Борисов в Брюксел: Много са недоволните, но няма нищо по-добро

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

"Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана - намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи, коментира той пред български журналисти". Така премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел преговорите с Анкара.

Мисля, че към момента се изпраща добър сигнал към обществото и лош сигнал към контрабандистите и трафикантите на хора, каза Борисов.

Премиерът съобщи, че е поставил изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница.

Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Едно от основните решения, приети тази нощ, е за всеки сириец, който от Гърция бъде върнат в Турция, да се взима един сириец директно от Турция за ЕС. Целта е по този начин да няма преплуване с лодки, трафиканти, които взимат парите на тези хора и да се убие този мръсен бизнес, поясни премиерът.

Той съобщи, че са били приети предложенията за либерализация на визовия режим с Турция и за поставянето на страната в списъка на "сигурните държави". Приет е бил компромисен текст по искането на Анкара за разширяване на преговорите на Турция за членство в ЕС, според който ще се започне да се работи по отварянето на още преговорни глави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?