Борисов в Братислава: Спете спокойно, България се справя прекрасно

Няма значение какво е правителството - лявоцентристко или дясноцентристко, щом спазва Маастрихтските критерии

Роберт Фицо и Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се срещна в понеделник със словашкия си колега Роберт Фицо, като традиционно използва съвместната пресконференция, за да запознае обществеността на Словакия с постиженията на България.

"Три държави – Финландия, Дания и България спазват Маастрихтските критерии. Ако се спазваха Маастрихтските критерии, нямаше да имаме финансова и дългова криза в Европа. Всички щяха да имат под 3 % бюджетен дефицит. България е втора в Европа по нисък външен дълг и има под 2 % бюджетен дефицит”, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Българският премиер обърна внимание и на въпроса с българското членство в Шенген, което все още не може да стане факт заради съпротивата на някои държави, сред които и Германия. Те са на мнение, че България все още не е постигнала добри резултати в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Борисов обаче припомни, че страната ни вече е изпълнила техническите критерии.

"По начина, по който България пази границите, отдавна сме в Шенген. Българската държава всеки ден харчи огромни пари, за да покрива миграционния натиск от Сирия. Аз се надявам този опасен прецедент, който създаде Холандия, да бъде решен. Защото ние харчим огромни пари, за да пазим Европейския съюз. Стотици са вече бежанците, които са в България. Ние така охраняваме границата и поемаме всички пасиви, като реален член на Шенген. А ние не сме изпълнили 99 % от критериите, ние сме изпълнили 100 % от критериите. Ако въведат 120 % критерии, то и Словакия трябва да ги изпълнява. Може да спите спокойно, България се справя прекрасно", каза Борисов.

Фицо от своя страна каза, че подкрепя с всички сили амбициите на Република България за присъединяване и влизане в Шенгенското пространство. Той каза още, че очаква българската подкрепа срещу временното прекратяване на европейските компенсации за АЕЦ.

"Вярвам, че нашият общ съвместен глас на Словакия и България ще бъде много важен и ще прозвучи силно, по отношение на финансирането от страна на Европейския съюз на спирането на атомните реактори”, заяви Роберт Фицо.

Двамата премиери обясниха още, че правителствата им плащат "своя социален данък, но това е единственият път".

"В този момент ни е все едно дали правителството е лявоцентристко, или дясноцентристко. Ние искаме заедно да покажем на Европа, че сме правителства, които сме си изпълнили своето домашно, имат здраво обществено финансиране, и имат икономическо развитие", каза Фицо.

Бойко Борисов пък допълни: "Чухте премиера, че всъщност няма никакво значение какво правителство е, дали лявоцентристко или дясноцентристко, стига да спазва финансово-икономическите критерии за бюджетен дефицит и външен дълг. Той е по-дипломатичен от мен, но много наши колеги, и вляво, и вдясно, от предишни правителства, и от други държави, доведоха страните от еврозоната, каквато е и Словакия, да подпомагат испанските банки, гръцката криза, и словашките граждани да плащат. Затова поздравявам колегата, че твърдо са решили догодина да слязат под 3 % бюджетен дефицит, което е изключително добро решение като за правителство в център-ляво“.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?