Борисов в атака срещу машинното гласуване

Борисов в атака срещу машинното гласуване

Атаката срещу машинното гласуване се очертава като основен стълб в предизборната стратегия на ГЕРБ, едновременно с нападките срещу служебния кабинет, определян от бившите управляващи като "предизборен щаб" на президента Румен Радев. В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново се включи с излъчване на живо във Фейсбук от среща с млади кадри на ГЕРБ, на която нямаше журналисти и съответно въпроси.

През февруари 2020 г. самият Борисов нареди да се въведе пълно машинно гласуване, което според него нямало да реши нищо, но пък щом народът искал, върху правителството не трябвало "да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желаем". Всъщност към онзи момент самият Изборен кодекс предвиждаше на президентски и парламентарни избори в секциите с над 300 избиратели да се гласува само с машини. ГЕРБ така и не предприеха подобна промяна в Изборния кодекс, но тя стана факт в 45-тото Народно събрание, когато ГЕРБ вече не бяха господар на положението, а поправката бе внесена от "Има такъв народ" и приета от новото мнозинство.

Сега обаче Борисов яростно атакува идеи, които лично той и ГЕРБ са застъпвали, макар и само за пред публиката.

"Видяхте вчера какъв майтап беше. Не могат да си включат една машина и да обяснят как ще ги защитят. Започвам да се съмнявам, че по този начин искат да съборят изборите и да продължат в условията на еднолична диктатура до президентските избори с предизборен щаб на Радев", коментира Борисов в петък.

Вероятно "майтапът", за който говори, е първият от поредица експерименти на ЦИК за това колко хора могат да гласуват за час в една секция с една машина. Целта бе да се проиграят различни сценарии, за да се прецени в кои секции и колко допълнителни машини ще трябват, за да протече изборният ден спокойно и без големи опашки.

Борисов, който има свои представители в ЦИК, съобщи:

"Всеки ден вече си задавам въпроса Централната избирателна комисия дава ли си сметка, че остава един месец до изборите и че с това машинно гласуване навсякъде могат да направят голям проблем. Слагат си по 2 минути на машина. Никъде не са се наредили хората на опашка, за да влизат като на конвейер на две -три минути вътре А и самият Радев - 3 минути и 40 секунди гласува. Значи хората трябва да са два пъти по-интелигентни от него излиза... Но за да не звучи, че го нападам, ние с Христо Иванов отидохме и си попълнихме хартиена бюлетина, да не се изложим. Щото можеше да стоиме повече, примерно 5 минути на машината".

Всъщност останалите два експеримента на ЦИК имат за цел да покажат колко време отнема гласуването с машина на възрастни хора с по-малък опит с електронни устройства. Освен това ЦИК още нищо не "слага" като прогнозно време за гласуване, а само оповести резултатите от първия експеримент и обяви първоначална прогноза с уговорката, че тя вероятно ще се промени след останалите симулации на гласуване.

"Ще режат, ще кълцат, ще сглобяват" да изфабрикуват записи

Очаквано, в речта си пред младите партийни кадри Борисов засегна и скандала с подслушването на опозиционни политици по време на неговия мандат. От изявлението му се разбра, че такова нещо не се е случвало. Борисов, който като премиер отговаряше и за спецслужбите, освен това допусна как сега могат да се изфабрикуват записи.

"Атанасов говори, ще ме извините в цифрите, но те не са и най-важни, за 32-ма. На другия ден Хаджигенов говори за 82-ма. Днес Бабикян говори за 26-ма. Излиза, че уж "контролираните" служби са дали информация на всички управляващи партии в момента, събрани около Радев, само ние не знаем. Ами, вие като знаете, защо ги укривате? От какво се плашите, ние сме в опозиция – всички институции са ваши", коментира той.

По думите чрез твърденията за подслушване се готви "Костинброд 2".

"Няма нищо, затова поголовно сменят. Ще влезнат в стопанствата на служби, дирекции – да търсят нещо, за което да се захванат. Ако намерят – хубаво. Ако не намерят – ще изфабрикуват записи, така, както изфабрикуваха миналото лято. Ще режат, ще кълцат, ще сглобяват. Те, ако имаха, щяха да са ни убили още днес. Щяха да излязат и да кажат: "Този и този политик са подслушвани от тази и тази служба, по еди-кое си дело. И ако има разработка – тогава коментираме. Щели да ни кажат след месец. Излиза, че само аз не знам кои са подслушваните, а всички останали знаят", добави Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?