненията на социалния работник, ръководителя на центъра, кмета и дирекция

“Социално подпомагане“ стана ясно, че за насилието са подавани сигнали и все пак никой не поема отговорността, а наказани до момента нямаше.

От дадените обяснения от засегнатите хора и институции не стана ясно да е бил подаван сигнал за насилието в местния отдел за закрила на детето преди края на миналата година.

Директорката на дома Маринела Лазарова заяви, че бездействието е от страна на прекия ѝ ръководител от дирекция “Образование и социални дейности“ в общината  Даниела Василева  .

“Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, заяви Лазарова и добави, че я е сигнализирала, като ѝ е показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие.

Същевременно срещу директорката на дома Лазарова ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие над деца, което е създавало предпоставки то да се повтори, съобщи директорът на Дирекция “Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че кметът на Габрово е получил сигнал за насилие над подрастващи и конфликт между служителите и ръководството на Дома за деца с увреждания.

Екип на омбудсмана през декември миналата година е бил на място в Габрово и е сигнализирал всички институции - Отделът за закрила на детето, Регионалната служба по социално подпомагане, кмета на Габрово, общинските отдели, местното РПУ за твърденията, че има освен пререкания и конфликт между хората в персонала, и насилие над деца.

Манолова посочи, че след нейната проверка прокуратурата се е самосезирала по случая.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България