Борисов в Брюксел: Оградата по границата с Турция не е Китайската стена

Премиерът подкрепи Анкара и попита защо ЕС воюва в Африка

Борисов в Брюксел: Оградата по границата с Турция не е Китайската стена

"Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор, не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област и в кадрите няма една здрава сграда", заяви премиерът Бойко Борисов, след като участва в заседанието на Европейския съвет в петък.

Борисов посочи, че всички участници в заседанието са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти.

Той обясни, че е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция.

"Мнението е около 75 на сто от тези средства да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, да продължат", уточни премиерът.

Той добави, че средствата по споразумението за миграцията няма да бъдат засегнати.

"Когато изградихме препятстващото съоръжение по границата, получихме ноти от Турция, но успяхме да ги убедим, че това е съоръжение в помощ на българската и турската гранична полиция, при огромен миграционен натиск да може в първия момент да защити границата. Това не е Китайската стена или съоръжение, по което да пуснем ток и да не може да припари никой. Искам да правим разлика", призова премиерът.

България ще участва с 500 хиляди евро във фонда за Африка

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. Той отбеляза, че фондът, който цели да ограничи причините за миграцията към ЕС, има нужда общо от допълнителни 125 милиона евро.

"Трябва да се попълни с още 125 милиона евро и аз мисля да предложа. Ние ще участваме с 500 000. Това е най-малкото, което са заявили. Например една Италия е с 90 милиона евро", каза Борисов.

Той изрази надежда ЕС да има по-твърда политика, която да отчита европейския интерес в региона на Африка и Близкия изток.

"Отново поставих въпроса защо воюваме там и какви са последствията - например с Либия. Колкото и да не бяха държави, които ни харесват, имаше мир и правила, които спазваха. Това се случи в Ирак, Афганистан, Сирия", допълни Борисов, цитиран от БТА.

Фондовете за Балканите трябва да се увеличат

По повод европейската перспектива на Балканите Борисов заяви, че безспорно те са най-бедният европейски регион.

"Ако искаме да запазим Балканите конкурентоспособни, да направим свързаност, каквато има в цяла Европа, сега е моментът за започването на проекти - жп-линии, магистрали, европейски транспортни коридори. Има китайски, руски, турски инвестиции, от Саудитска Арабия. Ако нямаме интерес, ако Балканите не са ни важни - животът никога не търпи вакуум", коментира Борисов.

Предприсъединителните фондове за Балканите трябва да се увеличат. Балканите са място, всички отчитат, което, ако оставим без внимание, ще ги изпуснем. Усещам във всички колеги интерес и съм оптимист в тази посока, коментира премиерът.

По повод преговорите с Великобритания Борисов заяви, че ако има малко напредък, той се наблюдава по въпроса с правата на гражданите. Парите (дължими от Лондон на ЕС - бел. кор.) са големият проблем. Интересуват ни българските граждани да не понесат страдания, щети, посочи премиерът.

ЕС държи на споразумението с Иран

"ЕС за радост показа доста сериозна твърдост и отстояхме споразумението с Иран да се спазва", добави той по повод решенията на Европейския съвет, приети снощи.

За разлика от споразумението за климатичните промени - и Господ ни наказа всички, не се спази. Но всички отчетоха, че Иран не е Ирак и за споразумението, което ЕС толкова трудно постигна, трябва да бъдем единни, коментира той по повод ядрената сделка с Техеран, която се оспорва от американския президент Доналд Тръмп.

За Северна Корея е ясно, че надали някой ще има различно мнение, че това, което се прави там, незабавно трябва да се прекрати, и да се върнат на масата на преговорите, и по мирен път да се решават проблемите, посочи премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България